Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 27th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Asian Development Bank has projected that India’s economic growth is set to rise to _________ this fiscal and further to ___________ in the next financial year, on back of GST and banking reforms recently. 
(a) 7.7% and 7.9%
(b) 7.3% and 7.6%
(c) 7.4% and 7.7%
(d) 7.2% and 7.4%
(e) 7.1% and 7.5%

S1. Ans.(b)
Sol. In April 2018, the Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to 7.3% this fiscal and further to 7.6% in the next financial year, on back of GST and banking reforms.

Q2. How much amount has been raised the authorised capital of NABARD by Union government to help it increase its lending to the rural economy recently?
(a) Rs 600 billion
(b) Rs 900 billion
(c) Rs 100 billion
(d) Rs 300 billion
(e) Rs 1500 billion

S2. Ans.(d)
Sol. As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorised capital of NABARD by six times from 50 billion to Rs 300 billion to help it increase its lending to the rural economy.

Q3. CII has announced that it expects India's gross domestic product (GDP) to grow at 7.3-7.7% during the 2018-19 financial year. CII stands for-
(a) Confederation of Indian Industry
(b) Corporation of Indian Industry
(c) Confederation of International Industry
(d) Confederation of Indian Institute
(e) Classification of Indian Industry

S3. Ans.(a)
Sol. The Confederation of Indian Industry (CII) has announced that it expects India's gross domestic product (GDP) to grow at 7.3-7.7% during the 2018-19 financial year.

Q4. The International Monetary Fund (IMF) has stated that India is expected to grow at _________ in 2018 and __________ in 2019 and would re-emerge as one of the fastest growing major economies in the period.
(a) 7.8% and 7.9%
(b) 7.1% and 7.5%
(c) 7.4% and 7.7%
(d) 7.2% and 7.4%
(e) 7.4% and 7.8%

S4. Ans.(e)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) has stated that India is expected to grow at 7.4% in 2018 and 7.8% in 2019 and would re-emerge as one of the fastest growing major economies in the period.

Q5. Which of the following country is now the world’s sixth largest economy, according to the database of the International Monetary Fund’s World Economic Outlook (WEO) for April 2018?
(a) Germany
(b) Japan
(c) India
(d) China
(e) France

S5. Ans.(c)
Sol. India’s Gross Domestic Product (GDP), the worth of the economy, clocked in at $2.6 trillion for 2017, according to the database of the International Monetary Fund’s World Economic Outlook (WEO) for April 2018. India is now the world’s sixth largest economy, displacing France. The Top 5 economies of the world are:
1. The United States,
2. China,
3. Japan,
4. Germany and
5. The United Kingdom

Q6. National Stock Exchange of India (NSE) has announced the launch of its "e - Gsec" platform for facilitating the non-competitive bidding in Government of India Dated Securities (G-Sec) and Treasury Bills (T-Bills). Where is the Corporate Office of NSE?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Kolkata
(e) Chennai

S6. Ans.(b)
Sol. National Stock Exchange of India (NSE) has announced the launch of its "e - Gsec" platform for facilitating the non-competitive bidding in Government of India Dated Securities (G-Sec) and Treasury Bills (T-Bills). Mumbai is the  Corporate Office of NSE.

Q7. Private sector lender ____________ has received the Reserve Bank of India’s (RBI) approval to open two representative offices in London and Singapore recently.
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) Bandhan Bank
(d) ICICI Bank
(e) Yes Bank

S7. Ans.(e)
Sol. Private sector lender Yes Bank has received the Reserve Bank of India’s (RBI) approval to open two representative offices in London and Singapore. Yes Bank opened its first representative office in Abu Dhabi in April 2015 and also launched IFSC banking unit (IBU) at GIFT City, Gandhinagar, in the same year.

Q8. The Reserve Bank of India has revised the KYC guidelines recently. What is the full form of KYC?
(a) Know Young Customer
(b) Know Your Consumer
(c) Know Your Customer
(d) Know Your Custom
(e) Know Yes Customer

S8. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has revised "Know Your Customer" or the KYC guidelines. The KYC norms have been revised following the government's decision to update the 'Prevention of Money Laundering' rules in June 2017. The RBI made linking of national biometric ID Aadhaar to bank accounts mandatory. However, it said this will be subject to the final decision of the Supreme Court on making of Aadhaar mandatory.

Q9. Which among the following bank has entered into an agreement for information utility services with the National E-Governance Services Limited (NeSL)? 
(a) Indian Overseas Bank
(b) ICICI Bank
(c) State Bank of India
(d) Yes Bank
(e) Bank of Baroda

S9. Ans.(a)
Sol. Indian Overseas Bank (IOB) has entered into an agreement for information utility services with the National E-Governance Services Limited (NeSL). With this agreement, the IOB branches will be able to provide high-quality, authenticated information about debts and defaults; which will have more transparency in maintaining the list of borrowers, debtors, creditors and loan defaulters.

Q10. Who has been appointed as the Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19? 
(a) PP Malhotra
(b) Raman Roy
(c) Dilip Chenoy
(d) Rishad Premji
(e) Balram Bhargava

S10. Ans.(d)
Sol. Rishad Premji, Board member of Wipro Ltd. has been appointed as the Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19. Premji has been a member of NASSCOM’s Executive Council and was the Vice Chairman for 2017.




         



Print Friendly and PDF