General Awareness for Dena Bank PO Exam: 12th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 12th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Ministry of Chemicals & Fertilizers had recently announced that the Government has approved the setting up of a Plastic Park in ______________.
(a) Palama District
(b) Garhwa District
(c) Latehar District
(d) Deoghar District
(e) Hazaribagh District

S1. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, Mr. Ananthkumar announced that the Government of India has approved the setting up of a Plastic Park in Deoghar District, Jharkhand. The project would be set up at a cost of Rs. 120 crores in an area of 150 acres.

Q2. Name the lender with which India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) has recently signed a pact to offer mortgage guarantee scheme for prospective non-salaried and self-employed home loan customers.
(a) HDFC Bank
(b) SBI
(c) Allahabad Bank
(d) IDBI Bank
(e) Axis Bank

S2. Ans.(b)
Sol. India's largest lender SBI and India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) signed a pact to offer mortgage guarantee scheme for prospective non-salaried and self-employed home loan customers.

Q3. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff had recently released a book on Paramveer Chakra Awardees named _______________.
(a) Shauryakarta
(b) Param Shaurya
(c) Veer Kahaniya
(d) Bharat Ke Veer
(e) Paramveer Parwane

S3. Ans.(e)
Sol. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff released a book on Paramveer Chakra Awardees - ‘Paramveer Parwane’. The book illustrates the bravery of Paramveer Chakra Awardees from 1947 to 1965. The book is written by Dr Prabhakiran Jain and is published by Medha Books.

Q4. In which of the following city, the 106th edition of the Indian Science Congress will be held in January 2019?
(a) New Delhi
(b) Varanasi
(c) Bhopal
(d) Bengaluru
(e) Pune

S4. Ans.(c)
Sol. General President-elect of Indian Science Congress Manoj Kumar Chakrabarti announced that the 106th edition of the Indian Science Congress will be held in January 2019 at Barkatullah University Bhopal, Madhya Pradesh.

Q5. In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by ______________ has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI. 
(a) Arvind Subramanian
(b) Urjit Patel
(c) Hasmukh Adhia
(d) Arun Jaitley
(e) Narendra Modi

S5. Ans.(e)
Sol. In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI.
Key Highlights-
100% FDI under automatic route for Single Brand Retail Trading.
100% FDI under automatic route in Construction Development.
Foreign airlines allowed to invest up to 49% under approval route in Air India.
FIIs/FPIs allowed to invest in Power Exchanges through primary market.
Definition of ‘medical devices’ amended in the FDI Policy.

Q6. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to ____________ upfront in the new entity.
(a) $20 million
(b) $10 million
(c) $30 million 
(d) $05 million
(e) $1 million

S6. Ans.(b)
Sol. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity. Paytm Money is the fourth product from One97’s stable after Paytm Mall, Paytm Payments Bank and Paytm wallet. It will be available as a separate mobile application to users.

Q7. In the field of banking, what does ADF stand for?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. The Automated Data Flow (ADF) is a unique initiation by RBI aimed at the purpose of meeting the needs for accurate and consistent flow of data. Automated Data Flow ensures that the data submitted from the banks to Reserve Bank of India is correct and consistent without any kind of manual intervention.

Q8. With which of the following city, India has signed a double taxation avoidance agreement (DTAA) that seeks to improve transparency in tax matters and help curb tax evasion and avoidance in March 2018?
(a) Hong Kong
(b) Beijing
(c) Shanghai
(d) Tokyo
(e) Jakarta

S8. Ans.(a)
Sol. India and Hong Kong signed a double taxation avoidance agreement (DTAA) that seeks to improve transparency in tax matters and help curb tax evasion and avoidance. 

Q9. Name the President of Myanmar who had recently stepped down after staying two years in the position.
(a) Ne Win
(b) Htin Kyaw
(c) Khin Kyi
(d) Maung Maung
(e) Sein Lwin

S9. Ans.(b)
Sol. Myanmar's President and Aung San Suu Kyi's right-hand man Htin Kyaw stepped down after two years in the position.

Q10. The Ministry of Mines has organized the 3rd National Conclave on Mines & Minerals in _______________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) Chandigarh
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S10. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Mines has organized the 3rd National Conclave on Mines & Minerals in New Delhi. The event was inaugurated by the Minister of Mines, Narendra Singh Tomar. Federation of Indian Mineral Industries (FIMI) has agreed to partner in the event. A portal on Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojna (PMKKKY) scheme was also launched on the occasion.

Q11. In which of the following city, the first G20 meeting of finance ministers and central bank governors had begun?
(a) Geneva
(b) Paris
(c) Buenos Aires
(d) Manila
(e) New Delhi

S11. Ans.(c)
Sol. The first G20 meeting of finance ministers and central bank governors began in Buenos Aires, Argentina with the presence of 57 delegations from countries and institutions.

Q12. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of-
(a) Science and Technology
(b) Environmental Studies
(c) Literature and Journalism
(d) International Understanding
(e) Economics

S12. Ans.(c)
Sol. The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of American Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher and is administered by Columbia University in New York City.

Q13. Who was made the permanent members of the U.N. Security Council?
(a) One representative from each continent
(b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War
(c) Five members elected by the U.N. General Assembly at the initial Constitution  
(d) Funding members of the U.N.
(e) None of these

S13. Ans.(b)
Sol. The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.

Q14. World Teachers' Day is observed every year on- 
(a) 5th September
(b) 5th October
(c) 20th September 
(d) 24th October
(e) 10th September

S14. Ans.(b)
Sol. World Teachers' Day, also known as International Teachers Day, is held annually on October 5. Established in 1994, it commemorates the signing of the 1966 "Teaching in Freedom".

Q15. The Donald Trump administration banned all use by Americans of Venezuelan cryptocurrency, saying that its introduction is intended to skirt U.S. sanctions. What is the name of that cryptocurrency?
(a) Petro
(b) Bithex
(c) Dash
(d) Zcash
(e) ZCoin

S15. Ans.(a)
Sol. The Donald Trump administration banned all use by Americans of Venezuelan cryptocurrency (Petro), saying that its introduction is intended to skirt U.S. sanctions.




        


No comments