Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 7th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 7th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 7th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Which of the following country has recently announced new plans to change the law for organ and tissue donation to address the urgent need for organs within the Indian-origin communities in the country?
USA
UK
Canada
France
Italy
Solution:
. The UK government has announced new plans to change the law for organ and tissue donation to address the urgent need for organs within the Indian-origin communities in the country. The proposed new system of consent for organ and tissue donation is expected to come into effect in England in 2020, as part of a drive to help Black, Asian and Minority Ethnic (BAME) people desperately waiting for a life-saving transplant.

Q2. The iconic Mughalsarai Railway Junction in Uttar Pradesh has been renamed as _______________.
Lal Bahadur Shastri Railway station
Madan Mohan Malviya Railway station
Deen Dayal Upadhyaya Railway station
Raja Ram Mohan Railway station
None of the given options is true
Solution:
The iconic Mughalsarai Railway Junction in Uttar Pradesh has been renamed as Deen Dayal Upadhyaya Junction Railway station. BJP National President Amit Shah inaugurated the renamed station. A goods train with an all-woman crew was also flagged off.

Q3. In Women’s Hockey World Cup 2018, which of the following team has been crowned the world champions for a record eighth time?
India
Ireland
Spain
The Netherlands
France
Solution:
. In Women’s Hockey World Cup 2018, the Netherlands has been crowned the world champions for a record eighth time. The defending champions recorded a stunning 6-0 victory over Ireland in the summit clash at London, UK to extend their unbeaten run in all competitions to 32 matches.

Q4. Gaganjeet Bhullar recently grabbed his maiden European Tour title at the Fiji International in Natadola Bay. He is related with which of the following sports?
Chess
Racing
Golf
Table Tennis
Lawn Tennis
Solution:
Indian Golfer Gaganjeet Bhullar grabbed his maiden European Tour title at the Fiji International in Natadola Bay. He won with a one-stroke win over a charging Anthony Quayle of Australia. It was Bhullar’s first win on the European Tour, ninth Asian Tour title and 10th crown overall.

Q5. Name the city in which Defence Minister Nirmala Sitharaman launched the Defence India Startup Challenge to build an ecosystem of innovation and entrepreneurship in defence sector.
New Delhi
Mumbai
Pune
Bengaluru
Mangalore
Solution:
Defence Minister Nirmala Sitharaman launched the Defence India Startup Challenge in Bengaluru, Karnataka. The challenge was launched with a vision to build an ecosystem of innovation and entrepreneurship in defence sector and make India self-reliant for meeting defence requirements.

Q6. Zimbabwe President Emmerson Mnangagwa recently won the country’s landmark election in Zimbabwe. Zimbabwe got independence from Britain in ____________.
1956
1980
1976
1989
1985
Solution:
Zimbabwe President Emmerson Mnangagwa narrowly won the country’s landmark election in Zimbabwe. He is a former ally of Robert Mugabe. Zimbabwe got independence from Britain in 1980. Harare is the Capital city of Zimbabwe.

Q7. PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) and CNI have signed an MoU to establish India-Nepal Centre. CNI stands for _____________. (a) (b) (c) (d) (e)
Chamber of Nepalese Industries
Community of Nepalese Industries
Confederation of Nepalese Industries
Conference of Nepalese Industries
None of the given option is true
Solution:
PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) and Confederation of Nepalese Industries (CNI) have signed an MoU to establish India-Nepal Centre. It will further strengthen economic engagement between the two countries. The MoU was signed by Anil Khaitan, President of PHDCCI and Hari Bhakta Sharma, President of CNI in Kathmandu.

Q8. The 51st ASEAN Foreign Ministers meeting was held recently in __________.
Geneva
New York
Paris
Singapore
Brussels
Solution:
The 51st ASEAN Foreign Ministers meeting was held recently in Singapore. Singaporean Prime Minister Lee Hsien Loong chaired the meeting.

Q9. In the 29th meeting, GST council approves cash incentives to promote Digital transactions. Finance Minister announced how many percent Cashback for the Digital Transactions done via BHIM, Rupay or USSD mode?
5%
10%
15%
20%
25%
Solution:
In the 29th meeting, GST council approves cash incentives to promote Digital transactions. Finance Minister Piyush Goyal announces 20% Cashback upto Rs 100 for the Digital Transactions done via BHIM, Rupay or USSD mode.

Q10. The Women’s Hockey World Cup 2018 was hosted by ____________.
UK
India
The Netherlands
Spain
Ireland
Solution:
The Women’s Hockey World Cup 2018 was hosted by London, UK.

Q11. Japan has pipped which of the following country as the world's number two stock market, according to a Bloomberg report?
India
France
China
Italy
Russia
Solution:
Japan has pipped China as the world's number two stock market, according to a Bloomberg report. At one of the time, the Chinese market was worth $6.09 trillion next to Japan's $6.17 trillion.

Q12. Name the PepsiCo CEO who will step down in October 2018 after serving for 12 years as the top boss at the global beverage giant, PepsiCo.
Deepti Tuli
Indra Nooyi
Indu Malhotra
Indrani Bannerjee
Komolika Padmakar
Solution:
PepsiCo CEO Indra Nooyi will step down in October after serving for 12 years as the top boss at the global beverage giant, PepsiCo. Indian-origin Indra Nooyi was the first ever woman to be appointed the CEO at PepsiCo, in the year 2006. She will be succeeded by company President Ramon Laguarta.

Q13. ______________ has launched the Startup Academia Alliance programme to fulfill the Indian Government’s mission to promote the spirit of entrepreneurship in the country.
Ministry of Labour and Employment
Finance Ministry
Startup India
NITI Aayog
None of the given options is true
Solution:
Startup India has launched the Startup Academia Alliance programme, which is a unique mentorship opportunity between academic scholars and startups working in similar domains, to fulfill the Indian Government’s mission to promote the spirit of entrepreneurship in the country.

Q14. Saudi Arabia has recently announced that it is freezing all new trade and investment with ____________ over its interference in its internal affairs.
France
Russia
UK
Canada
USA
Solution:
Saudi Arabia has announced that it is freezing all new trade and investment with Canada over its interference in its internal affairs.

Q15. What is the currency of Saudi Arabia?
Saudi riyal
Saudi dirham
Saudi baht
Saudi dinar
Saudi sterling
Solution:
Saudi Arabia Capital: Riyadh, Currency: Saudi riyal.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF