Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 13th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks
(e) File based systems

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Neural networks can learn and adjust to new circumstances by themselves.

Q2. In 2014, Apple decided to invent a programming language. What is the name of that programming language?
(a) Cyanogen
(b) Ruby
(c) Swift
(d) Oxygen
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Swift is a general-purpose, multi-paradigm, compiled programming language developed by Apple Inc.

Q3. Extensible Markup Language (XML) is a simple, very flexible text format derived from _______.
(a) HTML
(b) SGML
(c) CSS
(d) FTP
(e) HTTP 

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The Standard Generalized Markup Language is a standard for defining generalized markup languages for documents.

Q4. ________ is software which has its source code freely available for use, viewing, modification, and redistribution.
(a) Free Software
(b) Operating System
(c) Open Source
(d) Application Software
(e) System Software

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Open source doesn't just mean access to the source code. The distribution terms of open-source software must facilitate- free Redistribution; it must allow distribution in source code as well as compiled form; the license must allow modifications and derived works; the license must not restrict anyone from making use of the program.

Q5. Which among the following are Intelligent Personal Assistant by Google, Microsoft and Apple respectively?
(a) Cortana, Google Now, Siri
(b) Niki, Siri, Wizard
(c) Teno, Wizard, Cortana
(d) Google Now, Cortana, Siri
(e) Cortana, Hazel, Siri

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Siri is Apple’s intelligent personal assistant and knowledge navigator allows users of its devices to send messages, schedule meetings and make phone calls. Cortana is Microsoft’s primary intelligent personal assistant, which was developed in time for the launch of the Windows Phone 8.1 operating system in 2014, is now integrated into Windows 10. Google Now is Google’s intelligent personal assistant is available for use on its own Android-operated mobile devices and via Google Search apps downloadable on Apple devices. First launched in 2012, it can answer queries, warn users of bad traffic, and provide reminders of dinner dates and flight times.


Q6. Which among the following refers to the capability provided to the consumer to deploy onto the cloud infrastructure consumer-created or acquired applications created using programming languages, libraries, services, and tools supported by the provider?
(a) PaaS
(b) SaaS
(c) IaaS
(d) SECaaS
(e) MBaaS

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. PaaS vendors offer a development environment to application developers. In PaaS the consumer does not manage or control the underlying cloud infrastructure including network, servers, operating systems, or storage, but has control over the deployed applications and possibly configuration settings for the application-hosting environment.

Q7. Which among the following may refer to a URL of a Web Page?
(a) https:// www.google.com
(b) https:// www.news/updates.html
(c) D:\Study_Notes
(d) bankers.adda@gmail.com
(e) select*from table


Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. https:// www.news/updates.html represents URL of a webpage. Option (a) is URL to a famous search engine Google. Option (c) represents an address to a folder stored in a person’s local D Drive of his system. Option (d) represents an email address as it has a username@domainName format and the last option (e) is an Structured Query Language (SQL) command for fetching all from a table. 

Q8. Which among the following means: “Data about Data”?
(a) Meta Data
(b) Data Model
(c) Hierarchical Model
(d) Table
(e) Relation

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Metadata is data that describes other data. Metadata summarizes basic information about data, which can make finding and working with particular instances of data easier. Metadata for web pages contain descriptions of the page’s contents, as well as keywords linked to the content. These are usually expressed in the form of metatags.

Q9.  Which among the following represents a Root Tag?
(a) <H1>
(b) <BR>
(c) <Font>
(d) <HTML>
(e) <Body>

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The Root Element. In any markup language, the first element to appear is called the "root element", which defines what kind of document the file will be. The <html> element represents the root of a Hyper Text Markup Language document.

Q10.Which among the following is the appropriate term to find specific information on a website?
(a) Analytical research
(b) Drill down
(c) MDX querying
(d) Checking its Homepage
(e) Scroll down 

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. In information technology to drill down means to move from one place to another, information to detailed data by focusing in on something.

Q11. Verizon Communications on July 2016, announced plans to acquire Yahoo for $4.8 billion in cash. Yahoo (www.yahoo.com) is a _________.
(a) Website for Consumers
(b) Web Portal
(c) Organization that allocates web addresses
(d) E-mail service
(e) E-commerce website

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. A Web portal is a specially designed website that often serves as the single point of access for information.
The first Web portals were online services, such as AOL, that provided access to the Web, but by now most of the traditional search engines have transformed themselves into Web portals to attract and keep a larger audience.

Q12. A __________’s main purpose is to prohibit unauthorized access to your computer via the Internet.
(a) Popup blocker
(b) Firewall
(c) Spyware blocker
(d) Spam assassin
(e) Restore file

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. A firewall acts as a barrier between a trusted network and an untrusted network. A firewall controls access to the resources of a network through a positive control model. This means that the only traffic allowed onto the network is defined in the firewall policy; all other traffic is denied.
Firewalls can be implemented in both hardware and software, or a combination of both.

Q13. Which operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables?
(a) Union
(b) Select
(c) Product
(d) Intersect
(e) None of these

Show Answer
S13. Ans. (a)
Sol. Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

Q14. What is a tuple?
(a) Row
(b) Projection
(c) Field
(d) Union
(e) None of these

Show Answer
S14. Ans. (a)
Sol. Tuple is a row.

Q15. In relational database, a field is a:
(a) Label
(b) Table of information
(c) Group of related records
(d) Category of information
(e) None of these

Show Answer
S15. Ans. (d)
Sol. A field is category of information.

You may also like to read: