Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 4th June 2018

Dear Aspirants,



Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 4th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Watch Detailed Video Solutions of this Quiz!!


Q1. Spanish Socialist Pedro Sanchez has been sworn in as Spain's new prime minister. He has replaced ____________.
(a) Jose Maria Aznar
(b) Mariano Rajoy
(c) Felipe Gonzalez
(d) Adolfo Suarez
(e) Luis Carrero Blanco

S1. Ans.(b)
Sol. Spanish Socialist Pedro Sanchez has been sworn in as the country's new prime minister by King Felipe. He has replaced Mariano Rajoy.

Q2. Name the former international footballer (who represented Tata FC) who passed away recently after a prolonged illness.
(a) Timothy Pereira
(b) Collin Abranches
(c) Rohan Adnaik
(d) Mauricio Afonso
(e) Syed Shoaib Ahmed

S2. Ans.(a)
Sol. Timothy Pereira, former football international who represented Tata FC, died after a prolonged illness. Pereira was 75.

Q3. China successfully launched a new Earth observation satellite named __________, which will be mainly used in agricultural resources research and disaster monitoring.
(a) Long March-2D
(b) Gaofen-6
(c) Dong Fang Hong I
(d) ChinaSat 9
(e) Tiangong-2

S3. Ans.(b)
Sol.  China successfully launched a new Earth observation satellite 'the Gaofen-6' which will be mainly used in agricultural resources research and disaster monitoring.

Q4. According to a Save the Children’s "End of Childhood Index 2018”, what is the ranking of India among 175 countries?
(a) 145th
(b) 106th
(c) 124th
(d) 113th
(e) 135th

S4. Ans.(d)
Sol. According to a Save the Children’s "End of Childhood Index 2018”, India ranks 113 among 175 countries with regards to where childhood is threatened as a result of poor health, malnutrition, exclusion from education, child labour, and child marriage. The child marriages in India have come down to 15.2% from 21.1% in 2017.

Q5. Recently, India has successfully carried out the flight test of SFDR propulsion based missile, according to the Defence Ministry. What is the full form of SFDR?
(a) Solid Fuel Demanded Ramjet
(b) Solid Fuel Ducted Ramjet
(c) Solid Fuel Driving Ramjet
(d) Solid Fuel Driven Ramjet
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. Making a breakthrough in missile technology, India successfully carried out the flight test of Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR) propulsion based missile, according to the Defence Ministry. The technology demonstrator flight test was conducted from the Launch Centre-III of Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.

Q6. Prime Minister Narendra Modi returned to New Delhi after concluding his significant and successful three-nation visit. In which of the following country India had signed 15 MoUs in the fields of defence, scientific and technological cooperation, railways and health, among others?
(a) Malaysia 
(b) Singapore
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) Portugal

S6. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi returned to New Delhi after concluding his significant and successful three-nation visit to Indonesia, Malaysia and Singapore. On the first leg of 3-Nation visit, PM Modi has visited Indonesia. India and Indonesia signed 15 MoUs in the fields of defence, scientific and technological cooperation, railways and health, among others.

Q7. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Long Range Ballistic Missile named ___________ from the Abdul Kalam Island off the Odisha coast.
(a) Agni-4
(b) Surya
(c) Akash-3
(d) Agni-5
(e) Prahar-5

S7. Ans.(d)
Sol. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Long Range Ballistic Missile, Agni-5 from the Abdul Kalam Island off the Odisha coast. The state-of-the-art surface-to-surface missile developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) has a strike range of 5,000 kilometres and can carry a nuclear warhead of more than one tonne.

Q8. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is on a four-day visit to which of the following country?
(a) Brazil
(b) Portugal
(c) France
(d) Russia
(e) China

S8. Ans.(a)
Sol. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is on a four-day visit to Brazil. He is scheduled to visit various operational and training units as well as interact with senior officials of the Brazilian Air Force.

Q9. Who is the Present Chairman of Delhi-Headquartered DRDO?
(a) K Sivan
(b) Sanjay Mitra
(c) C Venkatesan
(d) P R Chopra
(e) Sachaar Mahadevan

S9. Ans.(b)
Sol. DRDO Chairman- Sanjay Mitra, Headquarters- New Delhi.

Q10. Cairo is the capital city of which of the following country?
(a) Turkey
(b) Portugal
(c) Malaysia
(d) Egypt
(e) Uzbekistan

S10. Ans.(d)
Sol. Cairo is the capital city of Egypt and its currency is Egyptian pound.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments