General Awareness for Bank of Baroda PO: 16th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 16th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Himachal Pradesh has recently celebrated its 71st foundation day with much fanfare and gaiety. Name the UNESCO World Heritage site which is located in Himachal Pradesh?
(a) Kaziranga National Park
(b) Sundarbans
(c) Great Himalayan National Park
(d) Manas National Park
(e) Elephanta Caves

S1. Ans.(c)
Sol. Himachal Pradesh celebrated its 71st foundation day with much fanfare and gaiety. Several cultural events were organized across the state. It may be recalled that the hill state came into existence after the merger of 30 odd princely states in 1948. UNESCO World Heritage site Great Himalayan National Park is located in Himachal Pradesh.

Q2. Name the Veteran Bollywood actor who will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement.
(a) Rekha
(b) Sridevi
(c) Amitabh Bacchan
(d) Vinod Khanna
(e) Dharmendra

S2. Ans.(e)
Sol. Veteran Bollywood actor Dharmendra will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement and filmmaker Rajkumar Hirani with Raj Kapoor Special Contribution awards. Maharashtra Culture Minister Vinod Tawde announced the names of the winners.

Q3. Name the state across which Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched recently (in second week of April).
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh

S3. Ans.(b)
Sol. Union petroleum minister Dharmendra Pradhan launched LPG connections scheme for below poverty line families. On the auspicious occasion of Babasaheb Ambedkar's (BR Ambedkar) birthday Prime Minister Modi's welfare programme Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) has been launched in Telangana.

Q4. Name the International Organization that has recently announced the launch of the ‘Road Safety Trust Fund’ to stimulate action that can save lives and prevent injuries and sufferings associated with road accidents.
(a) The World Bank
(b) IMF
(c) WHO
(d) United Nations
(e) ADB

S4. Ans.(d)
Sol. United Nations’ Deputy Secretary-General Amina Mohammed announced the launch of the ‘UN Road Safety Trust Fund’ to stimulate action that can save lives and prevent injuries and sufferings associated with road accidents. As per the UN data over 1.3 million drivers, passengers and pedestrians die each year on the roads.

Q5. What is the meaning of "C" in CFMS?
(a) Centralised
(b) Corporation
(c) Credit
(d) Commonly
(e) Cash

S5. Ans.(a)
Sol. The Centralised Funds Management System (CFMS), is a system set up, operated and maintained by the Reserve Bank of India (hereinafter referred to as the 'Bank') to enable operations on current accounts maintained at various offices of the Bank, through standard message formats in a secure manner.

Q6. _______________ is an open-ended Equity Mutual Fund that doesn't just help you save tax, but also gives you an opportunity to grow your money. It qualifies for tax exemptions under section (u/s) 80C of the Indian Income Tax Act.
(a) CRR
(b) RTGS
(c) EFT
(d) LTV
(e) ELSS

S6. Ans.(e)
Sol. An Equity Linked Savings Scheme (ELSS) is an open-ended Equity Mutual Fund that doesn't just help you save tax, but also gives you an opportunity to grow your money. It qualifies for tax exemptions under section (u/s) 80C of the Indian Income Tax Act.

Q7. What is the full form of IBDRT in Banking and Financial terms?
(a) Institute for Department and Research in Banking Technology
(b) Institute for Development and Research in Banking Technology
(c) Institute for Development and Research in Bureau Technology
(d) Institute for Development and Research in Board Technology
(e) Institute for Development and Reconstruction in Banking Technology

S7. Ans.(b)
Sol. IBDRT stands for Institute for Development and Research in Banking Technology.

Q8. As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorized capital of NABARD from 50 billion to ________________ to help it increase its lending to the rural economy.
(a) Rs 400 billion
(b) Rs 300 billion
(c) Rs 200 billion
(d) Rs 100 billion
(e) Rs 50 billion

S8. Ans.(b)
Sol. As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorised capital of NABARD by six times from 50 billion to Rs 300 billion to help it increase its lending to the rural economy.

Q9. Name the Pune-based 17-year-old swimmer who has set a world record to double cross the Bangla Channel. 
(a) Sandeep Teotiya
(b) Prakash Samvelkar
(c) Ramlakhan Kurmure
(d) Krushna Aiyer
(e) Sampanna Ramesh Shelar

S9. Ans.(e)
Sol. Pune-based 17-year-old swimmer Sampanna Ramesh Shelar has set a world record to double cross the Bangla Channel.

Q10. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018, courtesy 66 medals. Which of the following is correctly written about the medal tally of India?
(a) 20 Gold, 26 Silver and 20 Bronze
(b) 23 Gold, 23 Silver and 20 Bronze
(c) 20 Gold, 23 Silver and 23 Bronze
(d) 26 Gold, 20 Silver and 20 Bronze
(e) 23 Gold, 20 Silver and 23 Bronze

S10. Ans.(d)
Sol. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018, courtesy 66 medals including 26 Gold, 20 Silver and 20 Bronze medals. Australia with 198 medals (80 Gold, 59 Silver and 59 Bronze) topped the chart and England with 136 Medals (45 Gold, 45 Silver and 46 Bronze) stood second.

Q11. Name the lender that has beaten India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country.
(a) HDFC Bank
(b) AXIS Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahindra Bank Ltd
(e) Karur Vysya Bank

S11. Ans.(d)
Sol. Shares of private lender Kotak Mahindra Bank Ltd beat India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country. Data from BSE showed that Kotak Mahindra Bank has a market capitalization of Rs2,22,560.69 crore, after its shares rose 1.7%.

Q12. Somalia, officially the Federal Republic of Somalia, is a country located in the Horn of Africa. What is currency of Somalia?
(a) Somali Yen
(b) Somali shilling
(c) Somali Pond
(d) Somali Ruble
(e) Somali Dollar

S12. Ans.(b)
Sol. The Somali shilling is the official currency of Somalia.

Q13. How much rural population was there in India according to the 2011 census?
(a) 93.3 crore
(b) 73.3 crore
(c) 83.3 crore
(d) 23.3 crore
(e) 80.7 crore

S13. Ans.(c)
Sol. 83.3 crore rural population is there in India according to the 2011 census.

Q14. Baidyanath Jyotirlinga temple, also known as Baba Baidyanath dham is one of the twelve Jyotirlingas, the most sacred abodes of Shiva. It is located in which of the following states?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Uttar Pradesh

S14. Ans.(b)
Sol. Baidyanath Jyotirlinga temple, also known as Baba Baidyanath dham and Baidyanath dham is one of the twelve Jyotirlingas, the most sacred abodes of Shiva. It is located in Deoghar in the Santhal Parganas division of the state of Jharkhand, India. It is a temple complex consisting of the main temple of Baba Baidyanath, where the Jyotirlinga is installed, and 21 other temples.

Q15. The Confederation of Indian Industry (CII) has announced that it expects India's gross domestic product (GDP) to grow at _____________ during the 2018-19 financial year.
(a) 7.1-7.5%
(b) 7.3-7.7%
(c) 7.2-7.6%
(d) 7.2-7.5%
(e) 7.0-7.5%

S15. Ans.(b)
Sol. The Confederation of Indian Industry (CII) has announced that it expects India's gross domestic product (GDP) to grow at 7.3-7.7% during the 2018-19 financial year.






Print Friendly and PDF

No comments