Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 30th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index based in-
(a) Germany
(b) Japan
(c) USA
(d) China
(e) Brazil

S1. Ans.(c)
Sol. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index that shows how 30 large, publicly owned companies based in the United States have traded during a standard trading session in the stock market.

Q2. The Nikkei index belongs to which of the following stock exchanges?
(a) Tokyo
(b) Beijing
(c) New York
(d) Bangkok
(e) London

S2. Ans.(a)
Sol. Nikkei 225 is an index which belongs to the Tokyo Stock Exchange (TSE). The Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) calculates the index daily since 1950.

Q3. The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in-
(a) Japan
(b) Thailand
(c) China
(d) Hong Kong
(e) Singapore

S3. Ans.(d)
Sol. The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in Hong Kong.

Q4. The DAX is a blue-chip stock market index. DAX index belongs to which of the following stock exchanges?
(a) France
(b) Germany
(c) Canada
(d) Brazil
(e) Japan

S4. Ans.(b)
Sol. The DAX is a blue chip stock market index consisting of the 30 major German companies trading on the Frankfurt Stock Exchange. Prices are taken from the Xetra trading venue.

Q5. The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalization-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the ____________ stock market.
(a) Australia
(b) South Africa
(c) Canada
(d) Thailand
(e) Singapore

S5. Ans.(e)
Sol. The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalization-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the Singapore stock market.

Q6. KOSPI is the index of all common stocks traded on the Stock Market Division in- 
(a) Canada
(b) South Korea
(c) Brazil
(d) China
(e) Singapore

S6. Ans.(b)
Sol. KOSPI is the index of all common stocks traded on the Stock Market Division in South Korea.

Q7. The Associated Chambers of Commerce and Industry of India or ASSOCHAM is one of the apex trade associations of India. Where is the Corporate Office of ASSOCHAM?
(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Pune
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S7. Ans.(d)
Sol. The Associated Chambers of Commerce and Industry of India or ASSOCHAM is one of the apex trade associations of India. The organization represents the interests of trade and commerce in India and acts as an interface be issues and initiatives. The Corporate Office of ASSOCHAM is in New Delhi.

Q8. The BIS is an international financial institution owned by central banks which "fosters international monetary and financial cooperation and serves as a bank for central banks". What is the full form of BIS?
(a) Bank for International Settlements
(b) Bank for Indian Settlements
(c) Bank for Institution Settlements
(d) Bank for International System
(e) Bank for International Service

S8. Ans.(a)
Sol. The Bank for International Settlements (BIS) is an international financial institution owned by central banks which "fosters international monetary and financial cooperation and serves as a bank for central banks".

Q9. Where is the head office of BIS?
(a) Bern
(b) Nyon
(c) Davos
(d) Geneva
(e) Basel

S9. Ans.(e)
Sol. The Head office of Bank for International Settlements (BIS) is in Basel, Switzerland.

Q10. In which year BIS was established?
(a) 1935
(b) 1921
(c) 1930
(d) 1944
(e) 1949

S10. Ans.(c)
Sol. Established in 1930, the BIS is owned by 60 central banks, representing countries from around the world that together account for about 95% of world GDP. Its head office is in Basel, Switzerland and it has two representative offices: in Hong Kong SAR and in Mexico City.




         



Print Friendly and PDF