Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 11th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 11th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. India has allowed an Iranian bank to open a branch in Mumbai. Name that bank.
Pasargad Bank
Parsian Bank
Tejarat Bank
Export Development Bank of Iran
Maskan Bank
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country. Alongside, India’s UCO Bank will open a branch in Iran.

Q2. SEBI has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. It will be headed by ______.
C. Rangarajan
Y. B. Damle
Viral Acharya
H R Khan
Sankar De
Solution:
Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. According to SEBI, the committee would comprise prominent financial economists and market practitioners. It will be headed by Sankar De.

Q3. UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of _________ to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.
T.N.A. Iyer
P. Balram
K.S. Shere
W. S. Saraf
A. Ghosh
Solution:
UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of Prof. P. Balram, to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.

Q4. World Hindi Day is celebrated every year on_________.
11 January
12 September
14 September
10 January
12 January
Solution:
World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975. National Hindi Diwas is celebrated every year on September 14.

Q5. The Polavaram project of ___________ entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours.
Andhra Pradesh
Kerala
Telangana
Tamil Nadu
Karnataka
Solution:
The Polavaram project of Andhra Pradesh entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours. While the staff of Navayuga Engineering company performed the task, project, and state government officials remained at the site until the goal was completed.

Q6. Who among the following has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year?
Kalidou Koulibaly
Didier Drogba
George Weah
Mohamed Salah
Abedi Pele
Solution:
Liverpool’s Mohamed Salah has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year. For the second consecutive year he has won the award.

Q7. IRCTC, the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR ______ for free for air passengers who book their tickets through its portal.
25 lakh
10 lakh
50 lakh
5 lakh
35 lakh
Solution:
Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR50 lakh for free for air passengers who book their tickets through its portal. IRCTC has tied up with Bharti-Axa for the offer.

Q8. World Economic Forum stated that India is set to become the world’s _______largest consumer market by 2030.
2nd
4th
5th
6th
3rd
Solution:
A report by World Economic Forum stated that India is set to become the world’s third largest consumer market behind only USA and China by 2030. The report was titled as ‘Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market – India’.

Q9. Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide ________ under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.
USD 400 million
USD 100 million
USD 200 million
USD 300 million
USD 250 million
Solution:
Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide USD 400 million under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.

Q10. Which part of the country will soon be connected by seaplanes that can land on or take-off from the water?
Daman and Diu
Visakhapatnam
Kochi
Lakshadweep
Andaman
Solution:
According to the Ministry of Civil Aviation, islands in Andaman will soon be connected by seaplanes that can land on or take-off from the water. To facilitate the same, the government has approved flight operations on 13 water aerodrome routes under the Ude Desh ka Aam Nagrik (UDAN) scheme.

Q11. What is the name of the Campaign, government has launched to celebrate the exceptional achievements of women who have influenced and impacted society through social media?
Wonderful Women Beings
Web Wonder Women
Amazing Web Women
Social Nari
internet and Woman
Solution:
The government launched Web-Wonder Women Campaign to celebrate the exceptional achievements of women who have influenced and impacted society through social media.

Q12. Who is the author of the book titled 'We Are Displaced'?
Malala Yousafzai
Salman Rushdie
Shashi Tharoor
Mansi Gulati
Rima Hooja
Solution:
Nobel Peace Prize winner and Pakistani activist Malala Yousafzai pens a new book, titled ‘We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World,’ charting her experiences traveling the world and visiting refugee camps.

Q13. Which country has won the hosting rights for the 2019 edition of the African Cup of Nations?
Ghana
Kenya
South Africa
Egypt
Tanzania
Solution:
Seven-time champions Egypt have won the hosting rights for the 2019 edition of the African Cup of Nations. Egypt beat South Africa by 16 votes to one at the Confederation of African Football’s (CAF) Executive Committee.

Q14. The World Bank has forecasted India’s GDP to grow at ____ in the fiscal year 2018-19, and ____ in the following two years in Global Economic Prospects report released by the World Bank.
7.3%, 7.5%
7.3%, 7.4%
7.5%, 7.7%
7.4%, 7.7%
7.7%, 7.9%
Solution:
India’s GDP is expected to grow at 7.3% in the fiscal year 2018-19, and 7.5% in the following two years, the World Bank has forecast, attributing it to an upswing in consumption and investment. India will continue to be the fastest growing major economy in the world, according to the World Bank.

Q15. The _____Constitution Amendment Bill, 2019 to award 10% reservation to economically weaker sections have been passed by the parliament.
123th
122th
124th
125th
126th
Solution:
The 124th Constitution Amendment Bill, 2019 to award 10% reservation to economically weaker sections was passed with a majority in Rajya Sabha. It was already passed in Lok Sabha.

               




You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF

No comments