Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 22nd May 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 22nd May 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. Based on the average crime data for the last three years, a total of ________ medals will be awarded every year.
101 medals
25 medals
137 medals
162 medals
58 medals
Solution:
The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. The award - Union Home Minister's Medal for Excellence in Police Investigation - will be given to the best investigators of police forces of States, Union Territories and central investigating agencies. Based on the average crime data for the last three years, a total of 162 medals will be awarded every year. Out of these, 137 will be for the states and Union territories and 25 for the central investigating agencies - National Investigation Agency, CBI and Narcotics Control Bureau.

Q2. State Bank of India will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal. SBI was established in which of the following year?
1957
1955
1954
1953
1952
Solution:
State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in Mumbai, Maharashtra.The Government of India took control of the Imperial Bank of India in 1955, with Reserve Bank of India taking a 60% stake, renaming it the State Bank of India.

Q3. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in New Delhi. Where is secretariat of International Energy Forum?
Rome, Italy
Vienna, Austria
Riyadh, Saudi Arabia
Ottawa, Canada
Paris, France
Solution:
The International Energy Forum, also known as IEF, is the world's largest recurring gathering of energy ministers. It is unique in that participants not only include IEA and OPEC countries, but also key international actors such as Brazil, China, India, Mexico, Russia, and South Africa. The IEF countries account for more than 90 percent of global oil and gas supply and demand.

Q4. Capital city of Zambia is?
Prague
Tarawa
Funafuti
Lusaka
Pristina
Solution:
Lusaka is the capital and largest city of Zambia.

Q5. The _____________ Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs.
Pakistan
South Africa
Japan
Singapore
Maldives
Solution:
The Maldives Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs. According to the bill, MPs elected on political party tickets will lose their seat if they leave their party, get expelled, or switch parties.

Directions (6-7): Study the information given below carefully and answer the questions that follow: 
Dinesh who is facing South walked 50 metres before turning to his left to walk 30 metres. From this point, he turned towards North and walked for 30 metres more before reaching his friend’s house. To return to his house he turned left and walked straight 30 metres.

Q6. How far is Dinesh’s house from his starting point?
20 m
10 m
15 m
25 m
18 m
Solution:
(6-7)

Q7. In which direction is his friend’s house from Dinesh’s house?
East
West
South
North
None of these

Q8. Abhijit’s house is to the right of Baljit’s house at a distance of 20 metres in the row facing North. Sanjay’s house is in the North-East direction from Baljit’s house at a distance of 25 m. Abhijit’s house is in which direction with respect to Sanjay’s house?
North
East
West
South-West
Data inadequate

Directions (9-10): Study the following information and answer the questions given: 
Ravi walked 5m towards north from point A and reached point B. He took a right turn from point B and walked 7m and reached point C. He took another right turn from point C and walked 6m to reach point D. Ravi took a right turn from point D and walked 3m to reach point E. From point E ,Ravi took another right turn and walk 6m and reached point F

 Q9. Point F is in which direction with respect to point A?
North
South
South-east
South-west
North-east
Solution:
(9-10)

Q10. Point E is in which direction with respect to point C?
North
South
South-east
South-west
None of these

Q11. In a test, a candidate secured 336 marks out of maximum marks ‘x’. If the maximum marks ‘x’ had been converted into 400 marks, he would have secured 192 marks. What was the maximum marks of the test?
500
650
600
700
800
Solution:

Q12. An AC consumes 8 units of electricity in 30 minutes and a bulb consumes 18 units of electricity in 6 hours. How many units of electricity will both AC and bulb consume in 8 days if they run 10 hours a day?
1520
1620
1500
1600
1540
Solution:
Per hour consumption for AC = 16 units
total consumption of Both Ac and Bulb for 8 days (10 hours a day)
 = (8×10)(16+3) =1520 units

Q13. The average marks in Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 instead of the actual marks 72 and 61 respectively, what would be the correct average?
68.5
69
69.5
70
70.5
Solution:

Q14. The manufacturer of an article makes a profit of 5%, the wholesale dealer makes a profit of 10%, and the retailer makes a profit of 15%. Find the manufacturing price of the article if the retailer sold it for Rs. 5313.
Rs. 4000
Rs. 4500
Rs. 5000
Rs. 4950
Rs. 4250
Solution:

Q15. The difference between a number and 1/7 of that number is same as the sum of all the angles of a triangle. What is the number?
240
210
175
225
205
Solution:

Directions (16-20): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q16. The "Hotspot" dispute has dragged on for several decades, and it would be unfortunate if the ............ of a final decision arrived at through ........... adjudication is not monitored by an independent authority.
exercise; strict
execution; vigorous
implementation; rigorous
compliance; severe
action; stringent
Solution:
Implementation- the process of moving an idea from concept or reality
Rigorous- severe or strict

Q17. The most welcome feature of such a mechanism is that an issue concerning the ........... of thousands of farmers will be taken out of the political domain and ........... to experts.
liberty; empowered
livelihood; entrusted
subsistence; endowed
life span; bestowed
lives; acquainted
Solution:
Livelihood- well-being
Entrusted- to trust to the care of

Q18. Ordinarily, who gets the first shot at forming the government should not matter if neither group .......... in engineering ...........: the issue is best settled on the floor of the House in a confidence vote.
indulged; infections
engages; defections
involves; defaults
participates; mistakes
engrossed; faults
Solution:
Engages- to keep busy or occupied
Defections- faults or malfunctions

Q19. The Chinese have made no .......... about the urgency of seeking India’s backing to .......... these headwinds blowing across the Pacific.
actions; encounter
steps; strokes
plans; make
bones; counter
stones; forward
Solution:
"no bones about" is an idiom which means to say something directly without having any doubts
Counter- in opposition

Q20. There she plays the role of conductor, ............ and teasing the MPs to sing. Sometimes, when they literally sing a different tune, she ............, correcting their pitch and adding some lines.
harassing; intimidates
beckoning; interrupts
making; intervenes
calling; interferes
cajoling; interjects
Solution:
Cajoling- to persuade someone to do something
Interjects- to insert something between other things

               



You May Also Like to Read: 

          




Print Friendly and PDF