# Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 20th December 2018

**Dear Aspirants,**

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

**Directions (1 – 5): Study the following DI and answer the question carefully. The following pie chart shows the percentage distribution of people who are involved in various industries. The table shows the percentage of females in these industries.**

**(Total number of People = 40250)**

**Q1. What is the respective ratio of the male who working in call center to the female who working in Chemistry Industries respectively?**

22 : 3

21 : 4

23 : 5

7 : 1

5 : 11

**Q2. What is the approximate average number of females working from all the industries together?**

2200

2100

2150

2227

2420

**Q3. Total number of male is approximately what percent of total number of female working from all industries together ?**

200%

250%

20%

100%

150%

**Q4. The number of female working from the gaming industry is approximately what percent of the total number of people working from all the industries together ?**

11%

13%

15%

17%

21%

**Q5. What is the difference between the total number of male and the total number of female working from all the industries together ?**

13500

12542

13524

14000

13000

Solution:

Total male =26887

Total Female = 13363

∴ Difference = 26887 – 13363 = 13524

Total Female = 13363

∴ Difference = 26887 – 13363 = 13524

**Directions (6–10): What approximate value will come in place of the question-mark (?) in the following questions?**

**Q6.**

600

670

770

750

730

**Q7. 89.998 % of 598.9 + 51.002% of 899.99 – 171.015**

990

830

910

870

980

**Q8.**

28

30

32

34

36

Solution:

10 × 22 × 1.5 = 11 × ?

? = 30

? = 30

**Q9. 1.31% of 1215 + 0.73% of 1150 = ?**

22

24

26

28

30

Solution:

≈ 15.8 + 8.4

≈ 24.2

≈ 24

≈ 24.2

≈ 24

**Q10.**

(961)²

4

(31)²

29791

64

**Directions (11 – 15): A question is given followed by the information in three statements. You have to decide the information in which of the statements is necessary and sufficient to answer the question and mark answer carefully.**

**Q11. What is the principle?**

I. The simple interest accrued on that sum at the rate of 12% per annum in 2 year is Rs. 360 less than the compound interest on the same sum at 12% per annum.

II. The sum doubles itself in 10 year at 10% per annum rate of simple interest.

III. The compound interest on the sum in 2 year at the rate of 12% per annum is Rs. 6360.

Either I or III

Both I and III

Both I and II

Both II and III

None of these

**Q12. How much profit did the company earn in the year 2002?**

I. The company earned 40% more profit in the year 2003 than that in the year 2001.

II. The company earned a total profit of Rs. 20 thousand in the years 2001 and 2002.

III. In the year 2003, the company earned 80% profit of that in 2002.

Any two of I and II or III are sufficient

Either I and II or II and III are sufficient

I and II or III are sufficient.

All I, II and III are necessary to answer the question

None of the above

**Q13. How many workers are required for completing the construction work in 10 days?**

I.20% of the work can be completed by 8 workers in 8 days.

II. 20 workers can complete the work in 16 days.

III. One eighth of the work can be completed by 8 workers in 5 days.

Both I and II

Both II and III

Only I

Only III

Any one of these

Solution:

The number of workers can be determined by any of three pieces

**Q14. What is the average weight of girls in the class?**

I. Average weight of all the 60 students is 50 kg.

II. Average weight of boys is 43 kg.

III. Total weight of all girls together is 1144 kg.

Any two of these

All I, II , and III

Both I and II

Both II and three

Question cannot be answered even with the information given in all three statements.

Solution:

Statement I: Total weight of 60 students = 60 x 42 = 2520 kg

Statement III: Total weight of all the girls = 1144 kg

∴ Total weight of all the boys = 2520 – 1144 = 1376 kg

Statement II: Number of boys = 1376/43 = 32

Hence, Number of girls = 60 – 32 = 28

∴ Average weight of girls = 1144/28 = 40.86 kg

Hence, all the statements I, II and III are necessary to answer the question.

Statement III: Total weight of all the girls = 1144 kg

∴ Total weight of all the boys = 2520 – 1144 = 1376 kg

Statement II: Number of boys = 1376/43 = 32

Hence, Number of girls = 60 – 32 = 28

∴ Average weight of girls = 1144/28 = 40.86 kg

Hence, all the statements I, II and III are necessary to answer the question.

**Q15. What is the speed of the train?**

I. Length of the platform is 150% of the length of the train.

II. The train crosses the platform in 25 seconds

III. The train crosses the signal pole in 10 seconds

All I, II, and III

I and either II or III

Both II and III

Any two of the three

Question cannot be answered even with the information given in all three statements.

## No comments