Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 26th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. At the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), name the actress who won in the Best Actress category for one of her movie.
(a) Rekha
(b) Sridevi
(c) Sonam Kapoor
(d) Kareena Kapoor Khan
(e) Alia Bhatt

S1. Ans.(b)
Sol. At the Indian International Film Awards (IIFA), late star Sridevi won Best Actress (posthumously) for MOM while Irrfan Khan was given the Best Actor Award for Hindi Medium. The award ceremony was held in Bangkok. Vidya Balan's Tumhari Sulu was awarded the Best Film trophy.

Q2. The 3rd Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has begun in Mumbai. What is the theme for this year's meeting?
(a) Mobilising Funds for Infrastructure: Innovation and Development
(b) Mobilising Funds for Infrastructure: Innovation and Sustainable Development
(c) Mobilising Finance for Infrastructure: Sustainable Development and Collaboration
(d) Mobilising Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration
(e) None of the given themes is true

S2. Ans.(d)
Sol. The 3rd Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has begun in Mumbai. The theme for this year's meeting is "Mobilising Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration" that will see leaders from varied organizations and levels of government to share ideas and experiences for creating a sustainable future through sound infrastructure investment.

Q3. In which of the following region, the three-day annual Sindhu Darshan Festival celebrations have started?
(a) Ladakh
(b) Barmer
(c) Chamba
(d) Kutch
(e) Jaisalmer

S3. Ans.(a)
Sol. The three-day annual Sindhu Darshan Festival celebrates on the bank of Indus River started in Ladakh region of Jammu and Kashmir. The Festival was organized by Sindhu Darshan Yatra Samiti and Ladakh Phandey Tsogspa, Leh.

Q4. Name the Chief Minister who was conferred the ‘Chief Minister of the Year’ award for his/her remarkable work in e-governance at the 52nd Skoch Summit held in New Delhi.
(a) Mamata Banerjee
(b) Devendra Fadnavis
(c) K. Chandrasekhar Rao
(d) Vasundhara Raje
(e) Chandra Babu Naidu

S4. Ans.(d)
Sol. Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje was conferred the ‘Chief Minister of the Year’ award for her remarkable work in e-governance. The award was given at the 52nd Skoch Summit held in New Delhi.

Q5. At the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), who was given the Best Actor Award?
(a) Shahrukh Khan
(b) Boman Irani
(c) Rajkumar Rao
(d) Irrfan Khan
(e) Ranveer Singh

S5. Ans.(d)
Sol. At the Indian International Film Awards (IIFA), late star Sridevi won Best Actress (posthumously) for MOM while Irrfan Khan was given the Best Actor Award for Hindi Medium. The award ceremony was held in Bangkok. Vidya Balan's Tumhari Sulu was awarded the Best Film trophy.

Q6. Name the annual Award-winning American poet and writer who passed away at the age of 89.
(a) Howard Zinn
(b) Frank Brookhauser
(c) Donald Hall
(d) Yehuda Amichai
(e) Debs Myers

S6. Ans.(c)
Sol. Award-winning American poet and writer Donald Hall passed away at the age of 89. He was the United States Poet Laureate for 2007-’08 and received the Robert Frost Medal in 1991 and the National Medal of Arts, the nation’s highest honour for artists, in 2010.

Q7. Name the Indian Organization/Industry that was recently awarded at the X International IT Forum at Khanty-Mansiysk, Russia.
(a) SEBI
(b) SIDBI
(c) CISR
(d) FICCI
(e) RBI

S7. Ans.(d)
Sol. The Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) along with several industry members and senior government officials and academia, recently participated in X International IT Forum at Khanty-Mansiysk, Russia. FICCI received an award during the event, for its support and active participation at the forum, consecutively for two years.

Q8. Name the state government that has recently launched a solar power scheme for farmers named- Suryashakti Kisan Yojana (SKY) enabling them to generate electricity for their captive consumption.
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Kerala

S8. Ans.(b)
Sol. The Gujarat government launched a solar power scheme for farmers- Suryashakti Kisan Yojana (SKY) enabling them to generate electricity for their captive consumption as well as sell the surplus power to the grid and earn an extra buck. The announcement was made by the Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar. As per the scheme, farmers having existing electricity connection will be given solar panels as per their load requirements.

Q9. Name the Indian swimmer who had clinched the gold medal in men's 50m breaststroke event at the Singapore National Swimming Championships in Singapore.
(a) Sandeep Sejwal
(b) Virdhawal Khade
(c) Sajan Prakash
(d) Bhakti Sharma
(e) Rehan Poncha

S9. Ans.(a)
Sol. Indian swimmer Sandeep Sejwal put up an impressive performance to clinch the gold medal in men's 50m breaststroke event at the Singapore National Swimming Championships in Singapore.

Q10. At the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), who was announced for the Outstanding Achievement by an Actor/Actress in Indian Cinema?
(a) Rishi Kapoor
(b) Farida Jalal
(c) Anupam Kher
(d) Rekha
(e) Amitabh Bachchan

S10. Ans.(c)
Sol. At the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), Anupam Kher was announced for the Outstanding Achievement by an Actor in Indian Cinema.

Q11. Name the Indian Archer won her first individual gold medal in six years at the Salt Lake World Cup, in the USA.
(a) Jayanta Talukdar
(b) Rahul Banerjee
(c) Tarundeep Rai
(d) Deepika Kumari
(e) Karuna Rani

S11. Ans.(d)
Sol. Archer Deepika Kumari won her first individual gold medal in six years at the Salt Lake World Cup, in the USA. She defeated Germany’s Michelle Kroppen in the recurve final. The win ensured Deepika will represent the country at the season-ending Archery World Cup Final in Samsun, Turkey in October 2018.

Q12. Saudi Aramco and ADNOC have signed an MoU to jointly develop and build an integrated refinery and petrochemicals complex at Ratnagiri, Maharashtra. ADNOC stands for _____________.
(a) Abu Dhabi Natural Oil Company
(b) Abu Dhabi National Oil Company
(c) Abu Dhabi Natural Oil Corporation
(d) Abu Dhabi National Oil Corporation
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. Saudi Aramco and Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to jointly develop and build an integrated refinery and petrochemicals complex at Ratnagiri, Maharashtra.

Q13. The International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on ___________ as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.
(a) 20 June
(b) 23 June
(c) 26 June
(d) 21 June
(e) 17 June

S13. Ans.(c)
Sol. The International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on 26 June as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.

Q14. Name the Seychelles President who is on his first bilateral visit to India.
(a) James Michel
(b) Vincent Meriton
(c) Natalie Michel
(d) Danny Faure
(e) Hery Rajaonarimampianina

S14. Ans.(d)
Sol. Seychelles President Danny Faure is on his first bilateral visit to India. He held the talks with Prime Minister Narendra Modi and reviewed the wide-ranging cooperation between the two countries, including in the fields of defense and security.

Q15. What is the theme for International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2018?".
(a) Facing reality: denial, corruption and violence
(b) Lets Develop — Our Lives — Our Communities — Our Identities — Without Drugs
(c) A message of hope: Drug use disorders are preventable and treatable
(d) Make health your 'new high' in life, not drugs
(e) Listen First - Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe

S15. Ans.(e)
Sol. The theme for International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2018 is: "Listen First - Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe."




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments