Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. The State Bank of India has recently reduced the base rate by ____________, which will benefit customers on the old pricing regime.
10 basis points
15 basis points
20 basis points
30 basis points
25 basis points
Solution:
The State Bank of India reduced the base rate and benchmark prime lending rates by 30 basis points each, which will benefit nearly 80 lakh customers on the old pricing regime.

Q2. Name the Senior diplomat who has been appointed foreign secretary of India.
Sameer Bhandari
Vijay Keshav Gokhale
Rupesh Goyal
Unmukt Roshan
None of the given options is true
Solution:
Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale has been appointed foreign secretary of India. He has succeeded S Jaishankar.

Q3. Name the Indian golfer who has recently won the Royal Cup at Pattaya.
Jyoti Randhawa
Anirban Lahiri
Shiv Kapur
Arjun Atwal
Shiv Chawrasia
Solution:
Indian golfer Shiv Kapur won the Royal Cup at Pattaya, which is his third Asian Tour title of 2017. The 35-year-old, who had just one win in almost 11 years till April 2017, has now won three times in last eight months.

Q4. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal named _____________ in New Delhi for the empowerment of women.
NARI
Shakti
Suraksha
Jagriti
MAA
Solution:
Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal NARI in New Delhi for the empowerment of women. The portal will provide women with easy access to information on government schemes and initiatives for women.

Q5. The “in-principle” approval for setting up ‘small finance banks’ granted by RBI will be valid for-
12 Months
24 Months
10 Months
18 Months
30 Months
Solution:
The “in-principle” approval granted will be valid for 18 months to enable the applicants to comply with the requirements under the Guidelines and fulfil other conditions as may be stipulated by the RBI.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions it 
Eight friends Jensen, Christian, Antonio, Sean, Jim, Wilson, Paul and Orlando, out of whom there is a Pilot, Professor, Businessman, Doctor, Lawyer, Banker, Cricketer or an Architect (but not necessarily in the same order), are sitting around a circular table, facing the centre.
(A) Sean who is a banker sits third to right of Orlando.
(B) The professor and the architect are immediate neighbors of each other, neither the professor nor the architect is an immediate neighbor of either Orlando or Sean.
(C) Cricketer and the pilot are immediate neighbors of each other. Neither Orlando nor Paul is a pilot.
(D)The one who is a professor sits second to the right of Jim who is a lawyer. Wilson who is a cricketer is not an immediate neighbor of the banker.
(E) Only Antonio sits between the professor and the doctor. Jensen sits third to the right of the pilot.

Q6. Which of the following pairs represents the immediate neighbor of the doctor?
professor-businessman
pilot-professor
cricketer-businessman
lawyer-architect
None of these
Solution:
(6-10)

Q7.What is the position of the businessman with respect to the pilot?
Third to the left
Second to the left
Immediately to the right
Fourth to the right
Second to the right

Q8.Who sits third to the right of the professor?
The banker
Christian
The cricketer
The lawyer
None of these

Q9.Which of the following is true regarding Antonio?
He is a doctor
He is an immediate neighbor of the pilot.
Antonio sits between Christian and Jim.
He is an immediate neighbor of the professor
None of these

Q10.How many people sit between the banker and ‘Paul’ when counted in anticlockwise direction from the banker?
None
One
Two
Three
Four

Q11. A retailer purchased radio sets at the rate of Rs. 400 each from a wholesaler. He marked up the price by 30% and allowed a discount of 8% on each set.then find the profit percentage?
19%
78.4%
22%
19.6%
16.9%
Solution:

Q12. A person bought some articles at the rate of 5 per rupee and the same number at the rate of 4 per rupee. He mixed both the types and sold at the rate of 9 for 2 rupees. In this business he suffered a loss of Rs. 3. The total number of articles bought by him was
1090
1080
540
545
554
Solution:

Q13. Nikita bought 30 kg of wheat at the rate of Rs. 9.50 per kg of wheat and the same amount of another type of wheat at the rate of Rs. 8.50 per kg and mixed them. She sold the mixture at the rate of Rs. 8.90 per kg. Her total profit or loss in the transaction was :
Rs. 2 loss
Rs. 2 profit
Rs. 6 loss
Rs. 6 profit
Rs. 4 profit
Solution:

Q14. A book seller purchased 120 exercise books at the rate of Rs. 3 each and sold 1/3 of them at the rate of Rs. 4 each, ½ of them at the rate of Rs. 5 each and the rest at the cost price. Then find the total profit percent of book seller?
Solution:

Q15. A sells an article to B making a profit of 1/5 of his outlay. B sells it to C, gaining 20%. If C sells it for Rs. 600 and incurs a loss of 1/6 of his outlay, the cost price of A is
Rs. 600
Rs. 500
Rs. 720
Rs. 800
Rs. 850
Solution:

Directions (16-20): In each question, there is a pair of words/phrases that highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one. 

Q16. I. Use the colander(A)/Calendar(B) to drain the noodles. 
II. Lost in the woods, we were happy to find a Cash(A)/cache(B) of food belonging to some hunters 
III.Many people in that country are adherence(A)/adherents(B) of the concept of free speech.
bab
aaa
aab
baa
abb
Solution:
Calendar -Device for showing divisions of time, as in: Mark this date on your calendar.
Colander-Strainer
Cache- Hidden storage.
Cash- Money paid at the time of purchase, as in: Will this be cash or charge?
Adherence -Firm attachment, as in :She demonstrates a strict adherence to the rules.
Adherents -Advocates or supporters

Q17. I. Be sure to have your passport when you cross the boarder(A)/border(B). 
II. The coach was loaded with hundreds of bars of gold bouillon(A)/bullion(B). 
III.The winning team went to the restaurant to exult(A)/exalt(B) in their victory
baa
bab
bba
aba
abb
Solution:
Boarder-A lodger who receives meals regularly at a fixed price, as in: To earn extra money, we took in a boarder.
Border- Boundary Bouillon -Clear soup with a strong flavor, as in: For the first course I'll have beef bouillon.
Bullion -Precious metals, formed into bars
Exalt -Glorify or put much higher, as in: In ancient Egypt, the pharaoh was exalted over his subjects.
Exult -Rejoice

Q18. I. My next door neighbor is an American immigrate(A)/emigrated(B). 
II. My friend and I will have two pints of ale(A)/ail(B), bartender. 
III.She devoted her life to charity to try to expiate(A)/ expatiate(B) the wrongs of her youth.
aab
aaa
aba
baa
bba
Solution:
EMIGRATE – (verb used without object) to leave one country or religion to settle in another; to migrate.
IMMIGRATE – (verb used without object) to come to a country of which one is not a native, to reside permanently.
Ail -To cause trouble or discomfort to
Ale -An alcoholic beverage, stronger than beer
Expatiate -Write or speak in great detail
Expiate -Atone for or make amends for

Q19. I. The antecedents (A)/antecedence(B)of parents to their own children is a fact of life. 
II. The embezzlers celebrated their delusion(A)/ elusion (B) of the police a little too soon. 
III. I advice(A)/advise(B) you to validate the code on your Web page before you release it to the general public.
aab
abb
bbb
bba
bab
Solution:
Antecedence -Act of going before in time
Antecedents -Individuals who have gone before
Elusion -Evasion or clever escape
Delusion-Mistaken belief while in a confused state of mind
Advice -Guidance or counsel
Advise -To counsel, recommend, or inform

Q20. I. The ancient Romans awarded laurel wreathe(A)/wreaths(B) to winners of athletic contests. 
II. Because they neglected to expend(A)/expand(B) any money or time on marketing their business, they soon went bankrupt. 
III.When the flood waters go down, we can excess(A)/assess(B) the damage.
bbb
abb
aab
bab
baa
Solution:
Expand -Enlarge
Expend -spend or use up (a resource such as money or energy).
WREATH -with no e at the end means ‘arrangement of flowers’
WREATHE -with an e is a verb meaning ‘envelop, surround, or encircle’.
Excess -More than enough
Assess -Evaluate