General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 21st August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 21st August 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 21st August 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. The government has launched __________________ Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through CSCs recently.
1,000
2,000
3,000
4,000
5,000
Solution:
The government has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through Common Service Centres (CSCs). It was inaugurated by Electronics and IT Minister Ravi Shankar Prasad in New Delhi. The move is aimed at transforming rural Internet connectivity through BharatNet.

Q2. Name the person, who become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame?
Paige VanZant
Cristiane Justino
Gina Carano
Ronda Rousey
Miesha Tate
Solution:
American fighter Ronda Rousey become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame, the UFC announced. There would be no women in UFC without Ronda Rousey.

Q3. Every year on _________________ the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.
June 10
June 11
June 12
June 13
June 14
Solution:
The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services. CSCs stands for-
Central System Centres
Common Services Centres
Customer Service Centres
Common Secure Centres
Common Security Centres
Solution:
Common Services Centersor CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services, apart from host of B2C services to citizens in rural and remote areas of the country. It is a pan-India network catering to regional, geographic, linguistic and cultural diversity of the country, thus enabling the Government’s mandate of a socially, financially and digitally inclusive society.

Q5. The DAX is a blue chip stock market index. DAX index belongs to which of the following stock exchanges?
France
Germany
Canada
Brazil
Japan
Solution:
The DAX is a blue chip stock market index consisting of the 30 major German companies trading on the Frankfurt Stock Exchange. Prices are taken from the Xetra trading venue.

Q6. The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the ____________ stock market.
Australia
South Africa
Canada
Thailand
Singapore
Solution:
The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the Singapore stock market.

Q7. KOSPI is the index of all common stocks traded on the Stock Market Division in-
Canada
South Korea
Brazil
China
Singapore
Solution:
KOSPI is the index of all common stocks traded on the Stock Market Division in South Korea.

Q8. Which of the following International Organisation has launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it?
International Labour Organization
World Trade Organization
United Nations
World Bank
International Finance Corporation
Solution:
The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q9. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected __________________ additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441.
7,000
2,000
5,000
3,000
1,000
Solution:
NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected 3,000 additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441. The selected schools shall receive a grant of Rs 20 lakh spread over the next five years to establish Atal Tinkering Labs for nurturing innovation and entrepreneurial spirit among secondary school children across India.

Q10. Which country has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula recently?
United States
China
France
Canada
India
Solution:
The United States has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula.

Q11. In which country Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded recently?
Uzbekistan
Tajikistan
India
Russia
China
Solution:
In China, Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded.

Q12. Who is present President of Algeria?
Ilham Aliyev
John Howard
Abdelaziz Bouteflika
Freundel Stuart
Serzh Sargsyan
Solution:
Abdelaziz Bouteflika is an Algerian politician who has been the fifth President of Algeria since 1999.

Q13. Girna Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Tamil Nadu
Kerala
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Girna Dam, is an earthfill dam on Girna river near Malegaon, Nashik district in state of Maharashtra.

Q14. International Women's Day is celebrated on-
March 22
April 22
March 08
March 20
April 15
Solution:
International Women's Day is celebrated on March 8 every year. It is a focal point in the movement for women's rights.

Q15. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Which of the following is the core functions of Atal Innovation Mission?
Entrepreneurship promotion
Innovation promotion
Overseas promotion
Both (a) and (b)
All of the above
Solution:
Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Its objective is to serve as a platform for promotion of world-class Innovation Hubs, Grand Challenges, Start-up businesses and other self-employment activities, particularly in technology driven areas. The Atal Innovation Mission shall have two core functions: Entrepreneurship promotion: through Self-Employment and Talent Utilization, wherein innovators would be supported and mentored to become successful entrepreneurs. Innovation promotion: to provide a platform where innovative ideas are generated.

               

    

You may also like to read:

Print Friendly and PDF