Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 4th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Who is the present Director of Pune based National Institute of Bank Management (NIBM)?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

S1. Ans.(d)
Sol. Dr. K. L. Dhingra is the Director of National Institute of Bank Management (NIBM), Pune, since May 01, 2017.

Q2. Name the person, who is Chairman of Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT)?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

S2. Ans.(c)
Sol. BP Kanungo is Chairman of Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT).

Q3. Who is present and 24th governor of RBI?
(a) Urjit Patel
(b) Ajay Tyagi
(c) BP Kanungo
(d) Raghuram Rajan
(e) Sudarshan Sen

S3. Ans.(a)
Sol. Urjit R. Patel is an Indian economist, who is currently serving as 24th Governor of Reserve Bank of India since September 2016.

Q4. Name the person, who is present Chairman of Life Insurance Corporation?
(a) Hemant Bhargava
(b) B Venugopal
(c) Subhash Chandra Garg
(d) Usha Sangwan 
(e) V K Sharma

S4. Ans.(e)
Sol. Shri Vijay Kumar Sharma or VK Sharma took charge as Chairman, Life Insurance Corporation of India on 16th December 2016. Prior to his taking over as Chairman, he served as Chairman (In charge) from 16th September 2016 and Managing Director, Life Insurance Corporation of India from 1st November 2013. From December 2010 to November 2013, he has been Managing Director & Chief Executive Officer, LIC Housing Finance Limited (LICHFL), a premiere housing finance company in the country.

Q5. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated in Bengaluru. Who is Chairman of BRBNMPL?
(a) HK Bhanwala
(b) BP Kanungo
(c) Uma Shankar
(d) KL Dhingra
(e) Sudarshan Sen

S5. Ans.(b)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country. The BRBNMPL has been registered as a Private Limited Company under the Companies Act 1956 with its Registered and Corporate Office situated at Bengaluru. The company manages 2 Presses one at Mysore in Karnataka and the other at Salboni in West Bengal. The present capacity for both the presses is 16 billion note pieces per year on a 2-shift basis.  B. P. Kanungo is present Chairman of BRBNMPL.

Q6. NABARD came into existence on 12th July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). Name the Chairman of NABARD?
(a) RS Sharma
(b) HK Bhanwala
(c) Uma Shankar
(d) Ajay Tyagi
(e) Sudarshan Sen

S6. Ans.(b)
Sol. Dr. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) since December 18, 2013. He is a Post Graduate in Management from IIM Ahmedabad and holds Ph.D. in Management. He has been awarded the honorary doctorate in Science by Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

Q7. Who is the Chairperson of SBI?
(a) Kishor Kharat
(b) Anupam Srivastava
(c) Usha Ananthasubramanian
(d) Sunil Mehta
(e) Rajnish Kumar

S7. Ans.(e)
Sol. Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India He joined SBI as a Probationary officer in 1980.

Q8. Name the person, who is the present Chairman of IRDAI?
(a) HK Bhanwala
(b) Ajay Tyagi
(c) TS Vijayan
(d) RS Sharma
(e) Mohammad Mustafa

S8. Ans.(c)
Sol. TS Vijayan is the present Chairman of IRDAI.

Q9. Small Industries Development Bank of India or SIDBI is the principal development financial institution in India headquartered in Lucknow with branches all over India. Who is Chairman of SIDBI?
(a) Mohammad Mustafa
(b) Dr. Kshatrapati Shivaji
(c) TS Vijayan
(d) RS Sharma
(e) HK Bhanwala

S9. Ans.(a)
Sol. Mohammad Mustafa is Chairman of SIDBI.

Q10. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. Who is present Chairman of SEBI?
(a) HK Bhanwala
(b) RS Sharma
(c) TS Vijayan
(d) Ajay Tyagi
(e) Mohammad Mustafa

S10. Ans.(d)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the designated regulatory body for the finance and investment markets in India. The board plays a vital role in maintaining stable and efficient financial and investment markets by creating and enforcing the effective regulation in India's financial marketplace. Ajay Tyagi is present Chairman of SEBI.

Q11. Name the person, who is Managing Director & Chief Executive Officer of National Housing Bank?
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) SS Mundra
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Kshatrapati Shivaji
(e) Sriram Kalyanaraman

S11. Ans.(e)
Sol. Shri Sriram Kalyanaraman is Managing Director & Chief Executive Officer of National Housing Bank.

Q12. Established by the Government of India, we commenced operations in 1982 under the Export-Import Bank of India Act, 1981 as a purveyor of export credit, mirroring global Export Credit Agencies. Who is Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank)?
(a) Ramesh Abhishek 
(b) Bharti Taneja
(c) Rita Teootia 
(d) David Rasquinha
(e) Naina Lal Kidwai

S12. Ans.(d)
Sol. Mr. David Rasquinha has been appointed by the Government of India as Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank). Prior to this appointment, he was Deputy Managing Director of Exim Bank.

Q13. FICCI is the voice of India's business and industry. Who is the present President (2017-18) of FICCI?
(a) Pankaj R Patel 
(b) Sandip Somany 
(c) Rashesh Shah
(d) Harshavardhan Neotia
(e) Jyotsna Suri

S13. Ans.(c)
Sol. Rashesh Shah is the President of FICCI for the year 2017-18.

14. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government. Who is Chairman of TRAI?
(a) Bharti Taneja
(b) RS Sharma
(c) Anil Kaushal
(d) Rahul Khullar
(e) Jyotsna Suri

S14. Ans.(b)
Sol. The entry of private service providers brought with it the inevitable need for independent regulation. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was, thus, established with effect from 20th February 1997 by an Act of Parliament, called the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997, to regulate telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government. RS Sharma is Chairman of TRAI.

Q15. Name the person, who is Chief Executive Officer and Managing Director at Credit Information Bureau (India) Limited (CIBIL).
(a) Satish Pillai
(b) RS Sharma
(c) Anil Kaushal
(d) Rahul Khullar
(e) Jyotsna Suri

S15. Ans.(a)
Sol. Satish Pillai is the present Chief Executive Officer and Managing Director at Credit Information Bureau (India) Ltd.



        


Share your Success story at contact@bankersadda.com


Print Friendly and PDF