Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 11th April 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 11th April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. If there are six persons H, G, F, E, D and C, who got different marks in the examination. H got more marks than only F and C. G got less marks than D, who did not get the highest marks in the examination. Then how many persons got more marks than F?
Four
Two
Five
Can’t be determined
One
Solution:
E > D > G > H > F/C > C/F

Q2. If 'A + B' means 'A is father of B', 'A – B' means 'A is mother of B', 'A * B' means 'A is brother of B' and 'A % B' means 'A is sister of B', then how is J related to H in the expression 'K + J * I – H'?
Husband
Uncle
Brother
Father
None of these

Q3. Which of the following symbols should replace ‘%’ and ‘$’ in the expression ‘Z>Y≥I% X<I≤A=N$K≥C’ in order to make the expressions X<K and X ≤ Y definitely true?
≥, >
≥, ≤
>, =
=, ≥
<, ≤
Solution:
Z>Y≥I≥X<I≤A=N≤K≥C

Q4. Five persons V, W, X, Y and Z were born on different days of the same week, starting from Monday to Friday but not necessarily in the same order. Two persons were born between X and Y. X was born before Wednesday. W is older than only Y. V is not the oldest. Then who among the following was born on Wednesday?
Y
X
W
V
Z
Solution:

Q5. Thirteen persons are standing in a queue. Z is seventh from the front and two persons are standing between T and Z. The number of persons standing between Z and O is same as persons standing between T and J. Then what is the position of J from the front?
Fourth
Eight
Sixth
Ninth
Cannot be determined

Q6. King Dashratha, at his eleventh hour, called his three queens and distributed his gold in the following way: He gave 50% of his wealth to his first wife, 50% of the rest to his second wife and again 50% of the rest to his third wife. If their combined share is worth, 1,30,900 kilograms of gold, find the quantity of gold King Dashratha was having initially?
1,50,000 kg
1,49,600 kg
1,51,600 kg
1,52,600 kg
None of these
Solution:

Q7. A dog after travelling 50 km meets a swami who counsels him to go slower. He then proceeds at 3/4 of his former speed and arrives at his destination 35 minutes late. Had the meeting occurred 24 km further the dog would have reached its destination 25 minutes late. The speed of the dog is
48 km/h
36 km/h
54 km/h
58 km/h
50 km/h
Solution:

Total time taken when speed slows down after 50 km = x+35
Where x→ Original time
Total time taken when speed slows down after further 24 km = x+25
The change in total time taken in both way is only due to the change in time taken for 24 km with normal speed and slow speed.




Q8. Length of a rectangular field is increased by 14 metres and breadth is decreased by 6 metres, area of the field remains unchanged. If length be decreased by 14 metres and breadth be increased by 10 metres, again area remains unchanged. Find the perimeter of the rectangle.
172 m
192 m
162 m
Data inadequate
None of these
Solution:

Q9. If A and B working separately can do a piece of work in 8 and 12 hours respectively. If they work alternatively every hour starting with A at 9 a.m., when will be the work completed?
6 pm
6 : 30 pm
5 pm
5 : 30 pm
None of these
Solution:

Q10. A bus meets with an auto at 10:00 am while going the same way in the same direction towards Haridwar. The Bus reaches at Haridwar at 12:30 p.m. and take 1 hour’s rest at there. Bus return on the same way and meet with the same auto half an hour later. At what time the auto will reach at Haridwar?
3 pm
4 pm
3:30 pm
5 pm
None of the above
Solution:

Let C is point where the auto and the bus meet first time and D is a point where the auto and the Bus meet 2nd time.
According to the above diagram:
Distance C D covered by Bus in 2 hour and auto covered the same distance in 4 hr.
Distance C B covered by Bus 2.5 hr
And by Auto in double of Bus = 2.5 × 2 = 5 hour
Time = 10 + 5 = 3 pm

Directions (11-15): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct without changing the meaning of the sentence? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. He fails to understand why the Centre was so adamant and not prepared to grant SCS and implement the provisions of the Reorganisation Act.
(I) He failed to understand
(II) If he failed to understand
(III) Had he failed to understand
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All of the above
No correction required
Solution:
'He failed to understand'..... as the sentence is in past tense.

Q12. Between the issues discussed during the meeting were reasons for the fluctuation of prices of arecanut.
(I) Of the issues discussed during
(II) Among the issues discussed during
(III) All of the issues discussed during
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(II)
All of the above
Solution:
'Of the issues discussed during'; 'Among the issues discussed during'......both are correct as they are takikng about the many issues that have discussed. Therefore, 'of' and 'among' will be the best alternatives 'because' between is used for the two objects only.

Q13. He is said to having expressed the need to have more women as block Congress presidents in the twin districts.
(I) to have expressed the need
(II) to expressing the need
(III) that expressing the need
Only (I)
Only (II)
Both (I)&(II)
Only (III)
No correction required
Solution:
'to have expressed the need'..... as the 'to' always takes first form of verb with it.

Q14. Apparently, the amount of collagen produced by the skin could be doubled by just using natural ingredients, gives you a fresh-faced look. 
(I) giving you a fresh-faced look
(II) gave you a fresh-faced look
(III) that would give you a fresh-faced look
Only (I)
Only (II)
Both (I)&(III)
All of the above
No correction required
Solution:
'giving you a fresh faced look'.....is the correct alternative.

Q15. Having available many options it’s only natural for you to be skeptical about the results, and so we don't want to promise our readers anything, we simply want to challenge you.
(I) With so many options it's only natural
(II) Being puzzled with so many options it's only natural
(III) It's only natural with so many options
Only (I)
Both (I)&(III)
Only (II)
Both (I)&(II)
No correction required
Solution:
'With so many options it's only natural'; 'It's only natural with so many options'.....as 'having available' is grammatically incorrect and it doesn't make any sense.

               




You May Also Like to Read: 

     



Print Friendly and PDF