Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 15th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 14th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Watch These Questions 





Q1. The Asian Development Bank (ADB) and India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments in critically flood-prone areas in _______________.
Bihar
Assam
Kerala
Puducherry
Tamil Nadu
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments, and community-based flood risk management activities in critically flood-prone areas along the Brahmaputra River in Assam.

Q2. National energy conservation day is celebrated every year across India on _______________.
16th December
12th December
14th December
10th December
24th December
Solution:
National energy conservation day is celebrated every year by the people all over India on 14th of December. The Energy Conservation Act in India was executed by the Bureau of Energy Efficiency (BEE) in the year 2001.

Q3. Name the International body that has announced that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it.
IMF
World Bank
Asian Development Bank
WHO
EXIM Bank
Solution:
The International Monetary Fund has announced that that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. According to the IMF report, the amount in nominal terms, is the equivalent of 225% of the world GDP in 2017.

Q4. The government has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by _____________ to vet the recommendations of a high-level panel on stressed power projects.
Oil Minister Dharmendra Pradhan
Road Transport Minister Nitin Gadkari
Power Minister R K Singh
Finance Minister Arun Jaitley
Commerce Minister Suresh Prabhu
Solution:
The government has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by Finance Minister Arun Jaitley to vet the recommendations of a high-level panel on stressed power projects. The other members of the GOM are Road Transport Minister Nitin Gadkari, Commerce Minister Suresh Prabhu, Oil Minister Dharmendra Pradhan, Railways Minister Piyush Goyal and Power Minister R K Singh.

Q5. Yes Bank Ltd has named one of its Independent Directors ____________ as the bank’s part-time non-executive independent chairman.
Mukesh Sabharwal
Brahm Dutt
Rana Kapoor
Subhash Kalia
Ajai Kumar
Solution:
Yes Bank Ltd has named one of its independent directors Brahm Dutt as the bank’s part-time non-executive independent chairman after former Finance Secretary Ashok Chawla resigned from the position.

Q6. In which of the following country, the world’s first “floating” nuclear power plant (FNPP) for installation in remote areas, has been started?
Russia
India
The USA
North Korea
China
Solution:
Akademik Lomonosov, the world’s first “floating” nuclear power plant (FNPP) for installation in remote areas, has been started and brought to 10% of its capacity, Russian state-run atomic energy corporation Rosatom announced.

Q7. As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by __________ in 2017.
16%
9%
6%
8%
 4%
Solution:
As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by 6% in 2017 due to a drop in foreign funding flow to countries like India and Turkey.

Q8. Eight parliamentarians were honoured recently by Vice-President M Venkaiah Naidu for their contribution in strengthening parliamentary democracy. The Best debut woman parliamentarian (Lok Sabha) award was given to ___________.
Rama Devi
Hema Malini
Kanimozhi
Chhaya Verma
Sushma Swaraj
Solution:
Eight parliamentarians were honoured by Vice-President M Venkaiah Naidu for their contribution in strengthening parliamentary democracy. The Best debut woman parliamentarian (Lok Sabha) award was given to Hema Malini.

Q9. The 39th Gulf Cooperation Council Summit was held recently in which of the following Gulf cities?
Doha
Abu Dhabi
Dubai
Riyadh
Suva
Solution:
The 39th Gulf Cooperation Council Summit was inaugurated by the King Salman of Saudi Arabia in Riyadh. It was announced at the conclusion of the summit that the 40th Gulf Cooperation Council (GCC) summit will be held in the United Arab Emirates.

Q10. Name the Producer-director who has been appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII).
Bipul Shah
Gajendra Singh
Brijendra Pal Singh
Anupam Kher
Pramod Sahu
Solution:
Producer-director Brijendra Pal Singh was appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII) and chairman of the institute’s governing council by the Ministry of Information and Broadcasting.

Q11. India and Saudi Arabia have recently signed the bilateral annual Haj 2019 agreement at Jeddah. Who is the present Union Minister for Minority Affairs of India?
Kiren Rijiju
Mukhtar Abbas Naqvi
Uma Bharati
Ananthkumar
Ravi Shankar Prasad
Solution:
India and Saudi Arabia signed the bilateral annual Haj 2019 agreement at Jeddah. The agreement was signed by the Union Minister for Minority Affairs, Mukhtar Abbas Naqvi and Haj and Umrah Minister of Saudi Arabia, Dr. Mohammad Saleh bin Taher Benten.

Q12. The 18th meeting of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Military Technical Cooperation (IRIGC-MTC) was held recently in ________.
New Delhi
Moscow
Pune
St Petersburg
Samara
Solution:
India’s Minister of Defense Nirmala Sitharaman met with Russian Federation General Sergei Shoigu in New Delhi, marking the 18th meeting of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Military Technical Cooperation (IRIGC-MTC). India and Russia agreed to extend bilateral cooperation on defence joint-venture (JV) manufacturing projects.

Q13. Union Minister of Commerce and Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, announced setting up of a National Medical Devices Promotion Council under which of the following Department/Ministry?
Health Ministry
DIPP
Department of Medical Sciences
Ministry of Women and Child Development
AIIMS
Solution:
To give a fillip to the medical device sector, which is a sunrise sector, Union Minister of Commerce and Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, announced setting up of a National Medical Devices Promotion Council under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) in the Ministry of Commerce & Industry. The Council will be headed by Secretary, DIPP.

Q14. Manipal Academy of Higher Education (MAHE) has partnered with the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), National Institutes of Health (NIH), the USA, to become a member of ____________.
WHO
NHM
NIAID TB Portals program
World AIDS Organization
None of the given options is true
Solution:
Manipal Academy of Higher Education (MAHE) has partnered with the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), National Institutes of Health (NIH), the USA, to become a member of the NIAID TB Portals program.

Q15. As per the recent announcement, who among the following will be the new Chief Minister of Rajasthan?
Sachin Pilot
Ashok Gehlot
Vasundhara Raje
Kamal Nath
Lal Tanhawala
Solution:
The Congress party has picked old guard Ashok Gehlot over Sachin Pilot as Chief Minister of Rajasthan. Pilot will be the deputy CM of Rajasthan and will also continue as the state Congress chief.

               




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments