Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 9th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 9th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) chief M. Karunanidhi passed away, recently. He was the 94-year-old veteran leader of _____________.
Kerala
Tamil Nadu
Maharashtra
Karnataka
Andhra Pradesh
Solution:
Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) chief and former Tamil Nadu Chief Minister M. Karunanidhi passed away in Chennai. He was the 94-year-old veteran leader of Tamil Nadu.

Q2. The 3rd India-Nepal Coordination meeting was started recently in ____________.
Kathmandu
Thimpu
New Delhi
Pune
Mumbai
Solution:
The 3rd India-Nepal Coordination meeting was started in New Delhi. A seven-member delegation from Nepal, headed by Inspector General of Nepal Armed Police Force Shailendra Khanal will take part in the three-day meeting.

Q3. Recognizing the importance of reaching out to the consumers and to safeguard their interests, Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has integrated its Mobile Apps namely _______________ with UMANG (Unified Mobile Application for New-age Governance) Platform.
DND 2.0 & MyApp
KYC 2.0 & MyMobile
KYC 2.0 & MySoap
DND 2.0 & MyCall
None of the given options is true
Solution:
Recognizing the importance of reaching out to the consumers and to safeguard their interests, Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has now integrated its Mobile Apps namely DND 2.0 & MyCall with UMANG (Unified Mobile Application for New-age Governance) Platform. UMANG is developed by National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY).

Q4. The Union Ministry of Water Resources, _____________ and the National Water Development Agency (NWDA) have recently signed a revised Memorandum of Agreement (MoA) for funding of central share of 99 prioritised irrigation projects under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).
NABARD
SIDBI
RBI
SBI
CRESIL
Solution:
The Union Ministry of Water Resources, the NABARD and the National Water Development Agency (NWDA) signed a revised Memorandum of Agreement (MoA) for funding of central share of 99 prioritised irrigation projects under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).

Q5. The National Green Tribunal constituted a committee, to be headed by a ________________ for monitoring the rejuvenation project of Ganga from Haridwar to Unnao in Uttar Pradesh.
NITI Aayog CEO
NITI Aayog Chairman
NGT Chairman
Former Allahabad High Court judge
None of the given options is true
Solution:
The National Green Tribunal constituted a committee, to be headed by a former Allahabad High Court judge, for monitoring the rejuvenation project of Ganga from Haridwar to Unnao in Uttar Pradesh.

Q6. Goa Chief Minister Manohar Parrikar and Tourism Minister Manohar Ajgaonkar flagged off the Goa Tourism Development Corporation’s app-based taxi service called _______________ in Panaji.
GoGOA
GOAMILES
GOATOUR
GOAGONE
GOGO
Solution:
Goa Chief Minister Manohar Parrikar and Tourism Minister Manohar Ajgaonkar flagged off the Goa Tourism Development Corporation’s app-based taxi service called ‘GOAMILES’ in Panaji.

Q7. Public sector non-life insurance firm United India Insurance Company announced the appointment of ______________ as its Director and General Manager with immediate effect.
T Sukarnesh
Ramesh Goyal
S Gopakumar
Arindam Chatterjee
Sanaka Ghosh
Solution:
Public sector non-life insurance firm United India Insurance Company announced the appointment of S Gopakumar as its Director and General Manager with immediate effect.

Q8. India’s under-20 team won over ______________ in under-20 in the final group stage match of the COTIF Cup held in Valencia’s Els Arcs Stadium.
Argentina
Thailand
Spain
France
Nigeria
Solution:
India’s under-20 team won over Argentina under-20 in the final group stage match of the COTIF Cup held in Valencia’s Els Arcs Stadium. India was playing in the tournament for the first time.

Q9. Name the Veteran German striker who has recently announced his retirement from international football.
Sandro Wagner
Joachim Low
Miroslav Klose
Lukas Podolski
Mario Gomez
Solution:
Veteran German striker Mario Gomez announced his retirement from international football. The 33-year-old, who made his debut for Germany in 2007, scored 31 goals in 78 international appearances.

Q10. The value of transactions made through mobile wallets touched a record ______________ (approx) in June, according to the Reserve Bank of India (RBI) data.
Rs25,000 crore
Rs14,600 crore
Rs34,000 crore
Rs4,050 crore
Rs9,540 crore
Solution:
The value of transactions made through mobile wallets touched a record Rs14,632 crore in June, according to the Reserve Bank of India (RBI) data. The data showed the rise of 4.2% from Rs14,047 crore in May.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments