Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 7th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 7th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 7th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Name the country with which India has recently signed five pacts on Investment, Tourism, Civil Nuclear Cooperation, science and technology cooperation and Establishment of Hindi Chair.
Cyprus
The Czech Republic
Somalia
Bulgaria
Nigeria
Solution:
India and Bulgaria sign four pacts on Investment, Tourism, Civil Nuclear Cooperation, science and technology cooperation and Establishment of Hindi Chair at Sofia University, after delegation-level talks between President Ramnath Kovind and his counterpart Rumen Radev.

Q2. India retained the top WHO position in South-East Asia Region with ____________ unanimously re-elected as Regional Director for another five-year term beginning February 2019.
Mrs Jaswinder Kaur
Dr Poonam Khetrapal Singh
Rupender Singh Bagga
Prabhjot Sekhon
None of the given options is true
Solution:
India retained the top WHO position in South-East Asia Region with Dr Poonam Khetrapal Singh unanimously re-elected as Regional Director for another five-year term beginning February 2019. The elections were held at the ongoing regional committee meeting of WHO South-East Asia.

Q3. The Supreme Court abolished one of the sections of Indian Penal Code (IPC) which criminalised homosexuality. It comes under which of the following sections?
Section 420
Section 247
Section 377
Section 175
Section 238
Solution:
The Supreme Court abolished Section 377 of the Indian Penal Code (IPC), the 1862 law which criminalised homosexuality. The Delhi High Court had decriminalised homosexuality in 2009, but the decision was overturned by the Supreme Court in 2013. According to Section 377, consensual sexual acts are also considered unnatural and are punishable.

Q4. The Government has decided to make the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) an open-ended scheme and added more incentives to encourage people to open bank accounts. The Finance Minister Arun Jaitley stated that the overdraft facility has been doubled to _______________ under the Yojana.
Rs. 6,000
Rs. 8,000
Rs. 12,000
Rs. 10,000
Rs. 14,000
Solution:
The Government has decided to make the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) an open-ended scheme and added more incentives to encourage people to open bank accounts. The Finance Minister Arun Jaitley stated that the overdraft facility has been doubled from Rs. 5,000 to Rs. 10,000 under the Yojana.

Q5. In which of the following cities, India and the US held the first edition of the two-plus-two talks?
New York
New Delhi
Washington DC
Mumbai
Chennai
Solution:
India and the US held the first edition of the two-plus-two talks in New Delhi. The meeting was aimed at further strengthening bilateral defence and security collaboration as well as boosting their global strategic partnership, particularly in the Indo-Pacific region. External Affairs Minister Sushma Swaraj and Defence Minister Nirmala Sitharaman held talks with US Secretary of State Michael R Pompeo and Defence Secretary James Mattis.

Q6. India and US have signed the COMCASA that will facilitate India to obtain critical defence technologies from the US, and access critical communication network to ensure interoperability among the US and the Indian armed forces. COMCASA stands for _____________.
Communications Commute and Security Agreement
Commuted Compatibility and Security Agreement
Communications Compatibility and Security Agreement
Commuted Conference and Security Agreement
None of the given options is true
Solution:
India and US have signed the Communications Compatibility and Security Agreement (COMCASA) that will facilitate India to obtain critical defence technologies from the US, and access critical communication network to ensure interoperability among the US and the Indian armed forces.

Q7. Name the state who’s Cabinet has passed a resolution calling for the dissolution of its Legislative Assembly.
Andhra Pradesh
Telangana
Karnataka
Kerala
Maharashtra
Solution:
The Telangana Cabinet passed a resolution calling for the dissolution of the Telangana Legislative Assembly. The state’s Chief Minister K Chandrasekhar Rao had convened the meeting of his Council of Ministers to dissolve the Legislative Assembly and seek fresh elections six months ahead of schedule.

Q8. Name the sportsperson who has been appointed as the brand ambassador of the State-run telecom firm Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) for two years.
Virat Kohli
Yuvraj Singh
MS Dhoni
Vijender Singh
MC Mary Kom
Solution:
State-run telecom firm Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) roped in Indian boxer MC Mary Kom as its brand ambassador for two years. BSNL will run television commercials, print advertisements and tariff plan endorsement with Kom.

Q9. Name the noted Gujarati language author and poet who passed away recently at the age of 84 years.
Ranjit Hoskote
Dileep Jhaveri
Bhagwati Kumar Sharma
Umashankar Joshi
Gopal Singh Nepali
Solution:
Bhagwati Kumar Sharma, noted Gujarati language author and poet passed away in Surat at the age of 84 years. Some of his novels include ‘Aarti ane Angara’ published in 1957, ‘Man Nahi Mane’ in 1962, ‘Rikta’ in 1968, ‘Vyaktamadhya’ in 1970, ‘Samaydvip’ in 1974 and ‘Urdhvamool’ in 1981.

Q10. The Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the 3-day Defence & Homeland Security Expo and Conference – 2018 in ______________.
Pune
Mumbai
Guwahati
New Delhi
Chandigarh
Solution:
The Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the 3-day Defence & Homeland Security Expo and Conference – 2018, organised by PHD Chamber of Commerce and Industry in association with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) in New Delhi.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF