Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. The Government of Tamil Nadu and the World Bank signed a loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies. What is the amount of the loan that was sanctioned?
$500 million
$450 million
$406 million
$318 million
$302 million
Solution:
The Government of India, the Government of Tamil Nadu and the World Bank signed a $318 million loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies, improve water management practices, and increase market opportunities for small and marginal farmers.


Q2. Jai Ram Thakur took oath as the 6th Chief Minister of Himachal Pradesh. He has replaced ___________.
Prem Kumar Dhumal
Virbhadra Singh
Shanta Kumar
Kaul Singh Thakur
Dhani Ram Shandil
Solution:
Senior BJP leader Jai Ram Thakur took oath as the 6th Chief Minister of Himachal Pradesh. The swearing-in ceremony was held at the historic Ridge Ground of Shimla. He has replaced Virbhadra Singh.

Q3. Name the state government that has launched a free household power connection scheme for the poor in the state to mark Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary.
Uttarakhand
Andhra Pradesh
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Karnataka
Solution:
Uttar Pradesh has launched a free household power connection scheme for the poor in the state to mark former prime minister Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary. The government has a target of covering 16 million by 2018-end, driven by Yogi Adityanath government’s motto ‘Prakash hai to vikas hai’ (the barometer of development is light). The government has also introduced Kisan Uday Yojana, a novel scheme for farmers.

Q4. Legendary musician Robbie Malinga passed away recently. He was from which country?
South Africa
The USA
Australia
Netherlands
Canada
Solution:
Legendary South African musician Robbie Malinga passed away. The veteran musician suffered from anaemia. He announced his retirement as a solo artist in 2016, after more than 20 years in the industry. The musician is known for his hit songs such as, ‘Sobabili’, ‘Mthanda’ and ‘Baby Please’.

Q5. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets(NPA)?
Banking Regulation Act 1949
Foreign Exchange Management Act(FEMA) 1999
Industrial Disputes Act 1947
SARFAESI Act, 2002
None of the given options is true
Solution:
SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
There are nine floors building in which nine shops are situated on different floor separately. The ground floor is numbered 1 and so on. Nine persons A, B, C, D, E, F, G, H, and I are working in different shops like Antique, Bakery, Salon, Bookstore, Boutique, Cafe, Chemist, Dairy and Jewellery but not necessarily in the same order.
I works in the shop which is on the even number floor but not on the eight floor. There are gap of two floor between I and the person who works in Dairy shop. There are gap of two floors between the floor on which the one who works in Dairy shop and the one who works in Bakery shop. Dairy shop is on the top floor. Antique Shop is on the odd numbered floor. E works in Antique and he does not work immediately above or immediately below the floor on which I works. There are gap of two floors between the floor on which E and D works. D works in Boutique. A works in Cafe which is on the even number floor. There are gap of two floors between A and the person who works in Bookstore. There is gap of one floor between the floor on which the person who works in Bookstore and the one who works in Jewellery. B works in Jewellery which is one of the floor above on which the person who works in Bookstore. C works in Salon which is on even number floor but not on the second floor. F does not work in Chemist or Dairy. G does not work in Dairy.

Q6. Who among following works on floor number 3?
E
A
G
D
F
Solution:
(6-10)

Q7.Which of the following is correct?
C-Salon-9th floor
I-Bakery-7th floor
E-Antique-2nd floor
G-Chemist-3rd floor
G-Dairy-9th floor

Q8.F is related to Jewellery and A is related to Boutique, in the same way I is related to?
Bookstore
Dairy
Salon
Antique
None of these

Q9.How many floors are there between the shop(s) in which I and E work?
one
two
three
more than three
None of these

Q10.How many floors are below from the shops in which D works?
One
two
more than three
three
None of these

Q11. One year ago the ratio between Sanjay’s and Ajay’s age was 4 : 3. One year hence the ratio of their ages will be 5 : 4. What is the sum of their present ages in year?
18
16
15
24
None of these
Solution:

Q12. The sum of the ages of a Sita’s mother and her daughter is 50 years. Also 5 years ago, the mother’s age was 7 times the age of the daughter. What are the present ages of the mother and the daughter?
45 years,5 years
35 years,15 years
40 years,10 years
42 years,8 years
None of these
Solution:

Q13. Rashmi and Dhaxmi invested in the ratio 3 : 2 in a business. If 20% of the total profit goes to charity and Rashmi’s share’s was Rs 960 in the total profit, find the total profit.
3200
1550
2500
2000
None of these
Solution:

Q14. A, B and C hire a meadow for Rs 2920. A puts in 20 cows for 10 days; B 12 cows for 20 days and C 9 cows for 16 days. Find the rent paid by each one of them.
Rs.1240,Rs.850,Rs.720
Rs.1000,Rs.1200,Rs.720
Rs.1050,Rs.585,Rs.875
Rs.1155,Rs.1200,Rs.720
None of these
Solution:

Q15. The base of a triangluar field is three times of its altitude. If the cost of cultivating the field at Rs 50 per hectare be Rs 675, find its base and height. (1 hectare = 10000 m²)
900 m , 300 m
350 m , 850 m
750 m , 450 m
875 m, 325 m
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered A to E, Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

Q16. Turn
We turned around in someone's driveway.
You need to turn your life around before it's too late.
All the seats were sold and a large crowd had to be turned away.
She turned the offer .
It's too late to turn back. We have to keep going.
Solution:
She turned the offer down-turn down (someone or something) or turn (someone or something) down : to say no to (someone or something) especially in a polite way
turn around or turn around (something) or turn (something) around- to cause a vehicle to travel in the opposite direction
turn around (something) or turn (something) around-to change (something) in a way that makes it better or more successful
Turn away (someone) or turn (someone) away-to refuse to allow (someone) to enter a place
turn back -to move in the opposite direction in order to return to a place

Q17. Stand
I'll stand behind you no matter what you decide to do.
A group of students stood by and watched the boys fight.
She stood by her husband throughout the trial.
He can't be here today, so he asked me to stand over.
His bright tie made him stand out
Solution:
He can't be here today, so he asked me to stand in.-stand in-to take the place of (someone who is away for a time)
stand behind (someone or something)-to support (someone or something)
stand by-to stand or be present without taking any action while something is happening
stand by (someone) : to remain loyal to (someone) : to continue to support (someone)
to be easily seen or noticed-stand out

Q18. Put
He washed, dried, and put away the dishes after dinner.
The books had been put back neatly on the shelf.
She carefully put the vase down on the table.
She has put some money by for emergencies.
We should put this question the voters.
Solution:
We should put this question 'before' the voters.- put (something) before (someone or something) to ask (a person or group) to make a decision about (something)
put (something) away or put away (something)- to return (something) to the place where it belongs
put (something) back or put back (something)-to return (something) to the place where it belongs
put by- to save (money) for a later time

Q19. Give
He virtually gave the election away when he made a racist remark.
He gave back the money he found to the person who'd lost it.
They agreed to give him his old job back.
The strike has been going on for weeks, and neither side seems willing to give in.
The chimneys gave on thick, black smoke.
Solution:
The chimneys gave off thick, black smoke.- give off (something) means to send (light, energy, etc.) out from a source
give (something) away or give away (something)-to lose (something) in a careless way
give (something) back or give back (something)-to cause someone to have (something) again : to return or restore (something) to someone
give in -to stop trying to fight or resist something : to agree to do or accept something that you have been resisting or opposing

Q20. GO
It's going to be cold tomorrow.
When the boy ran out the door, his mother quickly went after him.
Everything seemed to be going against her but she didn't give up hope.
Despite the weather, the party went as planned.
The government is going after people who cheat on their taxes.
Solution:
Despite the weather, the party went ahead as planned.-to happen or proceed
go after (someone)- to follow and try to stop or catch (someone)
go against (someone) : to not be good for (someone) : to not produce the result that is wanted by (someone)
go after -to try to find and punish (someone)