Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 11th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 11th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge



Q1. In the US Open Tennis 2018 tournament, Novak Djokovic of Serbia won the Men’s singles final. He defeated _______________.
Roger Federer
Rafael Nadal
Juan Martin del Potro
Pete Sampras
Andy Murray
Solution:
In the US Open Tennis, Novak Djokovic of Serbia won the Men’s singles final. He defeated Juan Martin del Potro of Argentina in straight sets. It was Djokovic’s 14th Grand Slam title and the third US Open title. With this win, he has equalled Pete Sampras’s mark of 14 Grand Slams.

Q2. Jack Ma, the co-founder of China's largest e-commerce firm Alibaba Group Holding Ltd, will step down as chairman in exactly one year on Sept 10, 2019. Name the person who will replace him as chairman.
Jerry Yang
J. Michael Evans
Daniel Zhang
Chee Hwa Tung
Borje E. Ekholm
Solution:
Jack Ma, the charismatic co-founder of China's largest e-commerce firm Alibaba Group Holding Ltd, will step down as chairman in exactly one year on Sept 10, 2019. Current Alibaba Chief Executive Daniel Zhang will replace him as chairman.

Q3. Name the Triple jumper of India who has recently created history by becoming the first Indian to win a medal in the IAAF Continental Cup.
Renjith Maheshwary
Arpinder Singh
Suresh Babu
Vijay Singh Chauhan
Mehar Chand Dhawan
Solution:
Triple jumper Arpinder Singh has created history by becoming the first Indian to win a medal in the IAAF Continental Cup. At Ostrava in the Czech Republic, he clinched a bronze. The 25-year-old Arpinder was representing the Asia-Pacific team in the meet, held once every four years.

Q4. In the US Open Tennis 2018 tournament, Naomi Osaka of Japan has defeated __________ in Women's Singles event.
Serena Williams
Maria Sharapova
Angelique Kerber
Simona Halep
Martina Navratilova
Solution:
In the US Open Tennis 2018 tournament, Naomi Osaka of Japan has defeated Serena Williams (USA) in Women's Singles event.

Q5. Name the actress who was recently honoured with the Meryl Streep Award for Excellence at the Women in Film and Television (WIFT) India Award.
Anushka Sharma
Madhuri Dixit
Sridevi
Aishwarya Rai Bacchan
Twinkel Khanna
Solution:
Actress Aishwarya Rai was honoured with the Meryl Streep Award for Excellence at the Women in Film and Television (WIFT) India Award.

Q6. With which of the following country, India has signed an implementation agreement on 'Mobilise Your City' (MYC)?
Denmark
Sweden
Australia
Serbia
France
Solution:
India and France have signed an implementation agreement on 'Mobilise Your City' (MYC) in the presence of Minister of State (I/C), Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) Hardeep Singh Puri and Alexander Ziegler, Ambassador of France in India. Mobilise Your City (MYC) is part of an international initiative which is supported by the French and the German Governments and was launched at 21st Conference of Parties (COP21) meeting.

Q7. The Reserve Bank of India (Note Refund) Rules earlier only 8 specified currency notes. Which of the following two denominations could not be governed by the old rules due to their difference in size?
Rs 2000 and Rs 500
Rs 2000 and Rs 200
Rs 500 and Rs 200
Rs 500 and Rs 50
Rs 200 and Rs 100
Solution:
The Reserve Bank of India (Note Refund) Rules earlier only specified currency notes of Rs 5, Rs 10, Rs 50, Rs 100, Rs 500, Rs 1,000, Rs 5,000 and Rs 10,000 denomination. The Rs 2000 and Rs 200 (issued in November 2016 and September 2017 respectively) could not be governed by the old rules due to their difference in size.

Q8. Name the team that has won the 57th Duleep Trophy at NPR College ground, in Dindigul, Tamil Nadu.
India Black
India Green
India Red
India Blue
None of the Given Options is true
Solution:
India Blue thrashed defending champion India Red by an innings and 187 runs in the final to win the 57th Duleep Trophy at NPR College ground, in Dindigul, Tamil Nadu.

Q9. The Union Government has announced that the treatment of ___________ will be covered under Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.
Diabetes
Alzheimer
Childhood Cancer
Tuberculosis
Brain Tumor
Solution:
The Union Government has announced that the treatment of childhood cancer will be covered under Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana. The information was shared by NITI Aayog member Vinod Kumar Paul, while speaking at a function in New Delhi.

Q10. Novak Djokovic is a famous Lawn Tennis player. He hails from which of the following country?
France
Serbia
Switzerland
Romania
Spain
Solution:
Novak Djokovic is a famous Lawn Tennis player. He hails from Serbia.

               






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF