Home   »   Test of the Day for IBPS...

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.

Q1. With which of the following cyber security company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cyber security requirements of businesses in India?

Akamai Group
Symantec Corp
Secure India
Cyberoam
Mirox Cyber Security
Solution:

The country's largest telecom services provider, Bharti Airtel, entered into a partnership with Symantec Corp, the worldтАЩs leading cyber security company, to serve the growing cyber security requirements of businesses in India.

Q2. The National Sports day is celebrated across the country on ______________.

30 August
15 August
25 August
29 August
31 August
Solution:

The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q3. Name India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.

Ahmed Khan
Tarif Ahmed
Gouranga Biswas
Debjit Majumder
Prabir Das
Solution:

India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend Ahmed Khan passed away at the age of 90. Khan, who played in the 1948 and 1952 Olympics, was one of the most famous of the legendary quintet of forwards called the "Five Pandavas" who played for East Bengal in an India that had just become an independent nation.

Q4. Who has recently launched the National Sports Talent Search Portal that is a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country?

Ramnath Kovind
Ajay Garg
Venkaiah Naidu
Vijay Goe
Narendra Modi
Solution:

The vice president of India Venkaiah Naidu has launched the National Sports Talent Search Portal, a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country.

Q5. PFRDA is responsible for the appointment of which of the following agency?

Pension Fund Managers
Custodian
NPS Trustee Bank
Central Record Keeping Agency (CRA)
All of the above
Solution:

PFRDA is responsible for the appointment of various intermediate agencies such as Central Record Keeping Agency (CRA), Pension Fund Managers, Custodian, NPS Trustee Bank, etc.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. They belong to the different States of India, viz Maharashtra, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, West Bengal, Rajasthan, Haryana, Punjab and Uttar Pradesh, but not necessarily in the same order. They also read three different magazines тАФ Competition power, Banking Chronicle and Banking & you. At least two persons read one magazine and not more than three persons read one magazine.
Only S and T read Competition power and S sits third to the right of T. P is from Rajasthan and reads Banking Chronicle and sits on the immediate right of T. U is from West Bengal and reads Banking & you. W reads the same magazine as V. V is third to the left of U. Q sits opposite the person who is from Uttar Pradesh. R sits exactly opposite to the person who belongs to Maharashtra. The persons who belong to Haryana and Madhya Pradesh read Banking Chronicle. V is from Uttar Pradesh. Q is from Madhya Pradesh. The persons who read Banking Chronicle do not sits adjacent to each other. The one who is from Punjab does not read Banking Chronicle or Competition power. W is not from Haryana.

 Q6. Who among the following is from Chhattisgarh?

The one who reads Banking & you
S
The one who reads Banking Chronicle
T
None of these
Solution:
(6-10)

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_3.1

Q7. Which of the following groups read Banking & you magazine?

U, V,W
R, V, W
Q, R,W
V, U, R
None of these

Q8. T belongs to which of the following States?

Haryana
Chhattisgarh
Maharashtra
Punjab
None of these

Q9. Which of the following combinations is true?

V тАУ Banking Chronicle тАУ Uttar Pradesh
R тАУBanking & you тАУ Chhattisgarh
S тАУ Competition power тАУ Maharashtra
All is true
None of these

Q10. Which of the following statements is/are true?

V is from Uttar Pradesh and reads Banking Chronicle.
R is from Haryana and reads Banking Chronicle.
U does not read Banking & you.
W belongs to Chhattisgarh and reads Competition power.
None of these

Q11. In what ratio milk & water should be mixed so that after selling this mixture at its cost price there is a profit of   Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_4.1

8 : 3
8 : 1
9 : 1
4 : 9
None of these
Solution:

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_5.1

Q12. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?

3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_6.1

Q13. In a 40 litre mixture of alcohol & water, the ratio of alcohol and water is 5 : 3. If 20% of this mixture is taken out and the same amount of water is added then what will be the ratio of alcohol and water in final mixture?

5 : 2
3 : 1
4 : 1
3 : 2
1 : 1
Solution:

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_7.1

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?

30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_8.1

Q15. In what ratio three types of rice whose cost prices are Rs. 5.20, Rs. 5.70 &Rs. 6.40 per kg respectively should be mixed so that of selling this mixture at the rate of Rs. 6.72 per kg there is a profit of 20%?

2 : 8 : 1
3 : 6 : 4
5 : 8 : 3
7 : 5 : 2
None of these
Solution:

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_9.1

Directions (16-20): рдиреАрдЪреЗ рджрд┐рдП рдЧрдП рдЕрдиреБрдЪреНрдЫреЗрдж рдкрд░ рдЖрдзрд╛рд░рд┐рдд рдкрд╛рдВрдЪ рдкреНрд░рд╢реНрди рджрд┐рдП рдЧрдП рд╣реИ. рдЕрдиреБрдЪреНрдЫреЗрджреЛрдВ рдХреЛ рд╕рд╛рд╡рдзрд╛рдиреАрдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЕрдзреНрдпрдпрди рдХреАрдЬрд┐рдпреЗ рддрдерд╛ рдкреНрд░рд╢реНрди рдХреЗ рдЙрддреНрддрд░ рджреАрдЬрд┐рдпреЗ. 
рдорд╛рджрдХ рджреНрд░рд╡реНрдп-рд╕реЗрд╡рди рдХреЛ рдХреЗрд╡рд▓ рдПрдХ рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рд╡рд┐рдХреГрддрд┐ рдпрд╛ рд░реЛрдЧ рдорд╛рдирдирд╛ рдЙрдЪрд┐рдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИ, рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЬрд┐рд╕ рддрд░рд╣ рдХреА рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд╛ рдореЗрдВ рд╣рдо рд░рд╣ рд░рд╣реЗ рд╣реИрдВ рд╡рд╣ рдмреБрд░реА рддрд░рд╣ рд╡рд┐рд╖рдорддрд╛ рд╕реЗ рдЧреНрд░рд╕реНрдд рд╣реИ. рд╕рдорд╛рдЬ рдореЗрдВ рд╕рдмрдХреЛ рд╕рдорд╛рди рд░реВрдк рд╕реЗ рд╕реБрдЦ-рд╕реБрд╡рд┐рдзрд╛, рд╕реНрд╡рддрдВрддреНрд░рддрд╛, рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛, рд╕реНрд╡рд╛рд╕реНрдереНрдп рдЖрджрд┐ рдХрд╛ рдЕрдзрд┐рдХрд╛рд░ рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдирд╣реАрдВ рд╣реИ. рдкрд░рд┐рдгрд╛рдорддрдГ рд╕рд░реНрд╡рддреНрд░ рдЕрд╕рдВрддреЛрд╖ рд╣реА рдЕрд╕рдВрддреЛрд╖ рд╣реИ. рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЬреИрд╡рд┐рдХ рд╕реНрддрд░ рдкрд░ рдЬреАрд╡рди рдмрдирд╛рдП рд░рдЦрдирд╛ рднреА рдЕрддреНрдпрдВрдд рдХрдард┐рди рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ. рдирд┐рдореНрди рдПрд╡рдВ рдордзреНрдп рд╡рд░реНрдЧ рдЕрдкрдиреЗ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдХреА рд░рдХреНрд╖рд╛ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЬрд┐рддрдирд╛ рддрдирд╛рд╡рдЧреНрд░рд╕реНрдд рдЖрдЬ рд╣реИ рдЙрддрдирд╛ рдХрджрд╛рдЪрд┐рддреН рд╣реА рдкрд╣рд▓реЗ рдХрднреА рд╣реБрдЖ рд╣реЛ. рдкреВрдБрдЬреАрдкрддрд┐ рд╡рд░реНрдЧ рдХреЗ рд▓реЛрдЧ рднреА рдЕрдиреНрдпрд╛рдпрдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЕрдзрд┐рдХрд╛рдзрд┐рдХ рдкреВрдБрдЬреА рдХреЗ рд╕рдВрдЪрдп рдореЗрдВ рд▓рдЧреЗ рд╣реЛрдиреЗ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдХрдИ рдЧрд▓рдд рдХрд╛рдореЛрдВ рдореЗрдВ рдлрдБрд╕рддреЗ рд╣реИрдВ рдФрд░ рддрдирд╛рд╡ рдХрд╛ рд╢рд┐рдХрд╛рд░ рд╣реЛрддреЗ рд╣реИрдВ. рдПрдХ рддрд░рд╣ рд╕реЗ, рдпрд╣ рд╕рдорд╛рдЬрд╡реНрдпрд╛рдкреА рдЕрд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛, рдЕрд╕рдВрддреЛрд╖ рдФрд░ рддрдирд╛рд╡ рд╣реА рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдХреЛ рдорд╛рджрдХ рджреНрд░рд╡реНрдп рдХреА рдУрд░ рд▓реЗ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ. рдЬрдм рддрдХ рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд╛ рдФрд░ рдореВрд▓реНрдп-рджреГрд╖реНрдЯрд┐ рдореЗрдВ рдЕрдиреБрдХреВрд▓ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрддрд╛. рдЗрд╕ рд░реЛрдЧ рдХрд╛ рдКрдкрд░реА рдЙрдкрдЪрд╛рд░ рдХрд╛рд░рдЧрд░ рд╕рд┐рджреНрдз рдирд╣реАрдВ рд╣реЛрдЧрд╛. рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд╣реИ рдХрд┐ рдорд╛рджрдХ-рджреНрд░рд╡реНрдп-рд╕реЗрд╡рди рдХреА рдкреНрд░рд╡реГрддреНрддрд┐ рднрдпрдВрдХрд░ рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рд░реЛрдЧ рдХрд╛ рдПрдХ рд▓рдХреНрд╖рдг рд╣реИ, рдЕрдкрдиреЗ рдЖрдк рдореЗрдВ рд░реЛрдЧ рдирд╣реАрдВ.

Q16. рдореВрд▓реНрдп-рджреГрд╖реНрдЯрд┐ рдХрд╛ рд╕рдореНрдмрдиреНрдз рдореБрдЦреНрдпрддрдГ-

рд╡реИрдпрдХреНрддрд┐рдХ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░рдзрд╛рд░рд╛ рд╕реЗ
рдирд╛рдкрдиреЗ-рддреЛрд▓рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реА рдмреБрджреНрдзрд┐ рд╕реЗ рд╣реИ
рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рдиреАрддрд┐рдпреЛрдВ рд╕реЗ рд╣реИ
рднрд╛рд╡рдирд╛рдУрдВ рд╕реЗ рд╣реИ
рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Q17. тАШрдКрдкрд░реА рдЙрдкрдЪрд╛рд░тАЩ рд╕реЗ рдЕрднрд┐рдкреНрд░рд╛рдп рд╣реИ-

рд░реЛрдЧ рдХреЗ рд▓рдХреНрд╖рдгреЛрдВ рдХрд╛ рдЙрдкрдЪрд╛рд░
рд╢рд░реАрд░ рдХрд╛ рдЙрдкрдЪрд╛рд░
рдирдХрд▓реА рдЙрдкрдЪрд╛рд░
рд░реЛрдЧ рдХрд╛ рдЙрдкрдЪрд╛рд░
рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Q18. рдорд╛рджрдХ-рджреНрд░рд╡реНрдп-рд╕реЗрд╡рди рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкреНрд░реЗрд░рдХ рд╣реИ-

рднреЛрдЧ рдХреА рд▓рд╛рд▓рд╕рд╛
рдиреНрдпрд╛рдпрдкреВрд░реНрд╡рдХ рдЕрд░реНрдЬрд┐рдд рдкреВрдБрдЬреА
рдЕрд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛, рдЕрд╕рдВрддреЛрд╖ рдФрд░ рддрдирд╛рд╡
рд╕рдВрдХреНрд░рд╛рдордХ рд░реЛрдЧ
рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Q19. рд╕рд╛рдорд╛рдЬрд┐рдХ рд╡рд┐рд╖рдорддрд╛ рдХрд╛ рдХрд╛рд░рдг рд╣реИ-

рд╕рдорд╛рдЬ рдХрд╛ рд░реЛрдЧрдЧреНрд░рд╕реНрдд рд╣реЛрдирд╛
рд╕реБрд╡рд┐рдзрд╛, рд╕реНрд╡рддрдВрддреНрд░рддрд╛, рд╢рд┐рдХреНрд╖рд╛ рдЖрджрд┐ рдореЗрдВ рдЕрд╕рдорд╛рдирддрд╛
рд╕рдорд╛рдЬ рдХрд╛ рдХрдард┐рди рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдореЗрдВ рд╣реЛрдирд╛
рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХрд╛ рдЖрдкрд╕ рдореЗрдВ рд▓реЬрдирд╛
рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Q20. тАШрдЬреИрд╡рд┐рдХ рд╕реНрддрд░тАЩ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ-

рдЖрддреНрдорд╛ рдХрд╛ рд╕реНрддрд░
рднреМрддрд┐рдХ рд╕реНрддрд░
рдЪреЗрддрдирд╛ рдХрд╛ рд╕реНрддрд░
рд╢рд╛рд░реАрд░рд┐рдХ рдЕрд╕реНрддрд┐рддреНрд╡ рдХрд╛ рд╕реНрддрд░
рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Q21. The most widely used type of database management system is the:

Flat database
Network database
Relational database
Hierarchical database
None of the above
Solution:

A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

Q22. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?

Toggle
Cold booting
Warm booting
Logging off
None of these
Solution:

Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q23. What type of Internet company provides pay-per-use software?

Software leasing
Software developers
Ethernet
Application service provider (ASP)
None of the above
Solution:

An Application Service Provider (ASP) is a business providing computer-based services to customers over a network; such as access to a particular software application (such as customer relationship management) using a standard protocol (such as HTTP).

Q24. ________ is a protocol-based communication system between a server and its clients.

Selector
Web socket
Web worker
Modernizr
None of these
Solution:

Web socket is a protocol-based communication system between a server and its clients. It allows bidirectional communication between a Web browser and a Web server with the help of Transmission Control Protocol (TCP) connection.

Q25. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?

Root
Metadata
Section
Heading
Phrasing
Solution:

The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

               





You May Also Like to Read:

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017 |_10.1

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

prime_image