Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 15th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 15th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge



Q1. The President of India has appointed _______ as the next Chief Justice of India.
Justice Deepak Mishra
Justice Ranjan Gogoi
Justice K M Joseph
Justice R M Lodha
None of the given option is true
Solution:
The President of India has appointed Justice Ranjan Gogoi as the next Chief Justice of India. He will assume the office of Chief Justice on 3rd October 2018 after the retirement of the current Chief Justice, Justice Deepak Mishra. Mr. Gogoi is the 46th Chief Justice of India.

Q2. "National Scholarship Portal Mobile App" (NSP Mobile App) was recently launched under which ministry?
Ministry of Minority Affairs
Ministry of External Affairs
Ministry of Electronics and Information Technology
Ministry of Human Resource Development
Ministry of Rural Development
Solution:
Union Minister for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi launched the country's first "National Scholarship Portal Mobile App" (NSP Mobile App) in New Delhi. This "National Scholarship Portal Mobile App" will ensure a smooth, accessible and hassle-free scholarship system for students from poor and weaker sections.

Q3. In which state, K J Alphons, the Minister of State for Tourism, inaugurated the country's first tribal circuit project?
Manipur
Jharkhand
Bihar
Arunachal Pradesh
Chhattisgarh
Solution:
Union minister K J Alphons, the Minister of State for Tourism, inaugurated the country's first tribal circuit project connecting 13 tourism sites in Chhattisgarh. This project was sanctioned by the Ministry of Tourism in February 2016 for Rs. 99.21 Crores.

Q4. Tourism Ministry's Swadesh Darshan scheme was launched in the year ____.
2014-15
2015-16
2016-17
2017-18
2013-14
Solution:
The Tourism Ministry's Swadesh Darshan scheme was launched in 2014-15 for development of thematic circuits in the country in a planned and prioritized manner.

Q5. G-20 trade and investment ministerial meeting was recently held in ____.
India
The United States of America
Argentina
Brazil
Canada
Solution:
Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu participated in G-20 trade and investment ministerial meeting at Mar del Plata in Argentina.

Q6. HIV Estimations 2017 report was recently published by ____.
Ministry of Human Resource Development
Ministry of Health and Family Welfare
Bill & Melinda Gates Foundation
Solidarity and Action Against The HIV Infection in India
National AIDS Control Organization
Solution:
The National AIDS Control Organization (NACO) released the report HIV Estimations 2017. The HIV Estimations 2017 is the 14th round in the series of HIV Estimations under National AIDS Control Programme (NACP).

Q7. Who is the present Governor of Chhattisgarh?
Raman Singh
Anandiben Patel
Sheila Dikshit
Kiran Bedi
Satya Pal Malik
Solution:
Anandiben Patel is the present Governor of Chhattisgarh.

Q8. Who won an individual Gold Medal in Junior Men’s 25 metre pistol event in the World Shooting Championships in South Korea recently?
Shardul Vihan
Lakshya Sen
Amit Panghal
Udhayveer Singh
Kamalraj Kanagaraj
Solution:
Sixteen-year-old Udhayveer Singh has won an individual Gold Medal in Junior Men’s 25 meter pistol event in the World Shooting Championships in South Korea.

Q9. The Global Climate Action Summit 2018 held at ____.
California
New York
Paris
Geneva
Washington DC
Solution:
The Global Climate Action Summit 2018 was held at San Francisco, California, United States.

Q10. According to Central Statistics Office (CSO), Index of Industrial production(IIP) grew at ____ in July 2018.
4.2%
5.3%
8.1%
6.6%
7.7%
Solution:
According to the data released by Central Statistics Office (CSO), Index of Industrial production (IIP) grew at 6.6% in July on the back of good performance by the manufacturing sector and higher offtake of capital goods and consumer durables.

Q11. What is the capital city of Argentina?
Rio de Janeiro
Madrid
Lisbon
Buenos Aires
Santiago
Solution:
Buenos Aires is the capital city of Argentina.

Q12. Chabahar port is situated in which country?
Iran
Iraq
Afghanistan
SriLanka
Labnon
Solution:
Chabahar port is situated in Iran.

Q13. Hindi Diwas is celebrated on _____ .
12 September
14 October
16 August
10 January
14 September
Solution:
Hindi diwas is celebrated on 14 September while World Hindi day is celebrated on 10 January.

Q14. Which bank will represent India on the collaborative research of distributed ledger technology (DLT) jointly conducted by the BRICS countries?
State bank of India
Reserve bank of India
Export- Import bank of India
Bank of Baroda
HDFC bank
Solution:
The Union Cabinet of India has approved a Memorandum of Understanding (MoU) on the collaborative research of distributed ledger technology (DLT). The research will be jointly conducted by the Export-Import Bank of India (Exim Bank) and one bank from each BRICS member states.

Q15. From 2 to 14 September 2018, the 52nd ISSF World Shooting Championships were held in _____.
Japan
China
North Korea
South Korea
Indonesia
Solution:
The 52nd ISSF World Shooting Championships, from 2 to 14 September 2018, were held in South Korea. India is placed fourth in the medals tally with 9 Gold, 8 Silver and seven bronze medals for a total of 24.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF