Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 23rd July 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for SBI PO/Clerk Mains 2018: 19th July 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of SBI PO/Clerk and BOB PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. What is the currency of Rwanda?
(a) Dirham
(b) Dollar
(c) Rand
(d) Shilling
(e) Franc

S1. Ans.(e)
Sol. Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. Its renowned Volcanoes National Park is home to mountain gorillas and golden monkeys. Rwanda Capital: Kigali, Currency: Rwandan franc.

Q2. European Union (EU) and Japan have signed the Economic Partnership Agreement (EPA) recently. Who is the present European Parliament president?
(a) Jim Yong Kim
(b) Antonio Tajani
(c) Donald Tusk
(d) Jean-Claude Juncker
(e) Khalid Bin Ahmed

S2. Ans.(b)
Sol. European Union (EU) and Japan have signed the Economic Partnership Agreement (EPA). It was signed at EU-Japan summit in Tokyo by EU Presidents Jean-Claude Juncker and Donald Tusk and Japanese Prime Minister Shinzo Abe. Antonio Tajani is the present European Parliament president.

Q3. What is the capital city of Bahrain?
(a) Riyadh
(b) Muscat
(c) Doha
(d) Manama
(e) Kuwait City

S3. Ans.(d)
Sol. Manama, the modern capital of the Arabian Gulf island nation of Bahrain.

Q4. Kampala is the capital city of-
(a) Senegal
(b) Ghana
(c) Uganda
(d) Morocco
(e) Nigeria

S4. Ans.(c)
Sol. Kampala is Uganda's national and commercial capital.

Q5. Where is the Headquarters of the European Union?
(a) Paris
(b) Brussels
(c) London
(d) Bern
(e) Lisbon

S5. Ans.(b)
Sol. The Headquarters of the European Union is located in Brussels, Belgium.

Q6. Mohammad Abdul Hamid is the current President of-
(a) Afghanistan
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) Iran
(e) Qatar

S6. Ans.(b)
Sol. Mohammad Abdul Hamid is the current President of Bangladesh.

Q7. The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation recently.  It is currently made up of how many countries?
(a) 189
(b) 164
(c) 188
(d) 195
(e) 193

S7. Ans.(e)
Sol. The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation. It is currently made up of 193 Member States.

Q8. Who is the present Prime Minister of Sweden?
(a) Annie Loof
(b) Fredrik Reinfeldt
(c) Gustav Fridolin
(d) Jimmie Akesson
(e) Stefan Lofven

S8. Ans.(e)
Sol. Stefan Lofven is the current Prime Minister of Sweden since 2014 and Leader of the Social Democrats.

Q9. Prakash Javadekar represents the Bharatiya Janata Party and is the incumbent Minister of Human Resource Development of Government of India. He is present Rajyasabha Member of Parliament (MP) from-
(a) Maharashtra
(b) Uttarakhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Gujarat

S9. Ans.(a)
Sol. Prakash Javadekar is an Indian politician. He is a member of the Bharatiya Janata Party and is the incumbent Union Minister of Ministry of Human Resource Development, Government of India. He was elected to the upper house Rajya Sabha as a Member of Parliament from Maharashtra in 2018.

Q10. The United Nations is an international organization founded in-
(a) 1945
(b) 1944
(c) 1946
(d) 1943
(e) 1952

S10. Ans.(a)
Sol. The United Nations is an international organization founded in 1945. It is currently made up of 193 Member States.  The mission and work of the United Nations are guided by the purposes and principles contained in its founding Charter.

Q11. Brexit Secretary David Davis has resigned from the UK government recently. Who is the present Prime Minister of the United Kingdom?
(a) Mark Rutte
(b) David Cameron
(c) Theresa May
(d) Nicola Ferguson Sturgeon
(e) Geert Wilders

S11. Ans.(c)
Sol. Brexit Secretary David Davis has resigned from the UK government. Theresa May is the present Prime Minister of UK.

Q12. Mattala Rajapaksa International Airport is an international airport. It is located in- 
(a) India
(b) Singapore
(c) Thailand
(d) Sri Lanka
(e) China

S12. Ans.(d)
Sol. Mattala Rajapaksa International Airport is an international airport serving southeast Sri Lanka.

Q13. Who is Khadga Prasad Sharma Oli?
(a) Speaker of the House of Representatives of Nepal
(b) President of Nepal
(c) Leader of opposition in Nepal
(d) Prime Minister of Nepal
(e) chairmen of the Nepal Communist Party

S13. Ans.(d)
Sol. Khadga Prasad Sharma Oli is the current Prime Minister of Nepal.

Q14. Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision recently. The FATF is an inter-governmental body established in- 
(a) 1993
(b) 1987
(c) 1989
(d) 1991
(e) 1985

S14. Ans.(c)
Sol. Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision. The decision was taken at the global financial watchdog Financial Action Task Force’s (FATF) plenary session in Paris where Finance Minister Shamshad Akhtar represented Pakistan.The FATF is an inter-governmental body established in 1989 to combat money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.

Q15. Where is the capital of Australia?
(a) Adelaide
(b) Canberra
(c) Brisbane
(d) Sydney
(e) Melbourne

S15. Ans.(b)
Sol. Canberra is the capital city of Australia. 

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments