Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 4th April 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 3rd April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. A boy is facing south direction. He turns 60 degree in anti-clockwise direction and then 120 degree in clockwise direction. In which direction is he facing?
south east
north east
south west
north west
None of these

Q2. Five friends A, B, C, D and E are standing in a row facing north but not necessarily in the same order. Only B is between A and E, C is immediate right to E, and D is immediate left of A. On the basis of above information, which of the following statements is definitely true?
B is to the right of E
A is second to the left of C
D is third to the left of E
B is to the left of A
None of these
Solution:
Seating arrangement is as follows: D A B E C

Q3. Prakash’s son is the son-in-law of Rakesh’s father. Puja is Rakesh’s only sister. Prakash has only one grandson Mahesh. How is Mahesh related to Puja?
Father
Uncle
Son
Brother
Nephews
Solution:

Q4. Kareena who has two children is the mother-in-law of Ravina who is Sister-in-law of Kunal who is a male person in the family. Amitabh is father of Abhishek, the only brother of Kunal. How is Kareena related to Kunal?
Mother-in-law
Aunt
Wife
Cousin
None of these
Solution:

Q5. A said to B that B’s mother was the mother-in-law of A’s mother. How is A’s mother related to B’s mother?
Daughter-in-law
Mother-in-law
Sister
Aunt
Sister-in-law
Solution:
If B’s mother is mother-in-law of A’s mother, so, A’s mother is daughter-in-law of B’s mother.

Q6. In the university examination last year, Rajesh scored 65% in English and 82% in History. What is the minimum percent he should score in Sociology, which is out of 50 marks (if English and History were for 100 marks each), if he aims at getting 78% overall?
94%
92%
98%
96%
86%
Solution:

Q7. A sold a table to B at a profit of 20%. B sold the same table to C for Rs 75 thereby making a profit of 25%. Find the price at which A bought the table from X.
Rs 30
Rs 40
Rs 50
Rs 60
Rs.75
Solution:

Q8. A pet shop owner sells two puppies at the same price. On one he makes a profit of 20% and on the other he suffers a loss of 20%. Find his loss or gain per cent on the whole transaction.
Gain of 4%
No profit no loss
Loss of 10%
Loss of 4%
Profit of 6 %
Solution:

Q9. Raju got married 8 years ago. His present age is 6/5 times his age at the time of his marriage. Raju’s sister was 10 years younger to him at the time of his marriage. The present age of Raju’s sister is:
32 years
36 years
38 years
40 years
45 years
Solution:

Q10. The vehicle of Mr. Ghosh needs 30% more fuel at the speed of 75 kmph than it needs at the speed of 50 kmph. At a speed of 50 kmph, Mr. Ghosh can go to a distance of 195 kms. At the speed of 75 kmph, what distance he will travel?
125 km
150 km
140 km
175 km
200 km
Solution:
The only thing which matters in this problem is mileage or kms per litre of the fuel. At 50 kmph, 195 kms can be covered.
According to given condition, 1.3 times the fuel will be required at 75 kmph.
 Hence, distance travelled will be 195/1.3 = 150 kms

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q11. (A) Rana is one of a growing number of professionals who are channeling their passion into food. 
(B) This is not a new phenomenon, of course — we have had IT professionals swapping codes for farms, bloggers hosting secret suppers, and a MasterChef-inspired generation of Instagram chefs. 
(C) However, food is not an easy industry to be in. 
(D) We talk to a few new foodpreneurs who have switched career paths and are addressing the needs of this evolved, more conscious market. 
(E) As the food landscape evolves, newer examples are cropping up.
ABCDE
ACBDE
ABECD
ADCEB
AEDBC
Solution:
ABECD

Q12. (A) The era of sharing space for designated slots of time is here. 
 (B) Then came renting and leasing. But even that is passé. 
(C) There were times when properties were bought and companies raised grand edifices to house their offices with paraphernalia. 
 (D) With nearly two decades of the new millennium behind us today, the new technology is urging compaction of time and space. 
 (E) The future lies in aggregation of time and space.
EBCDA
ECBDA
EADCB
ECDBA
EADBC
Solution:
EADBC

Q13. (A) With the modernization of our homes, cooking is no longer done behind four walls 
(B) the kitchen needs to be open to attract attention and is often the hub of the home. 
 (C) and have transformed into aesthetically pleasing spaces. 
(D) In any home, the kitchen is considered as one of the most important spaces. 
(E) Our kitchens thereby have moved from being only utilitarian
DCBAE
DCEAB
DBAEC
DEBCA
DABEC
Solution:
DABEC

Q14. (A) apart from the potential for upholding human values, is our ability to make choices, to take control of our destiny. 
(B) Unless we go with nature, we won’t be able to survive any longer, in Stephen Hawking’s words, “the next thousand years” on this fragile planet”. 
(C) It all comes down to karma, what goes around comes around. Humans have committed mass deforestation, nature has rewarded us with climate change, unexpected storms, wildfires and sea levels. 
(D) That’s not just why we must be careful in terms of the lifestyle we choose. What differentiates us humans from other species, 
 (E) Today it all comes down to our lifestyle choices, each of which, corporations have ensured have strong repercussions on nature.
CDAEB
CDEAB
CEADB
CADBE
CBDEC
Solution:
CDAEB

Q15. (A) The boys have queued up, the overseer has inspected their dhoti-kurtas, 
 (B) I am at the ashram gate, wondering if the priest will let me in. 
 (C) I walk in hesitantly, but the monk smiles warmly and points to an empty chair. 
(D) and they are now waiting patiently for instructions from the priest, who is on the phone. 
(E) Everything is ready for the evening prayer at the ashram.
EDBCA
EADBC
ECBDA
ECDAB
EBDCA
Solution:
EADBC

               




You May Also Like to Read: