Tuesday, 26 July 2016

SBI PO Mains: June Revision 06

Q1. By how much percent, the Finance Ministry expects the country’s growth rate to climb to in the current financial year on the back of above normal monsoon?
Answer: 8.0 per cent

Q2. Ahead of the meeting of Nuclear Suppliers' Group, NSG, in Seoul on 24th of this month, Indian Foreign Secretary ___________ visited China this week to step up India's efforts to get China's backing for membership to the NSG.
Answer: S Jaishankar

Q3. Which country's parliament has passed a contentious bill to allow medically-assisted death for terminally ill people recently?
Answer: Canada

Q4. Which state government has announced free admission for Divyang students in government institutes recently?
Answer: Assam

Q5. With which country, India is seeking to boost the growing bilateral strategic ties, that will set up a joint panel of parliamentarians to enhance relations and facilitate their visits to promote cooperation to tackle security issues and challenges facing the region?
Answer: UAE

Q6. Which Cricket Association officials were suspended and arrested by the BCCI suspended for alleged misappropriation of organisation funds, and initiated a probe against them recently?
Answer: Goa

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to clean up the balance sheets of Indian banks, which are collectively saddled with a certain amount of bad loans, by the end of this fiscal. What is the amount of these bad loans?
Answer: Rs five lakh crore

Q8. At which place, a Week long meeting of Nuclear Suppliers Group begin from 20th June 2016?
Answer: Seoul, South Korea

Q9. As facilitated by the government of India Non Resident Indians (NRIs) can now open NPS accounts online if they have Aadhaar Card or PAN card. NPS stand for?
Answer: National Pension Savings

Q10. Name the person, who has won the European Grand Prix 2016?
Answer: Nico Rosberg 

Q11. The second International Day of Yoga is being celebrated across the globe on 21st June 2016. The theme for this year was?
Answer: Connect the Youth

Q12. Finance Minister Arun Jaitley released a commemorative silver coin on the occasion of 300th Martyrdom Day of Sikh General?
Answer: Banda Singh Bahadur

Q13. Interest rates for Small Savings Schemes will remain unchanged for the next quarter beginning July, government notified. Presently the rate of interest for both Five Year National Savings Certificate and Public Provident Fund Scheme is........?
Answer: 8.1 per cent

Q14. Name the state which has launched a unique programme ‘Maitree Ek Gyan Yatra’ recently.
Answer: Assam

Q15. The yoga session at the UN on the occasion of second International Yoga Day has been led by Spiritual leader _________________ of Indian origin.
Answer: Sadhguru Jaggi Vasudev

Q16. Government of India gave its final approval to the Department of Electronics and Information Technology (DeitY) for setting up a greenfield electronic park within the Infovally complex, a dedicated IT hub, on the outskirts of?
Answer: Bhubaneswar, Odisha

Q17. Who has been appointed as the President of Gujarat Chamber of Commerce and Industry(GCCI) for the term 2016-17?
Answer: Bipin R Patel

Q18. Which of the following company has announced the launch of it's ‘Gboard’ keyboard for iPhone users in India?
Answer: Google

Q19.  _________________, President and CEO, of global technology player and investment bank SoftBank Group (SBG) has resigned from his position recently.
Answer: Nikesh Arora

Q20. Which Bank has sold 18 per cent stake of Star Union Dai-ichi Life Insurance Company to joint venture partner Dai-ichi Life Insurance Company (DILIC)?
Answer: Bank of India

For SBI PO Mains: June Revision 01, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 02, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 03, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 04, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 05, Click here

All the very best!

No comments:

Post a Comment