Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 13th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The government has launched __________________ Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through CSCs recently. 
(a) 1,000
(b) 2,000
(c) 3,000
(d) 4,000
(e) 5,000

S1. Ans.(e)
Sol. The government has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through Common Service Centres (CSCs). It was inaugurated by Electronics and IT Minister Ravi Shankar Prasad in New Delhi. The move is aimed at transforming rural Internet connectivity through BharatNet. 

Q2. Name the person, who will become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame?
(a) Paige VanZant
(b) Cristiane Justino
(c) Gina Carano
(d) Ronda Rousey
(e) Miesha Tate 

S2. Ans.(d)
Sol. American fighter Ronda Rousey will become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame, the UFC announced. There would be no women in UFC without Ronda Rousey. 

Q3. Every year on _________________ the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.
(a) June 10
(b) June 11
(c) June 12
(d) June 13
(e) June 14

S3. Ans.(c)
Sol. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services. CSCs stands for-
(a) Central Service Centres 
(b) Common Service Centres
(c) Customer Service Centres 
(d) Common Secure Centres 
(e) Common Security Centres 

S4. Ans.(b)
Sol. Common Service Centres (CSCs) are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services, apart from host of B2C services to citizens in rural and remote areas of the country. It is a pan-India network catering to regional, geographic, linguistic and cultural diversity of the country, thus enabling the Government’s mandate of a socially, financially and digitally inclusive society.

Q5. Which of the following International Organisation has launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it? 
(a) International Labour Organization
(b) World Trade Organization
(c) United Nations
(d) World Bank
(e) International Finance Corporation

S5. Ans.(a)
Sol. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q6. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected __________________ additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441. 
(a) 7,000
(b) 2,000
(c) 5,000
(d) 3,000
(e) 1,000

S6. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected 3,000 additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441. The selected schools shall receive a grant of Rs 20 lakh spread over the next five years to establish Atal Tinkering Labs for nurturing innovation and entrepreneurial spirit among secondary school children across India. 

Q7. Which country has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula recently?
(a) United States
(b) China
(c) France
(d) Canada
(e) India

S7. Ans.(a)
Sol. The United States has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula. 

Q8. In which country Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded recently?
(a) Uzbekistan
(b) Tajikistan
(c) India
(d) Russia
(e) China

S8. Ans.(e)
Sol. In China Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded.

Q9. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Which of the following is the core functions of Atal Innovation Mission?
(a) Entrepreneurship promotion
(b) Innovation promotion
(c) Overseas promotion
(d) Both (a) and (b)
(e) All of the above

S9. Ans.(d)
Sol. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Its objective is to serve as a platform for promotion of world-class Innovation Hubs, Grand Challenges, Start-up businesses and other self-employment activities, particularly in technology driven areas.

The Atal Innovation Mission shall have two core functions:
Entrepreneurship promotion: through Self-Employment and Talent Utilization, wherein innovators would be supported and mentored to become successful entrepreneurs.
Innovation promotion: to provide a platform where innovative ideas are generated.

Q10. An International Conference on Information and Communication Technology (ICT) will be held in-
(a) New Delhi
(b) Kathmandu
(c) Beijing
(d) Tokyo
(e) Moscow

S10. Ans.(b)
Sol. An International Conference on Information and Communication Technology (ICT) will be held in Kathmandu, the capital of Nepal from June 17. The Theme of the two-day conference is “Sustainable Development Goals for Smart Society”. The conference is organized by the Federation of Computer Association Nepal (CAN).





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF