General Awareness for Bank of India SO Exam: 2nd June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of India SO Exam: 1st June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. What was the theme for the World Autism Awareness Day 2018 _______________.
(a) Autism for Sustainable Development
(b) Empowering Women and Girls with Autism
(c) A World without Autism
(d) None of the given theme is true
(e) Autism for women Empowerment

S1. Ans.(b)
Sol. The United Nations General Assembly unanimously declared 2 April as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. The theme for WAAD 2018 is "Empowering Women and Girls with Autism".

Q2. Name the state in which Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, laid the foundation stone of the 60 MW Naitwar Mori Hydro Electric Project (NMHEP).
(a) Jharkhand
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttarakhand
(e) Odisha

S2. Ans.(d)
Sol. R K Singh, Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, laid the foundation stone of the 60 MW Naitwar Mori Hydro Electric Project (NMHEP) along with Uttarakhand Chief Minister Shri Trivendra Singh Rawat in Uttarkashi, Uttarakhand.

Q3. Name the senior bureaucrat who has been recently appointed as Deputy Election Commissioner as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the government. 
(a) Chandra Bhushan Kumar
(b) Soman Padmanabhan
(c) Prasoon Chaubey
(d) Abhishek Banerjee
(e) Kamlesh Chattopadhyay

S3. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Chandra Bhushan Kumar has been appointed as Deputy Election Commissioner as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the government. 

Q4. Former Chief Minister R K Dorendra Singh had passed away recently. He was CM of which of the following state?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Meghalaya
(e) Arunachal Pradesh

S4. Ans.(c)
Sol. Former Manipur Chief Minister R K Dorendra Singh passed away at the Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences Hospital in Imphal.

Q5. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section ___________ of the Companies Act, 2013.
(a) section 8
(b) section 502
(c) section 102
(d) section 408
(e) section 203

S5. Ans.(d)
Sol. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q6. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
(a) 2012
(b) 2013
(c) 2014
(d) 2015
(e) 2016

S6. Ans.(e)
Sol. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q7. In the first phase of National Company Law Tribunal, the Ministry of Corporate Affairs has set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Chennai

S7. Ans.(d)
Sol. In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guwahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q8. In which of the following district, Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath has recently inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country? 
(a) Noida
(b) Ghaziabad
(c) Varanasi
(d) Lucknow
(e) Allahabad

S8. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country, connecting UP Gate and Rajnagar Extension, Ghaziabad. 

Q9. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to _______________.
(a) Rs. 2 crore
(b) Rs. 4 crore
(c) Rs. 5 crore
(d) Rs. 10 crore
(e) Rs. 15 crore

S9. Ans.(d)
Sol. Looking to provide an impetus to early-stage start-ups, markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to Rs10 crore from the current Rs5 crore.

Q10. Name the Indian Sportsperson who was recently appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu.
(a) PV Sindhu
(b) Saina Nehwal
(c) Kidambi Srikanth
(d) PT Usha
(e) Venkatapathy Raju

S10. Ans.(c)
Sol. Indian shuttler Kidambi Srikanth was appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu.

Q11. Name the SFB that has recently (In first week of April 2018) announced commencement of its banking operations in India.
(a) Samriddhi Small Finance Bank
(b) Sukriti Small Finance Bank
(c) Utkarsh Small Finance Bank
(d) None of the given options is true
(e) Jana Small Finance Bank

S11. Ans.(e)
Sol. In first week of April 2018, Jana Small Finance Bank (formerly Janalakshmi Financial Services) announced commencement of its banking operations. To cover its extensive customer base, Jana Bank will initially open 19 branches across 18 States and expand to 200 banking outlets,  including the 25% unbanked rural branches by June 2018.

Q12. Narora Atomic Power Station is in which of the following Indian state? 
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S12. Ans.(a)
Sol. Narora Atomic Power Station is located in Narora, Bulandshahar District in Uttar Pradesh. Commercial operation of unit 1 began on 1 January 1991. Unit 2 began commercial operation on 1 July 1992. Each unit has a capacity of 220 MW.

Q13. Dharoi Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh

S13. Ans.(b)
Sol. Dharoi Dam is a gravity dam on the Sabarmati river near Dharoi, Mehsana district of northern Gujarat in India. Constructed in 1978, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control.

Q14. What is the Currency of Saudi Arabia? 
(a) Marka
(b) Riyal
(c) Leone
(d) Koruna
(e) Tala

S14.  Ans.(b)
Sol. Saudi Arabia is a desert country encompassing most of the Arabian Peninsula, with Red Sea and Persian (Arabian) Gulf coastlines, Known as the birthplace of Islam. The Saudi riyal is the currency of Saudi Arabia.

Q15. Name the officer who has been recently appointed as Director General Border Roads (DGBR).
(a) Lt Gen Satnam Yadav
(b) Lt Gen T Sathasivam
(c) Lt Gen Harpal Singh
(d) Lt Gen Gurubaksh Bakshi
(e) Lt Gen Mahendra Rana

S15. Ans.(c)
Sol. Lt Gen Harpal Singh an alumnus of National Defence Academy, Khadakwasla has been appointed as Director General Border Roads (DGBR).




            



Print Friendly and PDF