Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 10th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. India’s exports grew by _______________ in February-2018 to 25.8 billion dollars.
(a) 1.5% 
(b) 7.5% 
(c) 6.5% 
(d) 4.5%
(e) 5.5%

S1. Ans.(d)
Sol. India’s exports grew by 4.5% in February-2018 to 25.8 billion dollars. It was 24.7 billion dollar during the same period in February-2017. This announcement was made by the Commerce Secretary Rita Teaotia.

Q2. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding ____________ from the sale of shares, has kicked from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.
(a) Rs 1 lakh
(b) Rs 2 lakh 
(c) Rs 3 lakh
(d) Rs 4 lakh
(e) Rs 5 lakh

S2. Ans.(a)
Sol. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding Rs 1 lakh from the sale of shares, will kick in from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.

Q3. Monetary Policy Committee has decided to keep the policy repo rate in 1st Bi-Monthly Monetary Policy Statement 2017-18 under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at-
(a) 6.50%
(b) 6.25%
(c) 6.75%
(d) 5.75%
(e) 6.00%

S3. Ans.(e)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0% in 1st Bi-Monthly Monetary Policy Statement 2017-18 Released By RBI.

Q4. India’s foreign exchange reserves hit a life-time high of 424.361 billion US dollar after rising by 1.828 billion dollars in the week to 30th March 2018. The foreign reserves are managed by-
(a) Ministry of Finance
(b) Government of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Export–Import Bank of India
(e) Ministry of Corporate Affairs

S4. Ans.(c)
Sol. India’s foreign exchange reserves hit a life-time high of 424.361 billion US dollar after rising by 1.828 billion dollars in the week to March 30, according to the Reserve Bank of India data. Gold reserves remained unchanged at 21.614 billion US dollar. The reserves are managed by the Reserve Bank of India for the Indian government and the main component is foreign currency assets.

Q5. The Reserve Bank of India switched back to the Gross Domestic Product (GDP)-based measure to offer its growth estimates from the GVA methodology. GVA stands for-
(a) General Value Added
(b) Gross Value Added
(c) Gross Vehicle Added
(d) Gross Value Agency
(e) Global Value Added

S5. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India switched back to the Gross Domestic Product (GDP)-based measure to offer its growth estimates from the Gross Value Added (GVA) methodology, citing global best practices.

Q6. RBI, in consultation with the Government, has hiked the FPI investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to 5.5% in FY2019 and _____________ in FY2020.
(a) 6.0%
(b) 5.9%
(c) 5.8%
(d) 5.7%
(e) 5.6%

S6. Ans.(a)
Sol. In a move that could temporarily soften bond yields, the Reserve Bank of India, in consultation with the Government, hiked the foreign portfolio investors (FPI) investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to 5.5% in FY2019 and 6% in FY2020.

Q7. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced John Cryan. Deutsche Bank based in-
(a) Canada
(b) Germany
(c) Japan
(d) Switzerland
(e) China

S7. Ans.(b)
Sol. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced John Cryan. Sewing will take over with immediate effect. Deutsche Bank established its first branch in India in 1980. Deutsche Bank Headquarters in Frankfurt, Germany.

Q8. Digital payments company PayPal and FIEO has signed an agreement for the promotion of outbound shipments among small and medium enterprises (SMEs) leveraging the partners' expertise and technology products. What is the meaning of "I" in FIEO?
(a) Initial
(b) International
(c) Indian
(d) Increase
(e) Important

S8. Ans.(c)
Sol. Digital payments company PayPal and the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) signed an agreement for the promotion of outbound shipments among small and medium enterprises (SMEs) leveraging the partners' expertise and technology products.

Q9. Name the Bank, which has signed a $930-million deal with China's energy conglomerate Golden Concord (GCL) to produce and sell solar equipment in India.
(a) State Bank of India
(b) Bank of Japan
(c) Federal Reserve
(d) SoftBank
(e) People's Bank of China

S9. Ans.(d)
Sol. SoftBank has signed a $930-million deal with China's energy conglomerate Golden Concord (GCL) to produce and sell solar equipment in India.

Q10. The Centre, Maharastra Government, and the World Bank have signed a _____________ million dollar project to help small and marginals farmers in the Marathwada and Vidarbha region of the state. 
(a) 102 million dollar 
(b) 100 million dollar 
(c) 956 million dollar 
(d) 1004 million dollar 
(e) 420 million dollar

S10. Ans.(e)
Sol. The Centre, Maharastra Government, and the World Bank have signed a 420 million dollar project to help small and marginals farmers in the Marathwada and Vidarbha region of the state. This project will help in increasing climate resilient practices in agriculture and ensuring that farming continues to remain a financially viable activity for them.

Q11. Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks, is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform. The funds will be available at an interest rate of- 
(a) 2-3 percent per month
(b) 1-2 percent per month
(c) 3-4 percent per month
(d) 4-5 percent per month
(e) 5-6 percent per month

S11. Ans.(b)
Sol. Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks, is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform. The funds will be available at an interest rate of 1-2 percent per month, lower than the usual industry standard of 2-3 percent.

Q12. India and Canada were signed to establish bilateral cooperation activities in the field of IPRs. IPRs stands for-
(a) Intellectual Property Region
(b) Intellectual Product Rights
(c) International Property Rights
(d) Intellectual Property Rights
(e) Indian Property Rights

S12. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada. The MoU was signed to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property Rights (IPRs). The MoU is intended to promote innovation, creativity and economic growth in both countries.

Q13. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed ______________ million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of Himachal Pradesh.
(a) $80 million
(b) $70 million
(c) $50 million
(d) $10 million
(e) $100 million

S13. Ans.(a)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of Himachal Pradesh.

Q14. GIFT city and Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP) has Signed an MoU To Promote IFSC Operations recently. What is the meaning of "F" in IFSC?
(a) First
(b) Funding
(c) Following
(d) Finance
(e) Financial

S14. Ans.(e)
Sol. GIFT City has signed an MoU with Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP), which renders consultancy services, for mutual cooperation in areas related to international financial services. GIFT City is a global business district offering a platform for business opportunities in international and domestic business operations. The MoU was signed with an aim of assisting domestic and international clients set up operations at the GIFT-located International Financial Services Centre (IFSC).

Q15. RBI has recently constituted an expert committee to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits. The committee under the chairmanship of-
(a) Usha Ananthasubramanian
(b) Arvind Subramanian
(c) YH Malegam
(d) Vimal Jalan
(e) Ratan P Watal

S15. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of YH Malegam to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits. Y H Malegam is a former member of the Central Board of Directors of RBI. A K Misra – Executive Director of RBI will be the Member-Secretary of the committee.




      


Share your Success story at contact@bankersadda.com

Print Friendly and PDF