General Awareness for Dena Bank PO Exam: 23rd May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 23rd May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. In which of the following event, India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala has recently won a gold medal at the ISSF Junior World Cup?
(a) 25m Rapid Fire Pistol Event
(b) 10m Air Rifle Event
(c) Double Trap Event
(d) 50m Rifle 3 Positions Event
(e) 50m Pistol Event

S1. Ans.(a)
Sol. India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala won a gold medal at the ISSF Junior World Cup in the 25-meter rapid fire pistol event in Sydney, Australia. It was India's third gold at the event. Bhanwala was placed 7th in the same event at the ISSF Senior World Cup.

Q2. Name the Small Finance Bank that has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK).
(a) Ujjivan Small Finance Bank
(b) Jana Small Finance Bank
(c) Equitas Small Finance Bank
(d) AU Small Finance Bank
(e) ESAF Small Finance Bank

S2. Ans.(c)
Sol. Equitas Small Finance Bank has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK), a franchise of the Indian Premium League (IPL).

Q3. India has overtaken which of the following country to become the fourth largest automobile market in the world, according to the latest global data?
(a) Russia
(b) China
(c) France
(d) Japan
(e) Germany

S3. Ans.(e)
Sol. India has overtaken Germany to become the fourth largest automobile market in the world, According to the latest global data. Automobile sales, including passenger and commercial vehicles, in Asia’s third-largest economy, grew 9.5%. It is the fastest among major global markets, last year to more than 4 million units, outpacing Germany’s 3.8-million vehicle sales, which rose by a modest 2.8% in the same period.

Q4. Name one of the oldest cities of India that has recently gone 'wireless'.
(a) Varanasi
(b) Allahabad
(c) Ujjain
(d) Patna
(e) Pushkar

S4. Ans.(a)
Sol. Eighty-six years after the city got electricity, overhead power cables in world's oldest city 'Varanasi ' is being dismantled after a project to lay underground lines over 16 sq-km has been finally completed.

Q5. AEPS is a system that leverages Aadhaar online authentication and enables AEBAs to be operated in anytime-anywhere banking mode by the marginalized d financially excluded segments of society through micro ATMs. What is the meaning of "E" in AEPS?
(a) Equity
(b) Essential
(c) Electronic
(d) Enabled
(e) Enrolled

S5. Ans.(d)
Sol. Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) – A system that leverages Aadhaar online authentication and enables AEBAs to be operated in anytime-anywhere banking mode by the marginalized d financially excluded segments of society through micro ATMs.

Q6. APB is a repository of Aadhaar number of residents and their primary bank account number used for receiving all social security and entitlement payments from various government agencies. What is the meaning of "B" in APB?
(a) Base
(b) Bridge
(c) Bond
(d) Banking
(e) Basel

S6. Ans.(b)
Sol. Aadhaar Payments Bridge or APB is a repository of Aadhaar number of residents and their primary bank account number used for receiving all social security and entitlement payments from various government agencies. It requires using Aadhaar number as the primary key for all entitlement payments. This would weed out all fakes and ghosts from the system and ensure that the benefits reach the intended beneficiaries.

Q7. NCLT is a quasi-judicial body in India that adjudicates issues relating to companies in India. NCLT stands for-
(a) National Common Law Tribunal
(b) National Company Law Trend
(c) National Company Law Tribunal
(d) National Company Law Transaction
(e) National Company Law Treaty

S7. Ans.(c)
Sol. The National Company Law Tribunal (NCLT) is a quasi-judicial body in India that adjudicates issues relating to companies in India.

Q8. Name the country that has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017.
(a) Russia
(b) France
(c) Japan
(d) India
(e) Germany

S8. Ans.(d)
Sol. India has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017. The country now produces more energy than Japan and Russia, which had 27% and 8.77% more electricity generation capacity installed, respectively, than India seven years ago.

Q9. The Headquarter of Equitas Small Finance Bank is in ____________.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S9. Ans.(b)
Sol. The Part-time Chairman of Equitas Small Finance Bank is Mr Arun Ramanathan and it Headquarters in Chennai, Tamil Nadu.

Q10. With which of the following state government, the Airport Authority of India (AAI) signed an MoU under its Corporate Social Responsibilities (CSR) initiative for the sustainable development of human settlements at villages in Kamrup district.
(a) Punjab
(b) Madhya Pradesh
(c) Sikkim
(d) Assam
(e) Himachal Pradesh

S10. Ans.(d)
Sol. The Airport Authority of India (AAI) signed an MoU with Assam government under its Corporate Social Responsibilities (CSR) initiative for the sustainable development of human settlements at villages in Kamrup district.

Q11. The International Solar Alliance (ISA) and the Ministry of External Affairs (MEA), signed the Host Country Agreement. The Agreement has given ISA a ________________.
(a) NATO Power
(b) Juridical Personality
(c) Power to Enquire in Internal Matters
(d) Stature of Statutory Body
(e) None of the given option is true

S11. Ans.(b)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) and the Ministry of External Affairs (MEA), signed the Host Country Agreement. The Agreement will give ISA a juridical personality and gives it power to contract, to acquire and dispose off movable and immovable properties, to institute and defend legal proceedings.

Q12. Which city in Maharashtra is served by Dr. Ambedkar International Airport?
(a) Pune
(b) Kolhapur
(c) Nagpur
(d) Aurangabad
(e) Nashik

S12. Ans.(c)
Sol. Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of Nagpur, Maharashtra, India. The airport spread over 1,460-acres is also home to AFS Nagpur of the Indian Air Force.

Q13. The Nagarhole National Park, a part of the Nilgiri Biosphere Reserve, is located in which Indian state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S13. Ans.(d)
Sol. Nagarhole National Park (also known as Rajiv Gandhi National Park), is a national park located in Kodagu district and Mysore district in Karnataka state in South India. This park was declared the thirty-seventh Project Tiger tiger reserve in 1999. It is part of the Nilgiri Biosphere Reserve.

Q14. 'Dhopkhel' is a famous traditional game of which Indian state? 
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Assam

S14. Ans.(e)
Sol. Dhopkhel, also transliterated dhop khel and dhoop khel is a traditional ball game played in the Indian state of Assam. The game is played between two eleven member teams on a 125 m × 80 m field bounded by four flags. The players take turns throwing the ball at the opponent to knock them out of the game, while seeking to catch the ball and evade other players.

Q15. In which of the following city, Asia's largest tulip garden Indira Gandhi Memorial Tulip Garden was opened recently for visitors?
(a) Srinagar
(b) Jaipur
(c) Chandigarh
(d) Darjeeling
(e) Shimla

S15. Ans.(a)
Sol. Indira Gandhi Memorial Tulip Garden was opened for visitors in Srinagar, Jammu & Kashmir. It is recognized as the Asia's largest tulip garden.




            



Print Friendly and PDF