Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 17th July 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 17th July 2018
Banking Awareness for SBI PO/Clerk Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which Bank has raised its stake in Swadhaar Finserve Pvt. Ltd to 100% from 60.48%?
(a) Bank of Baroda
(b) ICICI Bank
(c) State Bank of India
(d) RBL Bank
(e) IDBI Bank

S1. Ans.(d)
Sol. RBL Bank has raised its stake in Swadhaar Finserve Pvt. Ltd to 100% from 60.48%. The bank has bought the stake it did not own from US-based non-profit Accion. Swadhaar FinServe started operations as a non-banking finance company in 2008.

Q2. The Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended _____________  worth of line of credit (LOC) to Seychelles. 
(a) $10 million
(b) $30 million
(c) $20 million
(d) $50 million
(e) $70 million

S2. Ans.(a)
Sol. The Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to Seychelles. This is for healthcare and procurement of goods and projects.

Q3. IRDAI has approved a proposal allowing Life Insurance Corporation (LIC) to acquire a majority stake in the IDBI Bank recently. Where is the Headoffice of LIC?
(a) Pune
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S3. Ans.(e)
Sol. In a first-of-its-kind transaction, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has approved a proposal allowing Life Insurance Corporation (LIC) to acquire a majority stake in the IDBI bank. The Head Office of LIC is in Mumbai.

Q4. IndiaFirst Life Insurance Company Limited, a joint venture between Bank of Baroda, Andhra Bank and Legal and General (UK), has announced its tie-up with Oxigen Services India Pvt. Ltd., to establish the distribution of its insurance products at Oxygen retail outlets. IndiaFirst Life Insurance Company Limited based in- 
(a) Varanasi
(b) Patna
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Nagpur

S4. Ans.(c)
Sol. IndiaFirst Life Insurance Company Limited, a joint venture between Bank of Baroda, Andhra Bank and Legal and General (UK), has announced its tie-up with Oxigen Services India Pvt. Ltd., to establish the distribution of its insurance products at Oxigen retail outlets. IndiaFirst Life Insurance Company Limited based in Mumbai.

Q5. Name the committee, which set up to look into the faster resolution of stressed assets, has recommended the creation of an asset management company for the resolution of stressed loans worth more than Rs500 crore. 
(a) Rakesh Mohan Committee
(b) Sunil Mehta Committee
(c) Ghosh Das Committee
(d) Subramanian Swami Committee
(e) C Rangarajan Committee

S5. Ans.(b)
Sol. The Sunil Mehta Committee, set up to look into the faster resolution of stressed assets, has recommended the creation of an asset management company for the resolution of stressed loans worth more than Rs500 crore. Finance minister Piyush Goyal announced that government has accepted a report submitted by a committee of bankers led by Punjab National Bank chairman Sunil Mehta.

Q6. NABARD has sanctioned ______________________ in the first quarter of the current fiscal under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) for West Bengal for facilitating the execution of 86 projects.
(a) Rs 735.53 crore
(b) Rs 135.20 crore
(c) Rs 514.27 crore
(d) Rs 1732.81 crore
(e) Rs 1570.67 crore

S6. Ans.(a)
Sol. NABARD has sanctioned Rs 735.53 crore in the first quarter of the current fiscal under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) for West Bengal for facilitating the execution of 86 projects.

Q7. The Reserve Bank of India licensed Bank of China to operate in India. This will be the __________ Chinese bank to be operating in the country.
(a) first
(b) third
(c) fourth
(d) second
(e) fifth

S7. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India licensed Bank of China to operate in India. This decision comes as part of the commitment made by PM Modi to the Chinese leadership. Bank of China will now have operating offices in India. This will be the second Chinese bank to be operating in the country. As on 1 January, 2018 Industrial & Commercial Bank of China Ltd was operating in India along with 45 other foreign banks. The United Kingdom’s Standard Chartered has the highest, 100 branches in India as of now.

Q8. According to SEBI, how many countries have been tagged as “high-risk jurisdictions” by global banks acting as custodians for foreign funds?    
(a) 34
(b) 25
(c) 29
(d) 21
(e) 16

S8. Ans.(b)
Sol. China, UAE, Cyprus and significantly, Mauritius, along with 21other countries have been tagged as “high-risk jurisdictions” by global banks acting as custodians for foreign funds which comprise the largest group of investors in the Indian stock market. SEBI- registered foreign portfolio funds invest in India through 56 countries. Of these, 25 are now considered ‘high risk’.

Q9. Private lender YES Bank announced that it has received final regulatory approval from the ____________ to start mutual fund business.
(a) Finance Ministry
(b) SBI
(c) SEBI
(d) RBI
(e) IRDAI

S9. Ans.(c)
Sol. Private lender YES Bank announced that it has received final regulatory approval from the Securities & Exchange Board of India (SEBI) to start mutual fund business.

Q10. Which Bank has announced that its mortgage loan portfolio crossed the Rs 1.5-trillion milestone, making it the largest private player in the segment, and the lender is targeting to grow it to Rs 2 trillion by FY20?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) HDFC Bank
(c) State Bank of India
(d) Axis Bank
(e) ICICI Bank

S10. Ans.(e)
Sol. ICICI Bank has announced that its mortgage loan portfolio crossed the Rs 1.5-trillion milestone, making it the largest private player in the segment, and the lender is targeting to grow it to Rs 2 trillion by FY20. At Rs 1.5 trillion, the mortgage loan-book is half of the bank's overall retail loan portfolio of around Rs 3 trillion.

Q11. Name the Bank, which has gone past Russia's Sberbank to become the most valuable bank in the emerging market outside China.
(a) Bank of Baroda
(b) HDFC Bank
(c) State Bank of India
(d) Axis Bank
(e) ICICI Bank

S11. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank has gone past Russia's Sberbank to become the most valuable bank in the emerging market outside China. HDFC Bank’s current market capitalization is $78.4 billion against Sberbank's $74.4 billion. Chinese banks are leading the pecking order in the emerging market, with Industrial & Commercial Bank of China topping the list with a market cap of $273.4 billion.

Q12. Asian Development Bank has approved ___________________ US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar.
(a) 5205 million US Dollar
(b) 5 million US Dollar
(c) 102 million US Dollar
(d) 1202 million US Dollar
(e) 503 million US Dollar

S12. Ans.(e)
Sol. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar which would benefit the agriculture sector immensely in the region.

Q13. Which of the following country has become the 69th shareholder of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) recently?
(a) India
(b) Russia
(c) Germany
(d) China
(e) Thailand

S13. Ans.(a)
Sol. India has become the 69th shareholder of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). This move paved the way for more joint investment with Indian companies across the bank’s regions of operation.

Q14. Airtel Payments Bank has received requisite approvals from the Reserve Bank of India (RBI) to begin taking new customers. Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of Airtel Payments Bank?
(a) Renu Satti
(b) Vijay Shekhar Sharma
(c) Sunil Bharti Mittal
(d) Anubrata Biswas
(e) Shashi Arora

S14. Ans.(d)
Sol. Airtel Payments Bank has received requisite approvals from the Reserve Bank of India (RBI) to begin taking new customers. Also, Aadhaar-issuing authority UIDAI has allowed it to use the 12-digit unique identification number-based e-KYC. Anubrata Biswas is the Managing Director and Chief Executive Officer of Airtel Payments Bank.

Q15. National Bank for Agriculture and Rural Development has celebrated the ____________ Foundation Day on 12th July 2018.
(a) 36th
(b) 35th
(c) 37th
(d) 33rd
(e) 38th

S15. Ans.(c)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has completed 36 years of service to the nation and celebrated the 37th Foundation Day on 12th July. A national seminar on 'Collectivisation and Market linkages: Farmers Producers Organizations' was organized in Mumbai.




                




Print Friendly and PDF