Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 6th October 2018

Dear Students,

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 6th October 2018

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS CLERK 


Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. In how many different ways can 5 boys and 4 girls be arranged in a row such that all the boys stand together and all the girls stand together?
7,500
5,760
5,670
7,560
8,500
Solution:
Total ways = 5! × 4! × 2!
= 5,760

Q2. The average of the ages of 4 friends is 24. Even if the age of the 5th friends is added the average remains 24. What is the age of the 5th friend ?
23 yr
21 yr
24 yr
Cannot be determined
None of these
Solution:
Age of 5th friend = 5 × 24 – 4 × 24
= 24 years

Q3. 9 men working for 8 h a day complete a piece of work in 15 days. In how many days can 6 men working for 15 h a day complete the same piece of work ?
21
12
14
20
31
Solution:


Q4. The total area of a circle and a rectangle is equal to 586 sq cm. The diameter of the circle is 14 cm. What is the sum of the circumference of the circle and the perimeter of the rectangle if the length of the rectangle is 24 cm ?
128 cm
130 cm
134 cm
132 cm
138 cm
Solution:


Q5. The simple interest accrued on a sum of certain principal is Rs. 5,400 in 3 yr at the rate of 18% per annum. What would be the compound interest accrued on that principal at the rate of 10% per annum in 2 yrs. ?
Rs. 2,000
Rs. 2,150
Rs. 1,800
Rs. 2,100
None of these
Solution:


Directions (6-10): Study the following graph carefully to answer the questions that follow: 

Q6. The number of non-graduates from Q is approximately what percent of the total number of non-graduates from all the companies together ?
32
21
37
43
27
Solution:


Q7. What is the difference between the total number of graduates and the total number of non-graduates from all the companies together ?
440
520
580
460
560
Solution:
Required difference=(140+300+180+250+240)-(80+200+100+150+120)
=1110-650 =460

Q8. What is the average number of graduates from all the companies together ?
122
126
130
134
144
Solution:


Q9. The number of graduates from company R is approximately what per cent of the total number of graduates from all the companies together ?
15
23
31
44
56
Solution:
Required percentage=100/650×100 =15.38 ≈15%

Q10. What is the respective ratio of number of non-graduates from company P to the number of non-graduates from T?
1 : 2
7 : 12
5 : 12
3 : 4
12: 7
Solution:
Required ratio=140/240=7 :12

Directions (11-15): What should come in place of question mark (?) in the following questions? 

Q11. 205% of 3850 – 105% of 2640 = ?
4218.5
5120.5
4448.5
4628.5
6120.5
Solution:


Q12. 4527+ 785 + 968 – ? = 4560
1,720
1,700
1,675
1,800
1,520
Solution:
? = 1720

Q13. 27.4 × 3 + 5.4 – 57.6 = ? + 14.8
15.7
12.6
14.8
15.2
13.2
Solution:
? = 30 – 14.8 = 15.2

Q14. 7.53 + 6.32 + 0.54 + 41.47 + 345 = ?
397.27
419.57
400.86
406.67
500.86
Solution:
? = 400.86

Q15.
1,250
1,290
1,270
1,300
1,450
Solution:


               



             

No comments