Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 20th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Ashwini Kumar Choubey had released the 11th Common Review Mission (CRM) report of the National Health Mission. Mr Ashwini Kumar Choubey is ___________________.
(a) Minister of Minority Affairs
(b) Minister of Social Justice and Empowerment
(c) Minister of State for Health and Family Welfare
(d) Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol.
Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare released the 11th Common Review Mission (CRM) report of the National Health Mission. As per the Report, India has registered a record 22% reduction in MMR since 2013,which is the highest percentage decline so far when compared to all the previous reductions in MMR as per the earlier rounds of SRS. Maternal Mortality Ratio in India has declined from 167 in 2011-2013 to 130 in 2014-2016.

Q2. IRDAI has recently formed a panel to review the regulations pertaining to insurance marketing firms. The committee is headed by ______________.

(a) Prabhakar Khattar
(b) Suresh Mathur
(c) Atul Agnihotri
(d) Vimal Srivastava
(e) R K Pandey

S2. Ans.(b)
Sol.
IRDAI has formed a panel to review the regulations pertaining to insurance marketing firms. The committee is headed by Suresh Mathur, Executive Director (insurance marketing firms), IRDAI, with nine more members. The new distribution channel of insurance marketing firms was introduced in 2015 by IRDAI, with the objective of increasing insurance penetration in the country through an area-wise registration approach.

Q3. The ICICI Bank board has appointed ____________ as whole-time director and chief operating officer (COO), creating a new top position in ICICI Bank to steer all its businesses.
(a) Chanda Kochhar
(b) Alok Agarwal
(c) Sanjeev Mantri
(d) Sandeep Bakhshi
(e) Sameer Bagul

S3. Ans.(d)
Sol.
The ICICI Bank board has appointed ICICI Prudential Life Insurance CEO Sandeep Bakhshi as whole-time director and chief operating officer (COO), creating a new top position at India’s second largest private bank, to steer all its businesses.

Q4. A 3-day National Yoga Olympiad was inaugurated at the National Council of Educational Research and Training (NCERT) in CIET in New Delhi by _______________.
(a) Ferit Hoxha
(b) Soharab Hossain
(c) Pavel Latushka
(d) Christine Nina
(e) Eric Falt

S4. Ans.(e)
Sol.
A 3-day National Yoga Olympiad was inaugurated at the National Council of Educational Research and Training (NCERT) in CIET in New Delhi by Mr. Eric Falt, Director and UNESCO Representative of the New Delhi Cluster Office for India, Bangladesh, Bhutan, Nepal, the Maldives and Sri Lanka.

Q5. The Reserve Bank of India has eased investment norms for Foreign Portfolio Investors (FPIs) in debt. It had increased the FPIs cap on investment in government security to what percent of the outstanding stock of that security?

(a) 15%
(b) 30%
(c) 20%
(d) 25%
(e) 35%

S5. Ans.(b)
Sol.
The Reserve Bank of India has eased investment norms for Foreign Portfolio Investors (FPIs) in debt, especially into individual large corporates, a move that can help attract more overseas flows and thereby help arrest the recent fall in the rupee. The RBI increased the FPIs cap on investment in government security to 30% of the outstanding stock of that security, from 20% earlier.

Q6. The Central Water Commission (CWC), India’s apex technical organisation in the field of Water Resources has signed a Collaboration Agreement with which of the following company for flood forecasting?
(a) Microsoft
(b) WIPRO
(c) Infosys
(d) Google
(e) TCS

S6. Ans.(d)
Sol.
The Central Water Commission (CWC), India’s apex technical organisation in the field of Water Resources has signed a Collaboration Agreement with Google for flood forecasting. According to the Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Nitin Gadkari, the collaboration with Google will help in effective flood management in India.

Q7. Name the indigenously upgraded artillery gun that has successfully completed final user trials and is ready for induction into the Army.
(a) Vajra
(b) Astra
(c) Dhanush
(d) Karna
(e) Brahmastra

S7. Ans.(c)
Sol.
The indigenously upgraded artillery gun Dhanush has successfully completed final user trials and is ready for induction into the Army. Dhanush is an upgraded version of the Swedish Bofors gun procured by India in the mid-1980s.

Q8. Name the noted mimicry artiste who had passed away after a brief illness aged 85.
(a) Nerella Venumadhav
(b) Jatin Goyal
(c) Prakash Nerula
(d) Sridev Manoharan
(e) Prabhjot Singh

S8. Ans.(a)
Sol.
Noted mimicry artiste Nerella Venumadhav had passed away after a brief illness in Warangal city. He was 85. Venumadhav served as MLC in 1971 in undivided Andhra Pradesh. He rose to international fame after his enthralling performance at the United Nations. He has conferred scores of awards, including the Padma Shri in 2001.

Q9. Jammu & Kashmir's Chief Minister Mehbooba Mufti has submitted her resignation to the Governor of Jammu and Kashmir, recently. Who is the present Governor of Jammu and Kashmir?
(a) V. P. Singh Badnore
(b) NN Vohra
(c) Ganga Prasad
(d) Farooq Khan
(e) Krishan Kant Paul

S9. Ans.(b)
Sol.
Jammu & Kashmir's Chief Minister Mehbooba Mufti submitted her resignation to the Governor after BJP announced to pull out of an alliance with Peoples Democratic Party (PDP). NN Vohra is the present Governor of Jammu and Kashmir.

Q10. The 220 MW Unit-1 of Kaiga Generating Systems (KGS-1) had recently set a new record of the continuous operation of 766 days. Kaiga Atomic Power Plant is located in ____________.
(a) Tamil Nadu
(b) Rajasthan
(c) Karnataka
(d) Uttarakhand
(e) Kerala

S10. Ans.(c)
Sol.
The 220 MW Unit-1 of Karnataka's Kaiga Generating Systems (KGS-1) set a new record of the continuous operation of 766 days, surpassing the earlier record of 765 days set by the Unit-5 of Rajasthan Atomic Power Station (RAPS-5) in 2014. Kaiga Atomic Power Plant is located in Karnataka.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF