Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 29th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 29th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which of the following state is hosting the Men’s Hockey World Cup 2018?
Maharashtra
Kerala
Andhra Pradesh
Odisha
Gujarat
Solution:
Odisha is hosting the Hockey World Cup 2018. The opening ceremony of Men’s Hockey World Cup took place at Kalinga Stadium, Bhubaneswar. The opening ceremony, which was almost a three-hour long, conveyed a powerful message of “oneness of humanity”.

Q2. Which country has launched a Social Security Scheme for formal sector workers of the country recently (27th November 2018)?
Nepal
Bhutan
Pakistan
Sri Lanka
China
Solution:
Nepal government has launched a Social Security Scheme for formal sector workers of the country. PM of Nepal KP Sharma Oli stated that it was very necessary to strengthen the system in which the government is accountable to its people. People of all ages and categories would be included in the scheme.

Q3. The 2018 G20 Buenos Aires, Argentina summit will be the _________________ meeting of Group of Twenty.
09th
17th
15th
11th
13th
Solution:
The 2018 G20 Buenos Aires summit will be the 13th meeting of Group of Twenty. It will be held in 2018 in the city of Buenos Aires, Argentina, the first G20 summit to be hosted in South America.

Q4. The opening ceremony of Men’s Hockey World Cup 2018, which was almost a three-hour long, conveyed a powerful message of-
teams will fight
oneness of humanity
edition of the tournament
formal sector workers
sports and player
Solution:
Odisha is hosting the Hockey World Cup 2018. The opening ceremony of Men’s Hockey World Cup took place at Kalinga Stadium, Bhubaneswar. The opening ceremony, which was almost a three-hour long, conveyed a powerful message of “oneness of humanity”.

Q5. Which country has imposed martial law in the country to fight what its president called “growing aggression” from Moscow?
Greece
Bulgaria
Ukraine
Ireland
Kazakhstan
Solution:
Ukraine’s parliament has imposed martial law in the country to fight what its president called “growing aggression” from Moscow after a weekend naval confrontation off the disputed Crimean Peninsula in which Russia fired on and seized three Ukrainian vessels amid renewed tensions between the neighbors.

Q6. The Reserve Bank has launched a survey to gauge their scope with respect to turnover, profitability, and workforce with an aim to create a profile of India’s startup sector. The survey forms have been mailed to all startup entities registered with-
SEBI
DICGC
FICCI
NABARD
DIPP
Solution:
The Reserve Bank has launched a survey to gauge their scope with respect to turnover, profitability, and workforce with an aim to create a profile of India’s startup sector. The survey would also throw light on the problems faced by the startup sector. According to the RBI, the survey forms have been mailed to all startup entities registered with the Department of Industrial Policy and Promotion or DIPP.

Q7. Name the creator of SpongeBob SquarePants, who has passed away at the age of 57 recently?
Stan Lee
William Goldman
Bernardo Bertolucci
Stephen Hillenburg
Laureate Shimomura
Solution:
Stephen Hillenburg, the creator of SpongeBob SquarePants, has passed away at the age of 57. He was diagnosed with amyotrophic lateral sclerosis (ALS), also known as motor neurone disease (MND), in March 2017.

Q8. What is the capital city of Ukraine?
Valletta
Warsaw
Kiev
Madrid
Zagreb
Solution:
Kiev is the capital city of Ukraine.

Q9. Markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has fined brokerage house Anand Rathi Rs ______________ for violating stock broker norms by transferring funds from the client’s account to own account and vice versa on several occasions.
Rs 5 lakh
Rs 1 lakh
Rs 10 lakh
Rs 17 lakh
Rs 25 lakh
Solution:
Markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has fined brokerage house Anand Rathi Rs 1 lakh for violating stock broker norms by transferring funds from the client’s account to own account and vice versa on several occasions.

Q10. Name the famous singer, who has passed away at the aged 64 following a cardiac arrest in Mumbai recently?
Mohammed Aziz
Vinod Rathod
AR Rahman
Udit Narayan
Abhijeet Bhattacharya
Solution:
Singer Mohammed Aziz has passed away aged 64 following a cardiac arrest in Mumbai. He was returning from Kolkata when he collapsed at the airport. Aziz, who did playback singing in Hindi, Bengali and Odia films, was known for songs like ‘My Name is Lakhan’, ‘Mard Tangewala’ and ‘Main Teri Mohabbat Mein’.

Q11. The government has appro­ved _____________ percent stake sale in state-owned airline Air India’s ground-handling company Air India Air Transport Services Limited (AIATSL).
50%
10%
100%
26%
75%
Solution:
The government has appro­ved 100 percent stake sale in state-owned airline Air India’s ground-handling company Air India Air Transport Services Limited (AIATSL). The approval comes at a time when the government is working on ways to revive the fortunes of Air India — estimated to have the debt burden of more than Rs 500 billion, including the sale of non-core assets.

Q12. Who is the present Chairman of SEBI?
Ajay Tyagi
Urjit Patel
Harsh Kumar Bhanwala
Subhash Chandra Khuntia
RS Sharma
Solution:
SEBI Chairman: Ajay Tyagi.

Q13. Hospitality startup OYO has appointed Max Healthcare Executive Director _________________ as the CEO of its new real estate business.
Hima Das
Jalaj Srivastava
Abhijit Bose
Neeraj Arora
Rohit Kapoor
Solution:
Hospitality startup OYO has appointed Max Healthcare Executive Director Rohit Kapoor as the CEO of its new real estate business. Rohit Kapoor stated that he is thrilled to join OYO’s mission of upgrading different forms of real estate and creating unique accommodations experiences.

Q14. The Uttarakhand government has decided to rename the _________________ airport after former prime minister Atal Bihari Vajpayee.
Haldwani
Dehradun
Rishikesh
Haridwar
Nainital
Solution:
The Uttarakhand government has decided to rename the Dehradun airport after former prime minister Atal Bihari Vajpayee. The proposal to rename the Jolly Grant airport after Atal Bihari Vajpayee was approved by the state cabinet at a meeting chaired by Chief Minister Trivendra Singh Rawat.

Q15. Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman has formally launched ‘Mission Raksha Gyan Shakti’, in-
Mumbai
Kolkata
Shimla
New Delhi
Chandigarh
Solution:
Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman has formally launched ‘Mission Raksha Gyan Shakti’, in New Delhi. The event showcased salient inventions and innovations achieved by Defence Research and Development Organisation (DRDO), Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) and Ordnance Factories (OFs) which have resulted in the successful filing of Intellectual Property Right (IPR) applications.

Q16. Who is the present Governor of Uttarakhand?
Ganeshi Lal
Baby Rani Maurya
Lalji Tandon
Banwarilal Purohit
Najma Heptulla
Solution:
Baby Rani Maurya is the governor of Uttarakhand.

Q17. Who has received the first copy of the book “Making of New India: Transformation under Modi Government”, from FM Arun Jaitley?
Sunil Lanba
Rajnath Singh
Venkaiah Naidu
Narendra Modi
Ram Nath Kovind
Solution:
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, received the first copy of the book “Making of New India: Transformation under Modi Government”, from Shri Arun Jaitley, Union Minister for Finance and Corporate Affairs. Shri Jaitley formally released it at a function held at Rashtrapati Bhavan.

Q18. India’s premier National Research Laboratory CSIR-Institute of Microbial Technology (CSIR-IMTECH) announced a new partnership with Merck, a leading German science and technology company, to establish a ‘High End Skill Development Centre’ in-
Chandigarh
Kolkata
Shimla
New Delhi
Mumbai
Solution:
India’s premier National Research Laboratory CSIR-Institute of Microbial Technology (CSIR-IMTECH) announced a new partnership with Merck, a leading German science and technology company, to establish a ‘High End Skill Development Centre’ in CSIR-IMTECH, Chandigarh. This ‘High End Skill Development Centre’ will enrich skills by conducting workshops, trainings and seminar series on cutting edges life science processes, tools and techniques.

Q19. Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), India, a premier national R&D organisation, is among the world's largest publicly funded R&D organisation. CSIR based in-
Chennai
Kolkata
Bengaluru
New Delhi
Mumbai
Solution:
The Council of Scientific and Industrial Research abbreviated as CSIR was established by the Government of India as an autonomous body that has emerged as the largest research and development organisation in India. CSIR based in New Delhi.

Q20. Who is the present Prime Minister of Nepal?
Madhav Kumar Nepal
Baburam Bhattarai
Khadga Prasad Sharma Oli
Sushil Koirala
Pushpa Kamal Dahal
Solution:
Khadga Prasad Sharma Oli, more commonly known by abbreviated name KP Oli, is a Nepalese politician and the current Prime Minister of Nepal.

               




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments