Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 28th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 28th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the two Indians who have made the country proud as their names figured in the list of 2018 Ramon Magsaysay Award winners. 
(a) Bezwada Wilson and Thodur Madabusi Krishna
(b) Bharat Vatwani and Sonam Wangchuk
(c) Bezwada Wilson and Sonam Wangchuk
(d) Bharat Vatwani and Bezwada Wilson
(e) Thodur Madabusi Krishna and Bharat Vatwani

S1. Ans.(b)
Sol. The Ramon Magsaysay Award is an annual award established to perpetuate former Philippine President Ramon Magsaysay's example of integrity in governance, courageous service to the people, and pragmatic idealism within a democratic society. Two Indians, Bharat Vatwani (for Restoring Health & Dignity to troubled lives) and Sonam Wangchuk (for Harnessing nature, culture & education) made the country proud as their names figured in the list of 2018 Ramon Magsaysay Award winners.

Q2. The 6th India-UK Science & Innovation Council (SIC) meeting was held in __________ and discussed a range of issues on S&T cooperation between the two countries. 
(a) Chennai
(b) Pune
(c) Thane
(d) New Delhi
(e) Jaipur

S2. Ans.(d)
Sol. The 6th India-UK Science & Innovation Council (SIC) meeting held in New Delhi discussed a range of issues on S&T cooperation between the two countries.

Q3. Which of the following state minister has recently inaugurated the Rs 300 crore Rukura Medium Irrigation Dam project in Sundargarh district? 
(a) Odisha
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Uttarakhand

S3. Ans.(a)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the Rs 300 crore Rukura Medium Irrigation Dam project in Sundargarh district. This project will irrigate 5,800 hectares of the agricultural field.

Q4. According to the US-based Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) report, which of the following state is the new national leader in renewable energy generation? 
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Jharkhand

S4. Ans.(d)
Sol. According to the US-based Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) report, Karnataka is the new national leader in renewable energy generation. It has surpassed Tamil Nadu that had for quite some time been India's best renewable market. Karnataka has a sum of 12.3 gigawatts (GW) of renewable capacity installed till March 2018. IEEFA's report was titled as "Karnataka's Electricity Sector Transformation".

Q5. Insurance regulator Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has constituted a 16-member committee to examine motor third party insurance pricing aspects and make recommendations on the premium rates for 2019-20. Who has been appointed as the Chairman of the committee? 
(a) Finance Minister Piyush Goyal
(b) NITI Aayog Chairman Rajiv Kumar
(c) NITI Aayog CEO Amitabh Kant
(d) IRDAI Chairman Subhash Chandra Khuntia
(e) IRDAI Member P.J. Joseph

S5. Ans.(e)
Sol. Insurance regulator Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has constituted a 16-member committee to examine motor third party insurance pricing aspects and make recommendations on the premium rates for 2019-20. IRDAI Member P.J. Joseph has been appointed as the Chairman of the committee.

Q6. Name the person/persons of India-origin who has/have been named by Fortune among 40 of the most influential and inspiring young people in business under the age of 40. 
(a) Dhivya Suryadevara
(b) Anjali Sud
(c) Baiju Bhatt
(d) Anu Duggal
(e) All of the above persons are in the list

S6. Ans.(e)
Sol. Four persons of India-origin, including three women, have been named by Fortune among 40 of the most influential and inspiring young people in business under the age of 40. Instagram Cofounder and CEO Kevin Systrom and Facebook founder Mark Zuckerberg, both 34, are tied for first place on the Fortune '40 Under 40' list.
The 4 people (with Rank) from India-Origin in the list are-
1. Dhivya Suryadevara (4th), CFO of General Motors
2. Anjali Sud (14th), CEO of Vimeo
3. Baiju Bhatt (24th), Cofounder and Co-CEO of Robinhood
4. Anu Duggal (32nd), founding partner of Female Founders Fund.

Q7. The Parliament approved a legislation to help the government bring back fugitives involved in white-collar crimes to stand trial in India. What is the name of this bill? 
(a) Business Offenders Bill, 2018
(b) Economic Offenders Bill, 2018
(c) Banking Offenders Bill, 2018
(d) Indian Offenders Bill, 2018
(e) Fugitive Indians Bill, 2018

S7. Ans.(b)
Sol. The Parliament approved a legislation to help the government bring back fugitives involved in white-collar crimes to stand trial in India. The fugitive Economic Offenders Bill, 2018 will become law after the President’s assent and will empower the government to seize both local and overseas assets of alleged offenders, such as Vijay Mallya, Nirav Modi and Mehul Choksi.

Q8. Name the company that has surpassed Wipro Ltd to become India’s third-biggest software services firm in the three months. 
(a) TCS
(b) Infosys Ltd
(c) Cognizant
(d) Dell
(e) HCL Technologies Ltd

S8. Ans.(e)
Sol. HCL Technologies Ltd surpassed Wipro Ltd to become India’s third-biggest software services firm in the three months, marking the first change in the pecking order of the country’s $167 billion information technology (IT) outsourcing industry in six years.

Q9. The heads of state and government of all five BRICS nations convened for the 10th BRICS Summit in Johannesburg, South Africa. The theme of BRICS Summit 2018 was _________________________. 
(a) Inclusive Growth: Sustainable Solutions
(b) BRICS: Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions
(c) BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future and Prosperity
(d) BRICS in Africa: Collaboration for inclusive growth and shared prosperity in the 4th Industrial Revolution
(e) None of the given themes is true

S9. Ans.(d)
Sol. The heads of state and government of all five BRICS nations including Brazil, Russia, India, China and South Africa convened for the 10th BRICS Summit in Johannesburg, South Africa. The theme of BRICS Summit 2018 was ‘BRICS in Africa: Collaboration for inclusive growth and shared prosperity in the 4th Industrial Revolution'.

Q10. The Ramon Magsaysay Award is Asia’s highest honour which was established in ____________. 
(a) 1976
(b) 1957
(c) 1923
(d) 1943
(e) 1967

S10. Ans.(b)
Sol. The Ramon Magsaysay Award is Asia’s highest honour which was established in 1957.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments