General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 12th July

Dear Aspirants,



Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of these

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q2. The Union Government signed a $500 million loan agreement with which bank to provide additional financing for the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) Rural Roads Project?
(a) Asian Development Bank
(b) World Bank
(c) National Development Bank
(d) State Bank of India
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The Government of India and the World Bank signed a $500 million loan agreement to provide additional financing for the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) Rural Roads Project which will build 7,000 km of climate resilient roads, out of which 3,500 km will be constructed using green technologies.

Q3. Which of the following is the parent organization of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

Q4. The Indian economy grew by what percent in the fourth quarter of 2017-18, according to the data released by Central Statistics Office?
(a) 7.2%
(b) 7.3%
(c) 7.5%
(d) 7.6%
(e) 7.7%

Show Answer
S4. Ans.(e)
Sol. The Indian economy grew 7.7% in the fourth quarter of 2017-18. The GDP had expanded 5.6%, 6.3% and 7%, in the first three quarters of 2017-18, according to the data released by Central Statistics Office.

Q5. India's largest digital bank _____________ is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions.
(a) India Post Payments Bank
(b) Paytm Payments Bank
(c) Airtel Payments Bank
(d) Fino Payments Bank
(e) None of the given options is true

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. India's largest digital bank Paytm Payments Bank is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions. The bank has unveiled 'Paytm Ka ATM' outlets that allows customers to open Saving Accounts and deposit/withdraw money from their bank accounts.

Q6. Name the actor, who will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement at the 55th Maharashtra State Marathi Film Festival?
(a) Sri Devi
(b) Rajkumar Hirani
(c) Dharmendra
(d) Amitabh Bachchan
(e) None of these

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Veteran Bollywood actor Dharmendra will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement award and filmmaker Rajkumar Hirani will be conferred with the Raj Kapoor Special Contribution award.

Q7. The RBI has triggered PCA against Corporation Bank in view of high non-performing loans and requirement to raise capital recently. PCA stands for-
(a) Prompt Corrective Area
(b) Prompt Corrective Action
(c) Prompt Concern Action
(d) Prompt Common Action
(e) Prime Corrective Action

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Corporation Bank on carrying out banking activities as its share of bad loans rose sharply. The RBI has triggered prompt corrective action (PCA) against it in view of high non-performing loans and requirement to raise capital.

Q8. Who was appointed as International President of Vishwa Hindu Parishad?
(a) Vishnu Sadashiv Kokje
(b) G Raghava Reddy
(c) Bhanu Pratap Sharma
(d) Mohan Singh Khanna
(e) None of these

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Former Himachal Pradesh governor V S Kokje was today elected as Vishwa Hindu Parishad's new international president for which voting was held for the first time in over five decade.

Q9. ECB can be raised under Track-II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be-
(a) 05 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. ECB can be raised under Track II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be 10 years.

Q10. The Commonwealth Heads of Government Meeting 2018 held in which country?
(a) United Kingdom
(b) India
(c) Australia
(d) Hong Kong
(e) None of these

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. The Commonwealth Heads of Government Meetings and Commonwealth Summit 2018 took place in London and Windsor, United Kingdom. The theme of the summit was 'Towards our Common Future' which is linked to the theme for Commonwealth Day 2018.

Q11. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account is an individual of the Age of ________ or more may open the account.
(a) 60 years
(b) 55 years
(c) 70 years
(d) 50 years
(e) 65 years

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account- An individual of the Age of 60 years or more may open the account.

Q12. Vice President M Venkaiah Naidu has launched a health scheme of the Assam government named _____________ that offers free medical care of up to 2 lakh rupees for every individual from BPL and APL families.
(a) Atal Amrit Abhiyan
(b) Jan Suraksha Abhiyan
(c) Lok Seva Abhiyan
(d) Atal Suraksha Abhiyan
(e) None of the given options is true

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu has launched a health scheme of the Assam government named Atal Amrit Abhiyan that offers free medical care of up to 2 lakh rupees for every individual from Below Poverty Line (BPL) and Above Poverty Line (APL) families.

Q13.  Saurashtra Cricket Association Stadium is a cricket stadium in
(a) Nagpur
(b) Kanpur
(c) Rajkot
(d) Dharamshala
(e) None

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Saurashtra Cricket Association Stadium, also known as the Khandheri Cricket Stadium, is a cricket stadium in Rajkot, India.

Q14. The Barkana Falls is a water falls located near Agumbe in Shimoga district of which state?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Odisha
(d) Andhra Pradesh
(e) None of these

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. The Barkana Falls, formed by Seetha River, is a water falls located near Agumbe in Shimoga district of state of Karnataka, India.

Q15. Where is the headquarter of DICGC?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Gurugram

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. The Head Office of the DICGC is at Mumbai.


        

No comments