Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 19th August 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 19th August 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th August

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Qatar King Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani has pledged to make direct investment in Which of the following country and also announced a 15-billion US dollar investment into the country’s financial markets and banks?
Russia
France
Turkey
Iran
Finland
Solution:
Qatar King Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani has pledged to make direct investment in Turkey and announced a 15-billion US dollar investment into the country’s financial markets and banks. The announcement came after holding talks with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

Q2. Name the 18 times Grammy Award winner and the first female vocalist to be inducted into the Rock & Roll Hall of Fame, who passed away recently.
Bruno Mars
Aretha Franklin
Johnny Cash
Stevie Nicks
Dolly Parton
Solution:
US singer Aretha Franklin has died at the age of 76. The “Queen of Soul” was born in Memphis, Tennessee, and made her debut in 1961. Her style on such hits as “Respect” and “Natural Woman” attracted fans all over the world. She received the Grammy Award 18 times and was the first female vocalist to be inducted into the Rock & Roll Hall of Fame.

Q3. In the wake of Prime Minister’s vision for creating digital museums at stations using QR code, Ministry of Railway has made “___________” operational at 22 stations on this Independence Day as an innovative low-cost solution to spread awareness among public about the opulent heritage of Indian Railways.
Analog Screens
Digital Clocks
Digital Screens
Digital Vending Machines
None of the given options is true
Solution:
In the wake of Prime Minister’s vision for creating digital museums at stations using QR code, Ministry of Railway has made “digital screens” operational at 22 stations on this Independence Day as an innovative low-cost solution to spread awareness among public about the opulent heritage of Indian Railways.

Q4. The President and Supreme Commander of the Armed Forces has approved 131 Gallantry Awards to Armed Forces Personnel and members of Paramilitary Forces. This includes how many Kirti Chakra?
98
24
4
1
8
Solution:
The President and Supreme Commander of the Armed Forces has approved 131 Gallantry Awards to Armed Forces Personnel and members of Paramilitary Forces which include one Kirti Chakra, 20 Shaurya Chakras, three Bar to Sena Medals (Gallantry), 93 Sena Medals (Gallantry), 11 Nao Sena Medals (Gallantry) and three Vayu Sena Medals (Gallantry).

Q5. The Economist Intelligence Unit (EIU) released the Global Liveability Index 2018, the ranking of 140 global cities based on their living conditions. Delhi was ranked at ______________.
117th
134th
112th
108th
98th
Solution:
The Economist Intelligence Unit (EIU) released the Global Liveability Index 2018, the ranking of 140 global cities based on their living conditions. The EIU is part of UK magazine ‘The Economist’ and provides forecasting and advisory services through research and analysis. Delhi was ranked at 112th position and Mumbai fetched 117th spot. Austria’s capital Vienna has been ranked as the world’s most liveable city, displacing Australian city of Melbourne.

Q6. Colorado Party’s Mario Abdo Benitez was sworn in as the new President of which of the following country for a five-year term?
Mali
Uruguay
Paraguay
Zambia
Namibia
Solution:
Colorado Party’s Mario Abdo Benitez was sworn in as the new President of Paraguay for a five-year term.

Q7. US secretary of state, Mike Pompeo announced the formation of IAG to coordinate and run the country's policy towards Iran. What is the full for of IAG?
Iran Active Governance
Iran Alert Governance
Iran Action Group
Iran Active Group
None of the given options is true
Solution:
US secretary of state, Mike Pompeo announced the formation of the Iran Action Group (IAG) to coordinate and run the country's policy towards Iran. The development follows President Donald Trump's announcement of the unilateral withdrawal of the United States from the multinational Iran nuclear deal.

Q8. The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Radha Mohan Singh urged to Jose Graziano da Silva, the Director General of the United Nations Food and Agriculture Organisation (UNFAO) to declare the upcoming year as the _________________.
International Year of Millets
International Year of Wheat
International Year of Maize
International Year of Rice
International Year of Pellets
Solution:
The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Radha Mohan Singh urged to Jose Graziano da Silva, the Director General of the United Nations Food and Agriculture Organisation (UNFAO) to declare the upcoming year as the ‘International Year of Millets’.

Q9. The 24th World Congress of Philosophy (WCP) was held in , China. It was organized by the International Federation of Philosophical Societies, and Peking University.
Vienna
Geneva
Beijing
New Delhi
Amsterdam
Solution:
The 24th World Congress of Philosophy (WCP) was held in Beijing, China. It was organized by the International Federation of Philosophical Societies, and Peking University.

Q10. The Economist Intelligence Unit (EIU) has recently released the Global Liveability Index 2018, which of the following city has topped the list?
Moscow
Paris
Hong Kong
Vienna
New York
Solution:
The Economist Intelligence Unit (EIU) released the Global Liveability Index 2018, the ranking of 140 global cities based on their living conditions. The EIU is part of UK magazine ‘The Economist’ and provides forecasting and advisory services through research and analysis. Delhi was ranked at 112th position and Mumbai fetched 117th spot. Austria’s capital Vienna has been ranked as the world’s most liveable city, displacing Australian city of Melbourne.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF