Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 12th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. NIBM is an Indian institution for research, training, and consultancy in banking and finance. What is the meaning of "B" in NIBM?
(a) Base
(b) Bank
(c) Branch
(d) Banking
(e) Brand

S1. Ans.(b)
Sol. National Institute of Bank Management or NIBM is an Indian institution for research, training, and consultancy in banking and finance. It is located in Pune.

Q2. IDRBT is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. What is the meaning of "D" in IDRBT?
(a) Distance
(b) Derivative
(c) District
(d) Department
(e) Development

S2. Ans.(e)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q3. NABARD stands for-
(a) National Bank for Agriculture and Rural Derivative 
(b) National Bank for Agriculture and Rural District
(c) National Bank for Agriculture and Rural Development
(d) National Bank for Agriculture and Rural Division
(e) National Bank for Agriculture and Rural Department

S3. Ans.(c)
Sol. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q4. IRDAI stands for-
(a) Insurance Regulatory and Development Authority of India
(b) Insurance Regulatory and Development Agency of India
(c) Insurance Regulatory and Development Association of India
(d) Insurance Regulatory and Development Assembly of India
(e) Insurance Regulatory and Development Audit of India

S4. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.

Q5. SEBI is the regulator for the securities market in India. What is the meaning of "S" in SEBI?
(a) Short
(b) Scheme
(c) Service
(d) Securities
(e) Stock

S5. Ans.(d)
Sol. The Securities and Exchange Board of India or SEBI is the regulator for the securities market in India.

Q6. FICCI is the voice of India's business and industry. FICCI stands for-
(a) Federation of International Chambers of Commerce and Industry
(b) Foundation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(c) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
(d) Federation of Indian Common of Commerce and Industry
(e) Federation of Indian Chambers of Commerce and International

S6. Ans.(c)
Sol. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) is an association of business organizations in India.

Q7. BRBNMPL is a wholly owned subsidiary of RBI which prints banknotes (Indian rupees) for the RBI. BRBNMPL stands for-
(a) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
(b) Bharatiya Reserve Bank National Mudran Private Limited
(c) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Public Limited
(d) Bharatiya Reserve Bank Note Medium Private Limited
(e) Bharatiya Reserve Bank Note Management Private Limited

S7. Ans.(a)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) is a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India which prints bank notes (Indian rupees) for the Reserve Bank of India (RBI). It was established in 1995 to address the demand of bank notes.

Q8. SIDBI is the principal development financial institution in India headquartered in Lucknow with branches all over India. What is the meaning of "S" in SIDBI?
(a) Short
(b) Scheme
(c) Securities 
(d) Small
(e) Stock

S8. Ans.(d)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is the principal development financial institution in India headquartered in Lucknow with branches all over India.

Q9. What is the full form of CIBIL?
(a) Customer Information Bureau (India) Limited
(b) Credit Information Bureau (India) Limited
(c) Credit Industrial Bureau (India) Limited
(d) Credit Information Bank (India) Limited
(e) Credit Information Branch (India) Limited

S9. Ans.(b)
Sol. CIBIL stands for Credit Information Bureau (India) Limited.

Q10. TRAI is a statutory body set up by the Government of India. What is the meaning of "A" in TRAI?
(a) Applied
(b) Agency
(c) Assembly
(d) Association
(e) Authority

S10. Ans.(e)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is a statutory body set up by the Government of India under section 3 of the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997.




      


Share your Success story at contact@bankersadda.com

Print Friendly and PDF