March Current Affairs for NABARD Assistant Manager 2018 | 12th March 2018

Dear Readers,

February Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.
Q1. Jayendra Saraswathi Swamigal, the senior seer of Kanchi Kamakoti Mutt has passed away recently. This mutt is situated in _____________.
Answer: Tamil Nadu

Q2. Retirement fund body Employees Provident Fund Organization (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals above _____________.
Answer: Rs 10 lakh

Q3. Name the player who won the won the Sportswoman of the Year Award in Laureus World Sports Awards in Monaco.
Answer: Serena Williams

Q4. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI). The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was ____________.
Answer: 9.9%

Q5. What is the theme of National Science Day (NSD) 2018?
Answer: Science and Technology for a Sustainable Future

Q6. The apex anti-terror body National Investigation Agency (NIA) will be the nodal authority for probing cases of human trafficking after the government approved a proposal in this regard. Who is the present Director General of NIA?
Answer: Yogesh Chander Modi

Q7. The first Mega Food Park in the state of __________________ Satara Mega Food Park Pvt. Ltd. at Village Degaon, District Satara was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industries.
Answer: Maharashtra

Q8. Who is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet?
Answer: Harsimrat Kaur Badal

Q9. Which country has unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad?
Answer: Japan

Q10. Women and Child Development Ministry has approved projects worth over how much amount under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women? 
Answer: Rs 2,900 crore

Q11. The Punjab National Bank (PNB) and ICICI Bank hiked the MCLR rates for loan borrowers. The PNB has increased one-year MCLR to _____________ from 8.15%.
Answer: 8.30%

Q12. The Asian Wrestling championship 2018 was held recently in ____________.
Answer: Kyrgyzstan

Q13. What is the capital and currency of Armenia?
Answer: Yerevan, Armenian dram

Q14. In which state, the first phase of a 2,000 megawatts (MW) solar park called “Shakti Sthala” was inaugurated recently?
Answer: Karnataka

Q15. Which country has topped the medal tally in the Asian Wrestling championship 2018?
Answer: China