General Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 1st August 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 1st August 2018

General Awareness for SBI PO Mains: 1st August 2018

Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Spanish Socialist Pedro Sanchez has been sworn in as Spain's new prime minister. He has replaced ____________.
(a) Jose Maria Aznar
(b) Mariano Rajoy
(c) Felipe Gonzalez
(d) Adolfo Suarez
(e) Luis Carrero Blanco

S1. Ans.(b)
Sol. Spanish Socialist Pedro Sanchez has been sworn in as the country's new prime minister by King Felipe. He has replaced Mariano Rajoy.

Q2. Name the former international footballer (who represented Tata FC) who passed away recently after a prolonged illness.
(a) Timothy Pereira
(b) Collin Abranches
(c) Rohan Adnaik
(d) Mauricio Afonso
(e) Syed Shoaib Ahmed

S2. Ans.(a)
Sol. Timothy Pereira, former football international who represented Tata FC, died after a prolonged illness. Pereira was 75.

Q3. China successfully launched a new Earth observation satellite named __________, which will be mainly used in agricultural resources research and disaster monitoring.
(a) Long March-2D
(b) Gaofen-6
(c) Dong Fang Hong I
(d) ChinaSat 9
(e) Tiangong-2

S3. Ans.(b)
Sol. China successfully launched a new Earth observation satellite 'the Gaofen-6' which will be mainly used in agricultural resources research and disaster monitoring.

Q4. According to a Save the Children’s "End of Childhood Index 2018”, what is the ranking of India among 175 countries?
(a) 145th
(b) 106th
(c) 124th
(d) 113th
(e) 135th

S4. Ans.(d)
Sol. According to a Save the Children’s "End of Childhood Index 2018”, India ranks 113 among 175 countries with regards to where childhood is threatened as a result of poor health, malnutrition, exclusion from education, child labour, and child marriage. The child marriages in India have come down to 15.2% from 21.1% in 2017.

Q5. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on-
(a) 03rd February 1991
(b) 03rd February 1992
(c) 03rd February 1997
(d) 03rd February 1999
(e) 03rd February 1995

S5. Ans.(e)
Sol. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country.

Q6. In which year, CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee?
(a) 2002
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2004
(e) 2003

S6. Ans.(b)
Sol. TransUnion CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee.

Q7. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IBDRT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in-
(a) 2001
(b) 1999
(c) 1992
(d) 1996
(e) 1989

S7. Ans.(d)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q8. Recently, India has successfully carried out the flight test of SFDR propulsion based missile, according to the Defence Ministry. What is the full form of SFDR?
(a) Solid Fuel Demanded Ramjet
(b) Solid Fuel Ducted Ramjet
(c) Solid Fuel Driving Ramjet
(d) Solid Fuel Driven Ramjet
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(b)
Sol. Making a breakthrough in missile technology, India successfully carried out the flight test of Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR) propulsion based missile, according to the Defence Ministry. The technology demonstrator flight test was conducted from the Launch Centre-III of Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.

Q9. Prime Minister Narendra Modi returned to New Delhi after concluding his significant and successful three-nation visit. In which of the following country India had signed 15 MoUs in the fields of defence, scientific and technological cooperation, railways and health, among others?
(a) Malaysia
(b) Singapore
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) Portugal

S9. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi returned to New Delhi after concluding his significant and successful three-nation visit to Indonesia, Malaysia and Singapore. On the first leg of 3-Nation visit, PM Modi has visited Indonesia. India and Indonesia signed 15 MoUs in the fields of defence, scientific and technological cooperation, railways and health, among others.

Q10. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Long Range Ballistic Missile named ___________ with a strike range of 5,000 km from the Abdul Kalam Island off the Odisha coast.
(a) Agni-4
(b) Surya
(c) Akash-3
(d) Agni-5
(e) Prahar-5

S10. Ans.(d)
Sol. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Long Range Ballistic Missile, Agni-5 from the Abdul Kalam Island off the Odisha coast. The state-of-the-art surface-to-surface missile developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) has a strike range of 5,000 kilometres and can carry a nuclear warhead of more than one tonne.

Q11. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is on a four-day visit to which of the following country in the first week of June 2018?
(a) Brazil
(b) Portugal
(c) France
(d) Russia
(e) China

S11. Ans.(a)
Sol. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is on a four-day visit to Brazil. He is scheduled to visit various operational and training units as well as interact with senior officials of the Brazilian Air Force.

Q12. The Nagarhole National Park, a part of the Nilgiri Biosphere Reserve, is located in which Indian state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Bihar
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S12. Ans.(d)
Sol. Nagarhole National Park (also known as Rajiv Gandhi National Park), is a national park located in Kodagu district and Mysore district in Karnataka state in South India. This park was declared the thirty seventh Project Tiger tiger reserve in 1999. It is part of the Nilgiri Biosphere Reserve.

Q13. 'Dhopkhel' is a famous traditional game of which Indian state? 
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) Assam

S13. Ans.(e)
Sol. Dhopkhel, also transliterated dhop khel and dhoop khel is a traditional ball game played in the Indian state of Assam.

Q14. Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of- 
(a) Jaipur
(b) Nagpur
(c) Kanpur
(d) Raipur
(e) Bhagalpur

S14. Ans.(b)
Sol. Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of Nagpur, Maharashtra.

Q15. Who is the Present Chairman of Delhi-headquartered DRDO?
(a) K Sivan
(b) Sanjay Mitra
(c) C Venkatesan
(d) P R Chopra
(e) Sachaar Mahadevan

S15. Ans.(b)
Sol. DRDO Chairman- Sanjay Mitra, Headquarters- New Delhi.




                




Print Friendly and PDF

No comments