General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 22nd November 2018

Dear Aspirants,


General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.




Q1. National Institute of Mental Health Rehabilitation will be established in ________ District instead of Bhopal.
Indore
Ujjain
Gwalior
Sehore
Vidisha
Solution:
National Institute of Mental Health Rehabilitation will be established in Sehore District instead of Bhopal.

Q2. The National Khadi Festival 2018 has held in ________.
New Delhi
Mumbai
Ahmedabad
Gandhinagar
Hyderabad
Solution:
The National Khadi Festival 2018 has organised by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to promote Khadi products. The festival was inaugurated by Union Minister for Micro Small & Medium Enterprises, Giriraj Singh in Mumbai on the occasion of Gandhi Jayanti 2018.

Q3. World Animal Day is celebrated on _______.
4th October
1st October
7th October
30th September
7th September
Solution:
World Animal Day is celebrated at various parts of the world on 4th October to raise the status of animals in order to improve welfare standards around the globe.

Q4. The First ever Regional Conference on 'Women in Detention and Access to Justice' took place at_____.
Lucknow
Bhopal
New Delhi
Dehradun
Shimla
Solution:
The Bureau of Police Research and Development (BPR&D), Ministry of Home Affairs is organising the First ever Regional Conference at Shimla on 'Women in Detention and Access to Justice' in collaboration with the Prison Department, Himachal Pradesh on October 4-5, 2018.

Q5. ADB was conceived in the early 1960s as a financial institution. ADB stands for-
Asian Department Bank
Asian District Bank
African Development Bank
American Development Bank
Asian Development Bank
Solution:
The Asian Development Bank or ADB was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Q6. NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states. What is the full form of NDB?
New Department Bank
Nominal Development Bank
New Development Basel
New Development Bank
National Development Bank
Solution:
The New Development Bank or NDB, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states.

Q7. Where is the head office of ADB?
New Delhi
Vienna
Manila
Beijing
Tokyo
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

Q8. The Supreme Court has constituted a three-member committee headed by ______ to look into the aspect of jail reforms.
Nachiket Mor
H R Khan
Deepak Mohanty
Amitava Roy
A Ghosh
Solution:
The Supreme Court has constituted a three-member committee headed by its former judge Justice Amitava Roy to look into the aspect of jail reforms.

Q9. Which of the following state was ranked as the best State in Swachh Survekshan Grameen Awards 2018?
Uttarakhand
Haryana
Punjab
Sikkim
Himachal Pradesh
Solution:
Haryana was ranked as the best State while Satara District of Maharashtra was ranked as the best district as per the ranking undertaken by Swachh Survekshan Grameen 2018.

Q10. India’s first Global Skills Park will be established in ______?
Maharashtra
Goa
Punjab
Madhya Pradesh
Karnataka
Solution:
Global Skills Park (GSP) will be established in Madhya Pradesh, the First Multi-Skills Park in India, to enhance the quality of Technical and Vocational Education And Training (TVET) System in the State and create a more skilled workforce.

Q11. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has partnered with ______________ to launch a month-long rafting expedition "Mission Gange".
Tata Steel Adventure Foundation
Wipro Adventure Foundation
Uttarakhand government
Indian Army
ITBP Adventure Unit
Solution:
National Mission for Clean Ganga (NMCG) has partnered with Tata Steel Adventure Foundation (TSAF) to launch a month-long rafting expedition of a team of 40 members which will be led by the first Indian woman to scale Mount Everest Ms. Bachendri Pal.

Q12. Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in which state?
Mizoram
Tripura
Arunachal Pradesh
Sikkim
Meghalaya
Solution:
Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in Mizoram, the other and the larger being Murlen National Park.

Q13. Who is present President of South Africa?
Yoweri Museveni
Jacob Zuma
Cyril Ramaphosa
Nomazizi Mtshotshisa
Paul Kagame
Solution:
Cyril Ramaphosa is a South African politician and present President of South Africa. His tenure as President follows the resignation of Jacob Zuma.

Q14. The Ranganadi Dam is a concrete-gravity diversion dam on the Ranganadi River in-
Mizoram
Tripura
Meghalaya
Sikkim
Arunachal Pradesh
Solution:
The Ranganadi Dam is a concrete-gravity diversion dam on the Ranganadi River in Arunachal Pradesh.

Q15. Who has become the youngest Indian to score a century on Test debut?
Unmukt Chand
Lokesh Rahul
Prithvi Shaw
Karun Nair
Rishabh Pant
Solution:
Prithvi Shaw has become the youngest Indian to score a century on Test debut, achieving the feat aged 18 years and 329 days against Windies in Rajkot, Gujarat. Shaw broke the 59-year-old record set by AA Baig (20 years and 126 days).

               





You may also like to read:

             

Print Friendly and PDF

No comments