Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 14th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. PM Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth over _____________ in Varanasi.
(a) Rs. 100 crores
(b) Rs. 500 crores
(c) Rs. 2000 crores
(d) Rs. 800 crores
(e) Rs. 1000 crores

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a number of schemes for the poor in Varanasi and emphasized on harnessing solar energy for cooking. PM Modi laid the foundation stone of various development projects worth over Rs. 800 crores in Varanasi.

Q2. India has announced a new Line of Credit of _____________ for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.
(a) USD 100 million
(b) USD 1500 million
(c) USD 2000 million
(d) USD 5000 million
(e) USD 1 million

S2. Ans.(a)
Sol. India has announced a new Line of Credit of USD 100 million for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.

Q3. Who is the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Lee Hsien Loong
(b) Ameenah Gurib-Fakim
(c) Pravind Jugnauth
(d) Halimah Yacob
(e) Navin Ramgoolam

S3. Ans.(c)
Sol. Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q4. The Centre has constituted a three-member ___________ Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. 
(a) Indravati River
(b) Budhabalanga River
(c) Subarnarekha River
(d) Brahmani River
(e) Mahanadi River

S4. Ans.(e)
Sol. The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q5. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of AMB in savings accounts by nearly 75 percent. AMB stands for-
(a) Average Monthly Bill
(b) Average Monthly Balance
(c) Average Minimum Balance
(d) Annually Monthly Balance
(e) Average Maximum Balance

S5. Ans.(b)
Sol. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of Average Monthly Balance (AMB) in savings accounts by nearly 75 percent. The revised charges will be effective from April 01, 2018 and will benefit over 25 crore customers.

Q6. Which Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner recently?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Axis Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S6. Ans.(b)
Sol. ICICI Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner. Customers can get overdraft facility up to Rs 15 lakh for a year anytime, anywhere using the bank’s Internet and mobile banking app.

Q7. Who is the chairman the three-member Water Disputes Tribunal constituted by center to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing a river's water. 
(a) Vaibhav Rao
(b) Ashish Patil
(c) Indermeet Kaur
(d) AM Khanwilkar
(e) Ravi Ranjan

S7. Ans.(d)
Sol. The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q8. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. Based on the average crime data for the last three years, a total of ________ medals will be awarded every year.
(a) 101 medals
(b) 25 medals
(c) 137 medals
(d) 162 medals
(e) 58 medals

S8. Ans.(d)
Sol. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. The award - Union Home Minister's Medal for Excellence in Police Investigation - will be given to the best investigators of police forces of States, Union Territories and central investigating agencies. Based on the average crime data for the last three years, a total of 162 medals will be awarded every year. Out of these, 137 will be for the states and Union territories and 25 for the central investigating agencies - National Investigation Agency, CBI and Narcotics Control Bureau.

Q9. The _____________ Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs.
(a) Pakistan
(b) South Africa
(c) Japan
(d) Singapore
(e) Maldives

S9. Ans.(e)
Sol. The Maldives Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs. According to the bill, MPs elected on political party tickets will lose their seat if they leave their party, get expelled, or switch parties.

Q10. Prime Minister Narendra Modi has launched a campaign to eradicate tuberculosis (TB) from India by-
(a) 2035
(b) 2040
(c) 2030
(d) 2020
(e) 2025

S10. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a campaign to eradicate tuberculosis (TB) from India by 2025, five years ahead of the globally-set deadline.

Q11. Who is the present President of Maldives?
(a) Abdulla Yameen
(b) Khalifa Al Thani
(c) Abdullah bin Nasser
(d) Jassim bin Hamad
(e) Ahmad Al Thani

S11. Ans.(a)
Sol. Abdulla Yameen is present President of Maldives.

Q12. A target has been set to end TB globally by-
(a) 2035
(b) 2040
(c) 2030
(d) 2020
(e) 2025

S12. Ans.(c)
Sol. A target has been set to end TB globally by 2030. Mr. Modi stated that India has targeted to eliminate Tuberculosis by 2025.

Q13. The public sector Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has secured significant orders worth __________ crores rupees after competitive bidding, for supplying Steam Generators for the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL). 
(a) 736 crores
(b) 1031 crores
(c) 5432 crores
(d) 1680 crores
(e) 1832 crores

S13. Ans.(a)
Sol. The public sector Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has secured significant orders worth 736 crores Rs., after competitive bidding, for supplying Steam Generators for the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL). The generators will be manufactured at the Tiruchirappalli plant of BHEL and will be installed at the Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR), Gorakhpur, Haryana.

Q14. India's tallest national flag was unfurled in Belagavi (also known as Belgaum) in- 
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
(e) West Bengal

S14. Ans.(c)
Sol. India's tallest national flag was unfurled in Belagavi (also known as Belgaum) in Karnataka. The event was attended by leaders, schoolchildren, and leaders of Hindu, Muslim, Christian and Sikh institutions at the Kote Kere front. Where size is concerned, this flag in Belgaum beats the one at the India-Pakistan border at Attari in Punjab.

Q15. Name the scientist, who was the brightest star in the firmament of science, whose insights shaped modern cosmology and inspired global audiences in the millions who died at the age of 76.
(a) Eddie Redmayne
(b) Stephen Hawking
(c) Albert Einstein
(d) Elaine Mason
(e) Stephen King

S15. Ans.(b)
Sol. Stephen Hawking, the brightest star in the firmament of science, whose insights shaped modern cosmology and inspired global audiences in the millions, has died at the age of 76. He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years. His courage and persistence with his brilliance and humour inspired people across the world.




You may also like to Read:
           


Print Friendly and PDF