Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 23rd August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 23rd August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. In the recent reshuffle of Governors by President of India, who has been appointed as the new Governor of Jammu and Kashmir?
Tathagata Roy
Lalji Tandon
Ganga Prasad
Satya Pal Malik
Kaptan Singh Solanki
Solution:
President Ram Nath Kovind appointed governors for seven states — Bihar, Haryana, Uttarakhand, Jammu and Kashmir, Sikkim, Meghalaya, and Tripura. Governor Satya Pal Malik has been transferred from Bihar to Jammu and Kashmir to replace NN Vohra.

Q2. The Chhattisgarh Cabinet has recently approved the proposal to rename Naya Raipur as _________________.
Bihari Ganj
Atal Nagar
Atal Raipur
Atalpura
None of the given options is true
Solution:
In a tribute to the late former prime minister Atal Bihari Vajpayee, the Chhattisgarh Cabinet approved the proposal to rename Naya Raipur as 'Atal Nagar'. Chief Minister Raman Singh made the announcement after a Cabinet meeting.

Q3. On which of the following Air Base, the first-ever joint air exercise involving the Indian Air Force (IAF) and the Royal Malaysian Air Force (RMAF) started recently?
Butterworth Air Base
Hindon Air Base
Subang Air Base
Maleganv Air Base
MAF Air Base
Solution:
The first-ever joint air exercise involving the Indian Air Force (IAF) and the Royal Malaysian Air Force (RMAF) commenced at Subang Air Base in Malaysia. India has been eyeing a foothold at the strategically important Subang Air Base.

Q4. Spin legend Shane Warne will release his autobiography titled ______________ that will talk about his extraordinary cricketing career and his life off the pitch.
No Spin
Turning Pitches
Pitch Black
Life Beyond 22 Yard
Life of 22 Yards
Solution:
Spin legend Shane Warne will talk about his extraordinary cricketing career and his life off the pitch besides unveiling several unknown facts in his autobiography titled 'No Spin' which will be published in October 2018.

Q5. Rahi Sarnobat who recently won Gold Medal at the Asian Games 2018 in Indonesia is related with which sports?
Sepaktakraw
Table Tennis
Shooting
Wrestling
Archery
Solution:
Shooter Rahi Sarnobat won the women's 25m Pistol event at Asian Games 2018 in Indonesia. With this, she becomes the first ever Indian female shooter to win gold in the history of Asian Games.

Q6. President Ram Nath Kovind inaugurated the International Buddhist Conclave in _______________ to boost tourism to the Buddhist sites in the country.
Kathmandu
New Delhi
Pokhara
Pune
Mumbai
Solution:
President Ram Nath Kovind inaugurated the International Buddhist Conclave in New Delhi. The theme of the conclave is 'Buddha Path – The Living Heritage' which aims to showcase Buddhist Heritage in India and boost tourism to the Buddhist sites in the country.

Q7. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. The group was formed in ____________.
1997
1993
1991
1986
1989
Solution:
BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. The group was formed in 1997 and it brings together Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka Myanmar and Thailand.

Q8. The fourth Summit of Heads of State/Government of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) will be held at ____________ in Nepal.
Pokhara
Kathmandu
New Delhi
Chandigarh
Pune
Solution:
The fourth Summit of Heads of State/Government of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) will be held at Kathmandu in Nepal on August 30 and 31.

Q9. What is the theme for recently inaugurated International Buddhist Conclave 2018?
Buddha Path – The True Path
The True Path of Life
Buddha Path – The Living Heritage
Buddha- The Inspiration of Life
None of the given theme is true
Solution:
President Ram Nath Kovind inaugurated the International Buddhist Conclave in New Delhi. The theme of the conclave is 'Buddha Path – The Living Heritage' which aims to showcase Buddhist Heritage in India and boost tourism to the Buddhist sites in the country.

Q10. Veteran cricketer VVS Laxman has penned down his autobiography titled _______ that will be released in November 2018.
Wristy Watch
295 Unplayable
281 and Beyond
Laxman Lucky
None of the given options is true
Solution:
Veteran cricketer VVS Laxman, known for the suppleness of his wrists, has penned down his autobiography titled, "281 and Beyond". The book will be released this year in November.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF