Current Affairs Quiz: 17th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Himachal Pradesh has recently celebrated its 71st foundation day with much fanfare and gaiety. Name the UNESCO World Heritage site which is located in Himachal Pradesh?
(a) Kaziranga National Park
(b) Sundarbans
(c) Great Himalayan National Park
(d) Manas National Park
(e) Elephanta Caves

S1. Ans.(c)
Sol. Himachal Pradesh celebrated its 71st foundation day with much fanfare and gaiety. Several cultural events were organized across the state. It may be recalled that the hill state came into existence after the merger of 30 odd princely states in 1948. UNESCO World Heritage site Great Himalayan National Park is located in Himachal Pradesh.

Q2. Name the Veteran Bollywood actor who will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement.
(a) Rekha
(b) Sridevi
(c) Amitabh Bachchan
(d) Vinod Khanna
(e) Dharmendra

S2. Ans.(e)
Sol. Veteran Bollywood actor Dharmendra will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement and filmmaker Rajkumar Hirani with Raj Kapoor Special Contribution awards. Maharashtra Culture Minister Vinod Tawde announced the names of the winners.

Q3. Name the state across which Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched recently.
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S3. Ans.(b)
Sol. Launching the ‘Gram Swaraj Abhiyan’ in Telangana, the Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan stated the number of LPG distribution points in the State will be increased to 1,000 from the existing 707 for quicker and efficient delivery of gas cylinders.

Q4. Name the International Organization that has recently announced the launch of the ‘Road Safety Trust Fund’ to stimulate action that can save lives and prevent injuries and sufferings associated with road accidents.
(a) The World Bank
(b) IMF
(c) WHO
(d) United Nations
(e) ADB

S4. Ans.(d)
Sol. United Nations’ Deputy Secretary-General Amina Mohammed announced the launch of the ‘UN Road Safety Trust Fund’ to stimulate action that can save lives and prevent injuries and sufferings associated with road accidents. As per the UN data over 1.3 million drivers, passengers and pedestrians die each year on the roads.

Q5. As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorized capital of NABARD from 50 billion to ________________ to help it increase its lending to the rural economy.
(a) Rs 400 billion
(b) Rs 300 billion
(c) Rs 200 billion
(d) Rs 100 billion
(e) Rs 50 billion

S5. Ans.(b)
Sol. As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorized capital of NABARD by six times from 50 billion to Rs 300 billion to help it increase its lending to the rural economy.

Q6. Name the Pune-based 17-year-old swimmer who has set a world record to double cross the Bangla Channel. 
(a) Sandeep Teotiya
(b) Prakash Samvelkar
(c) Ramlakhan Kurmure
(d) Krishna Aiyer
(e) Sampanna Ramesh Shelar

S6. Ans.(e)
Sol. Pune-based 17-year-old swimmer Sampanna Ramesh Shelar has set a world record to double cross the Bangla Channel.

Q7. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018, courtesy 66 medals. Which of the following is correctly written about the medal tally of India?
(a) 20 Gold, 26 Silver and 20 Bronze
(b) 23 Gold, 23 Silver and 20 Bronze
(c) 20 Gold, 23 Silver and 23 Bronze
(d) 26 Gold, 20 Silver and 20 Bronze
(e) 23 Gold, 20 Silver and 23 Bronze

S7. Ans.(d)
Sol. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018, courtesy 66 medals including 26 Gold, 20 Silver and 20 Bronze medals. Australia with 198 medals (80 Gold, 59 Silver and 59 Bronze) topped the chart and England with 136 Medals (45 Gold, 45 Silver and 46 Bronze) stood second.

Q8. Name the lender that has beaten India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country.
(a) HDFC Bank
(b) AXIS Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahindra Bank Ltd
(e) Karur Vysya Bank

S8. Ans.(d)
Sol. Shares of private lender Kotak Mahindra Bank Ltd beat India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country. Data from BSE showed that Kotak Mahindra Bank has a market capitalization of Rs2,22,560.69 crore after its shares rose 1.7%.

Q9. The Confederation of Indian Industry (CII) has announced that it expects India's gross domestic product (GDP) to grow at _____________ during the 2018-19 financial year.
(a) 7.1-7.5%
(b) 7.3-7.7%
(c) 7.2-7.6%
(d) 7.2-7.5%
(e) 7.0-7.5%

S9. Ans.(b)
Sol. The Confederation of Indian Industry (CII) has announced that it expects India's gross domestic product (GDP) to grow at 7.3-7.7% during the 2018-19 financial year.

Q10. Who among the following is the President of Confederation of Indian Industry?
(a) Uday Kotak
(b) Vikram Kirloskar
(c) Rakesh Bharti Mittal
(d) Chandrajit Banerjee
(e) Chandan Javedkar

S10. Ans.(c)
Sol. Rakesh Bharti Mittal is the President of Confederation of Indian Industry.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF