General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 22nd August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 21st August 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 22nd August 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. President Ram Nath Kovind was embarked on a three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba recently. Name the capital city of Suriname?
Mogadishu
Aden
Havana
Athens
Paramaribo
Solution:
President Ram Nath Kovind was embarked on a three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba recently. Paramaribo is the capital city of Suriname.

Q2. Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in-
Japan
Canada
France
Russia
Germany
Solution:
. Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in the Russian city of Kaspiysk. Saweety Boora won the coveted yellow metal in the Women’s 75 kg category after beating Anna Anfinogenova (Russia) in the Final.

Q3. How many new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission?
Twenty
Fifteen
Ten
One
Five
Solution:
Ten new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission. The project envisioned by the Prime Minister is being coordinated by Ministry of Drinking Water and Sanitation with the support of State governments and local administration.

Q4. Name the cricketer, who has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function.
Yuvraj Singh
Virat Kohli
MS Dhoni
Rohit Sharma
Mithali Raj
Solution:
Indian captain Virat Kohli has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function.

Q5. What is the tagline of Dena Bank?
Pure banking Nothing else
Where Service is a Way of Life
Your Tech Friendly Bank
Trusted Family Bank
Banking for all
Solution:
The tagline of Dena Bank is "Trusted Family Bank".

Q6. "Your Faithful And Friendly Financial Partner" is tagline of which Bank?
Indian Overseas Bank
Punjab National Bank
Syndicate Bank
Union Bank of India
Bank of Maharashtra
Solution:
"Your Faithful And Friendly Financial Partner" is tagline of Syndicate Bank.

Q7. "Honours Your Trust" is tagline of-
Andhra Bank
UCO Bank
Vijaya Bank
Union Bank of India
Bank of Maharashtra
Solution:
"Honours Your Trust" is tagline of of Kolkata Based UCO Bank.

Q8. Who was conferred the Col. CK Nayudu Lifetime Achievement award (posthumous)?
Pankaj Roy
Sudha Shah
Anshuman Gaekwad
Diana Edulji
Budhi Kunderan
Solution:
Pankaj Roy, who held Test cricket’s world record opening partnership of 413 with Vinoo Mankad for a little over 51 years, was conferred the Col. C.K. Nayudu Life Time Achievement Award (posthumous).

Q9. The government has approved a _________________ increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.
37%
33%
12%
10%
20%
Solution:
The government has approved a 33% increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.

Q10. The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in- 
Mumbai
Patna
Chennai
Kolkata
New Delhi
Solution:
The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in Lutyens' Delhi. The museum is expected to be inaugurated on 21st October 2018 on the occasion of Police Commemoration Day.

Q11. Who has been appointed to serve as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC) recently?
Arvind Saxena
Vinay Mittal
Sharad Kumar
MK Jain
Sanjay Mitra
Solution:
Arvind Saxena has been appointed to serve as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC).

Q12. Nallamala hills are located in the state of-
Odisha
Telangana
Andhra Pradesh
Gujarat
Both (b) and (c)
Solution:
Nallamala Hills are a section of the Eastern Ghats which stretch primarily over Kurnool, Nellore, Guntur, Prakasam, Kadapa and Chittoor districts of the state of Andhra Pradesh and Mahabubnagar, Nalgonda districts of the state of Telangana, in India.

Q13. 01st December is celebrated as-
Indian Navy Day
UNICEF Day
World AIDS Day
Children’s Day
Youth day
Solution:
The idea for a day dedicated to the problem of AIDS and HIV was approved by then director of UNAIDS, Dr. Mann. The first ever World AIDS Day was celebrated on December 1, 1988. Up until 1996, the day was organized by the World Health Organization.

Q14. The ‘Global 500’ awards are given for outstanding achievement in which one of the following fields?
Literature
Medicine
Music
Promotion of International Peace
Environmental Protection
Solution:
Global 500 Roll of Honour. The United Nations Environment Programme (UNEP) established the Global 500 Roll of Honour in 1987 to recognize the environmental achievements of individuals and organizations around the world.

Q15. Which organisation has released the draft guidelines to modify the loan system for delivery of bank credit, making the rules stricter to regulate larger borrowers enjoying working capital facility from the banking system?
SBI
RBI
SEBI
NABARD
Finance Ministry
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) released the draft guidelines to modify the loan system for delivery of bank credit, making the rules stricter to regulate larger borrowers enjoying working capital facility from the banking system.

               


    

You may also like to read:




Print Friendly and PDF