Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th August 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge

Q1. NITI Aayog has released how many thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayan Region? 
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4
(e) 2
S1. Ans.(c)
Sol. NITI Aayog released five thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayan Region. It was released by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar, CEO Amitabh Kant and member Dr V K Saraswat in New Delhi. The themes include Inventory and Revival of Springs in the Himalayas for Water Security, Sustainable Tourism, and Transformative Approach to Shifting Cultivation, Strengthening Skill and Entrepreneurship Landscape in the Himalayas. 

Q2. Indian gold medal-winning players Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh at the Asian Games 2018 are related with which of the following sports? 
(a) Rowing
(b) Wrestling
(c) Table Tennis
(d) Volleyball
(e) Boxing
S2. Ans.(a)
Sol. Indian rowers Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh won the men's Quadruple Sculls to win India's fifth gold medal at the Asian Games 2018. The medal is only the second ever gold medal for India in the rowing competition in Asian Games history. India has now won a total of 21 medals at Asiad 2018. 

Q3. Name the person who has been elected as the new Prime Minister of Australia after winning an internal vote of 45-40. 
(a) Peter Dutton
(b) Malcolm Turnbull
(c) Frank Forde
(d) Scott Morrison
(e) Ben Chifley 
S3. Ans.(d)
Sol. Treasurer Scott Morrison has been elected the new Prime Minister of Australia after winning an internal vote of 45-40 against former Home Affairs Minister Peter Dutton. 

Q4. The Centre unveiled a draft scheme for extending the affordable air travel programme UDAN to international circuits, with state governments identifying the routes for operation. The draft International Air Connectivity (IAC) scheme envisages to increase the international ticketing to 20 crore by ____________. 
(a) 2023
(b) 2027
(c) 2020
(d) 2025
(e) 2018
S4. Ans.(b)
Sol. The Centre unveiled a draft scheme for extending the affordable air travel programme UDAN to international circuits, with state governments identifying the routes for operation. The draft International Air Connectivity (IAC) scheme envisages to increase the international ticketing to 20 crore by 2027. 

Q5. Name the SFB that has recently launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. 
(a) Jana Small Finance Bank
(b) Equitas Small Finance Bank
(c) AU Small Finance Bank
(d) Ujjivan Small Finance Bank
(e) ESAF Small Finance Bank
S5. Ans.(d)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. The facility is an add-on product to the existing MSE term loans offered by the bank. The OD facility is offered to all MSEs with a turnover of Rs 50 lakh or more, at a competitive rate of interest. 

Q6. Top seeds Rohan Bopanna and his partner _____________ notched up their maiden men’s tennis doubles gold medal at the Asian Games, in Palembang, Indonesia.
(a) Ramkumar Ramanathan
(b) Somdev Devvarman
(c) Divij Sharan
(d) Prajnesh Gunneswaran
(e) Saketh Myneni
S6. Ans.(c)
Sol. Top seeds Rohan Bopanna and Divij Sharan notched up their maiden men’s tennis doubles gold medal at the Asian Games, in Palembang, Indonesia. Bopanna and Sharan defeated Aleksander Bublik and Denis Yevseyev of Kazakhstan. 

Q7. A new European satellite named ____________ using advanced laser technology to track global winds and improve weather forecasts has been successfully put into orbit on a Vega rocket from French Guyana. 
(a) Italia 1
(b) Radyo 4
(c) Eutelsat W 2
(d) Aeolus
(e) Telstar 12
S7. Ans.(d)
Sol. A new European satellite named 'Aeolus' using advanced laser technology to track global winds and improve weather forecasts has been successfully put into orbit on a Vega rocket from French Guyana. 

Q8. The National Green Tribunal (NGT) has appointed ____________ as head of a three-member committee to decide mining company Vedanta's plea challenging closure of its Sterlite copper plant at Tuticorin. 
(a) Justice Gita Mittal
(b) Justice S J Vazifdar
(c) Justice Ravindra Bhatt
(d) Justice Sanjiv Khanna
(e) Justice Hima Kohli
S8. Ans.(b)
Sol. The National Green Tribunal (NGT) has appointed former Punjab and Haryana High Court Chief Justice S J Vazifdar as head of a three-member committee to decide mining company Vedanta's plea challenging closure of its Sterlite copper plant at Tuticorin. 

Q9. Name the organization that has launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. 
(a) UNESCO
(b) UNICEF
(c) World Bank
(d) IMF
(e) AIIB
S9. Ans.(c)
Sol. The World Bank launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. This two-year bond successfully raised 110 million Australian dollars (USD 80.48 million). 

Q10. According to Moody's Investors Service, the Indian economy is expected to grow by around ____________ in 2018 and 2019. 
(a) 7.2%
(b) 7.3%
(c) 7.4%
(d) 7.5%
(e) 7.6%
S10. Ans.(d)
Sol. The Indian economy is expected to grow by around 7.5% in 2018 and 2019 as it is largely resilient to external pressures like those from higher oil prices, according to Moody's Investors Service.




Print Friendly and PDF