Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like RBI Assistant Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. RBI Assistant Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. The National Entrepreneurship Awards 2017 for Renewable energy and Waste management has been awarded to which of the following companies?
Sampurn earth Environment solutions Pvt. Ltd.
Atomberg Technologies Pvt Ltd
Naffa Innovations Pvt. Ltd.
SP Robotic Works Pvt. Ltd.
None of the given options is true
Solution:
The National Entrepreneurship Awards 2017 for Renewable energy and Waste management has been awarded to Atomberg Technologies Pvt. Ltd. The Minister of Skill Development and Entrepreneurship is Dharmendra Pradhan.

Q2. The ATP World Tour Awards 2017 presented by Moet & Chandon saw Roger Federer's 2017 season being recognized with more than one ATP World Tour Awards. Which among the following wasn't one of them?
ATPWorldTour.com Fans' Favourite
Player of the Year
Edberg Sportsmanship Award
Comeback Player of the Year
All of the above
Solution:
In the ATP World Tour Awards 2017, Roger Federer’s 2017 season has been recognized with three ATP World Tour Awards viz. ATPWorldTour.com Fans' Favourite, Edberg Sportsmanship Award and Comeback Player of the Year. Rafael Nadal, World No 1 has won the Player of the Year Award.

Q3. Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared _______________ as the state's _________ official language.
Kannada, 2nd
Urdu, 3rd
Kannada, 3rd
Telugu, 2nd
Urdu, 2nd
Solution:
Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared Urdu as the state's second official language. Every office in the state will now have an Urdu speaking officer. Governor- ESL Narasimhan. The first Official Language is Telugu.

Q4. Which bank has obtained approval from RBI to open representative office at Kuwait and Singapore as it was preferred bank for NRIs?
CITI Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
Federal Bank
None of the given options is true
Solution:
Federal Bank has obtained RBI approval to open representative offices at Kuwait and Singapore.The bank already has its representative offices in Abu Dhabi and Dubai. The MD & CEO of Federal Bank is Shyam Srinivasan with HQ at Aluva, Kerala.

Q5. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan with its first branch inaugurated in-
Lahore
Islamabad
Peshawar
Karachi
Multan
Solution:
Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language
"Syria and Yemen will" is coded as “11@X 11#Z 3#B 18#T”
"allow for people with" is coded as " 15@X 11@Q 12#G 22#B"
"which has turn narrowly" is coded as "11@O 6@U 11#I 15#X"

Q6. What is the code for ‘friendly'?
29@G
19@G
19#G
19@H
None of these.
Solution:
(6-10)

Q7. What is the code for “construction”?
11#D
11@E
11@D
12@D
None of these.

Q8. Which may be the possible code for "entering"?
6@F
4@F
2@F
2@E
None of these.

Q9. What is the code for 'immigrant'?
11#k
11@J
12#J
11#J
None of these.

Q10. What is the code for "countries"?
18#D
16#c
16@D
16#D
None of these.

Q11. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Q12. P, Q and R enter into partnership. P advances one-fourth of the capital for one-fourth of the time. Q contributes one-fifth of the capital for half of the time. R contributes the remaining capital for the whole time. How should they divide a profit of Rs. 2280?
350, 400, 1560
200, 320, 1760
400, 500, 1600
250, 300, 1730
None of these
Solution:

Q13. A man can row at 5 km/hr in still water. If the river is running at 1 km/hr it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
2.5 km
3 km
4 km
5 km
None of these
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Q15. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole. 

Q16. Drawing attention to the pitfalls of __________ solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors, Indian scientists warned that Uranium will not last for long and thus research on Thorium as its __________ must be revived.
using, substitute
believing, replacement
depending, reserve
reckoning, option
relying, alternative
Solution:
Option E is the correct choice. Relying means depend on with full trust or confidence.
As Uranium has some drawbacks so thorium is viewed as its alternative.

Q17. In an effort to provide __________ for high education to all, most of the universities have been providing education without adequate infrastructure, thus churning our __________ graduates every year.
chances, fresh
platform, capable
opportunities, unemployable
prospects, eligible
policy, incompetent
Solution:
Option a, b, d can be eliminated easily as it is clear that second blank needs a negative word. Option C thus is the correct choice.

Q18. The move to allow dumping of mercury __________ an outcry from residents of the area who __________ that high levels of mercury will affect their health and destroy will affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.
resulted, insist
provoked, fear
incited, determined
activated, accept
angered, belief
Solution:
Option B .
Residents of the area in afraid of ill effects of mercury on health.

Q19. __________ has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items without a valid license and maintaining a stock of __________ drugs.
Note, overwhelming
Step, impressive
Execution, outdated
Action, expired
Lawsuit, invalid
Solution:
Option D is the correct choice. Only 'outdated', expired' and 'invalid' are applicable in the second blank. Among the three options, only 'action' is suitable in the first blank because of the use of the words 'has been taken' after the blank. So, Option D is the best answer.

Q20. Even as the __________ elsewhere in the world are struggling to come out of recession, Indian consumers are splurging on consumer goods and to __________ this growth, companies are investing heavily in various sectors.
economies, meet
countries, inhibit
governments, measure
nations, inflict
companies, counter
Solution:
Except Option E, all the other words are suitable in the first blank. But for second blank, Only A is suitable because companies don't try to reduce the growth.

               




You May Also Like to Read: 

         

No comments