Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.




Q1. Name the state that has recently declared the year of 2017 as e-Pragati year, a flagship program will help the government to make real-time governance.
 Tamil Nadu
 Maharashtra
 Kerala
 Andhra Pradesh
 Telangana
Solution:
Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu has declared the year of 2017 as e-Pragati year. The flagship program will help the government to make real-time governance.

Q2. In which of the following continent, President Ram Nath Kovind has maked his first foreign trip?
 Asia
 Africa
 Antarctica
 North America
 South America
Solution:
President Ram Nath Kovind has maked his first foreign trip as head of state to the strategically-significant African continent in the first week of October. The President visited to Ethiopia and Djibouti.

Q3. For the first time, India holds joint trade and investment show with which of the following two countries in New Delhi?
 US and Turkey
 US and Iran
 US and Afghanistan
 Iran and Afghanistan
 Japan and Iran
Solution:
For the first time, India, US and Afghanistan has held a joint trade and investment show in Delhi, as New Delhi steps up to its role of being a bigger development partner to Afghanistan.

Q4. What is the position of India in the world in the number of nuclear reactors being installed, according to the World Nuclear Industry Status Report 2017?
 Third
 Fifth
 Fourth
 Tenth
 Ninth
Solution:
India is third in the world in the number of nuclear reactors being installed, at six, while China is leading at 20, the World Nuclear Industry Status Report 2017.

Q5. Which of the following Act provides provisions for regulation of credit information companies?
 Companies Act, 1956
 Credit Information (Companies Regulation Act, 2005
 Information Technology Act, 2000
 Banking Regulation Act, 1949
 None of the given options is true
Solution:
Credit Information (Companies Regulation Act, 2005) provides for regulation of credit information companies and to facilitate efficient distribution of credit and for matters connected therewith or incidental thereto.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. 
Six kids– Z, X, C, V, B and N- watch in different Cartoon serials on their TV viz. Ducktails, Doremon, Shinchain, Baloo, Chota beem and Hanuman – and they are lives on six different floors of a building, numbered 1 to 6. They like six different Cartoon Characters viz. Dholu, Sizuka, Munni, Lui, Jiyan and Pumba, in no particular order. Each Cartoon serial is cast on a different day from Monday to Saturday. X likes Jiyan and Cartoon serial likes by him is Doremon and lives on the 6th floor of the building. B and Z lives on even numbered floors who’s cartoon cast on Saturday and Monday. The one who watch Ducktails is lives on the lowest floor and it is cast on Tuesday. Baloo Cartoon serial watch by that kid who lives on the floor next to X and it is cast on Thursday. The kid who watches Hanuman likes Pumba and his cartoon is cast on Monday. N likes Lui and he lives on first floor. One of the kid who watches Cartoon serials which cast on friday lives on even numbered floors. V lives two floors below C and he likes Munni. B, who does not live immediately above or below of C, likes Dholu and his serial cast on Saturday. The kid who likes Chota beem is lives on an even numbered floor.

Q6. Who is watching Ducktails cartoon serial?
 Z
 N
 V
 X
 C
Solution:
(6-10)

Q7. Which Character does B like?
 Pumba
 Jiyan
 Dholu
 Lui
 Sizuka

Q8. Who among the following watch that cartoon which is cast on Thursday?
 V
 N
 Z
 X
 C

Q9. If V is related to C and B is related to Z, in the same way N is related to?
 X
 N
 Z
 V
 C

Q10. Which of the following combination is correct?
 V – Shinchain – Sizuka
 C – Baloo – Munni
 Z – Chota beem – Pumba
 X – Doremon – Dholu
 N – Ducktails – Lui

Q11. In a test, a candidate secured 336 marks out of maximum marks ‘x’. If the maximum marks ‘x’ had been converted into 400 marks, he would have secured 192 marks. What was the maximum marks of the test ?
 700
 750
 500
 650
 800
Solution:

Q12. An AC consumes 8 units of electricity in 30 minutes and a bulb consumes 18 units of electricity in 6 hours. How many units of electricity will both AC and bulb consume in 8 days if they run 10 hours a day ?
 1280 units
 1528 units
 1248 units
 1520 units
 1620 units
Solution:

Q13. A school team has 8 volleyball players. A five member team and a captain will be selected out of these eight players. How many different selections can be made?
 224
 112
 56
 88
 168
Solution:

Q14. The average age of a family of five members is 24. If the present age of the youngest member is 8 years, what was the average age of the family at the time of the birth of the youngest member ?
 20 years
 16 years
 12 years
 18 years
 21 years
Solution:

Q15. A candidate appearing for an examination has to secure 35% marks to pass. But he secured only 40 marks and failed by 30 marks. What would be the maximum marks of test ?
 280
 180
 200
 150
 210
Solution:

Directions (16-20): निम्नलिखित गद्यांश पर आधारित पांच प्रश्न दिए गए है, गद्यांश का अध्ययन सावधानीपूर्वक कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
वास्तव में हृदय वही है जो कोमल भावों और स्वदेश प्रेम से आतप्रोत हो. प्रत्येक देशवासी को अपने वतन से प्रेम होता है, चाहे उसका देश सूखा, गर्म या दलदलों से युक्त हो. देश-प्रेम के लिए किसी आकर्षण की आवश्यकता नहीं होती, बल्कि वह तो अपनी भूमि के प्रति मनुष्य मात्र की स्वाभाविक ममता है. मानव ही नहीं पशु-पक्षियों तक को अपना देश प्यारा होता है. संध्या-समय पक्षी अपने नीड़ की ओर उडे़ चले जाते हैं. देश-प्रेम का अंकुर सभी में विद्यामान है. कुछ लोग समझते हैं कि मातृभूमि के नारे लगाने से ही देश-प्रेम व्यक्त होता है. दिन-भर वे त्याग, बलिदान और वीरता की कथा सुनाते नहीं थकते, लेकिन परीक्षा की घड़ी आने पर भाग खडे़ होते हैं, ऐसे लोग स्वार्थ त्यागकर, जान जोखिम में डालकर देश की सेवा क्या करेंगे? आज ऐसे लोगों की आवश्यकता नहीं है.

 Q16. देश- प्रेम का अंकुर विद्यमान है-
 सभी मानवों में
 सभी प्राणियों में
 सभी पक्षियों में
 सभी पशुओं में
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
सभी प्राणियों में

Q17. सच्चा देश-प्रेमी-
 वीर सपूतों की कहानियाँ सुनाता है।
 मातृभूमि का जयघोष करता है।
 परीक्षा की कसौटी पर खरा उतरता है।
 अपनी भूमि देश के लिए दान कर देता है।
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
परीक्षा की कसौटी पर खरा उतरता है।

Q18. देश-प्रेम का अभिप्राय है-
 देश के प्रति कोमल भावों का उदय
 अनथक प्रयत्न करके देश का निर्माण करना
 देशहित के लिए शत्रु से संघर्ष करना
 देश के प्रति व्यक्ति का स्वाभाविक ममत्व
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
देश के प्रति व्यक्ति का स्वाभाविक ममत्व

Q19. संध्या समय पक्षी अपने घोंसलों में वापस चले जाते हैं, क्योंकि-
 दिन-भर घूमकर वे थक जाते हैं
 उन्हें रात को आराम करना है
 जानवर भी अपने निवास-स्थान को चले जाते हैं
 उन्हें अपना नीड़ प्यारा होता है
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
उन्हें अपना नीड़ प्यारा होता है

Q20. वही देश महान् है जहाँ के लोग-
 शिक्षित और प्रतिशित हैं
 बेरोजगार तथा निरूद्यमी नहीं हैं
 कृषि और व्यापार से धनार्जन करते हैं
 त्याग और उत्सर्ग में सदा आगे रहते हैं
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
त्याग और उत्सर्ग में सदा आगे रहते हैं

Q21. Digital computers use a ________ system to encode data and programs.
 Internet
 Decimal
 Binary
 RAM
 ROM
Solution:
Digital Computers use Binary System.

Q22. Which of the following characteristic attributes to the fact that it can perform different types of tasks at the same time?
 Diligence
 Versatility
 Accuracy
 Speed
 No IQ
Solution:
Versatility is the characteristic of a computer that attributes to its multitasking and multiprogramming capabilities.

Q23. Something which has easy to understand instructions is said to be:
 Information
 Word processing
 Icon
 User friendly
 None of these
Solution:
User friendly instructions are easy to understand by the user.

Q24. Information that comes from external source and fed into computer software is called _______.
 Output
 Input
 Throughout
 Reports
 None of these
Solution:
Input is fed into computers.

Q25. The Internet is a system of ______.
 Bugs
 Interconnected networks
 System software
 Operating systems
 I/O Devices
Solution:
The Internet is the global system of interconnected computer networks that use the Internet protocol suite (TCP/IP) to link billions of devices worldwide.

               


You May Also Like to Read:

   


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments