Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 5th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 5th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. The Indian Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018. This amendment is related to which of the following policy in the Act?
Teacher's training
No-detention
Zero tolerance
Mid-day meal
Student attendance
Solution:
The Indian Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018 that seeks to do away with the no-detention policy in schools. The Bill seeks to amend the Right to Education (RTE) Act to abolish the “no-detention” policy in schools.

Q2. U.S. President Donald J. Trump signed into law the ARIA. The act establishes a multifaceted U.S. strategy to increase U.S. security, economic interests, and values in the Indo-Pacific region. What does ‘I’ stands for in ARIA?
Indo
India
International
Income
Initiative
Solution:
U.S. President Donald J. Trump signed into law the Asia Reassurance Initiative Act (ARIA), which passed the U.S. Senate earlier in December. According to the White House, the act establishes a multifaceted U.S. strategy to increase U.S. security, economic interests, and values in the Indo-Pacific region.

Q3. The 'ARIA' will authorize ________ in spending for a range of U.S. programs in East and Southeast Asia.
$1. billion
$10 billion
$1.5 billion
$2.5 billion
$5 billion
Solution:
U.S. President Donald J. Trump signed into law the Asia Reassurance Initiative Act (ARIA). Specifically, the ARIA will authorize $1.5 billion in spending for a range of U.S. programs in East and Southeast Asia and develop a long-term strategic vision.

Q4. Dibyendu Palit passed away due to age-related ailments. He was a ________
Actor
Writer
Dancer
Freedom fighter
Politician
Solution:
Renowned Bengali writer and Sahitya Akademi awardee Dibyendu Palit passes away due to age-related ailments. He was 79-year-old.

Q5. As per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi), which of the following organisation has become India’s largest asset management company after a gap of over two years?
HDFC Mutual Fund
Birla SL Frontline Equity Fund
DSP Micro Cap Fund
Axis Long Term Equity Fund
L&T Mutual Funds
Solution:
HDFC Mutual Fund has pipped ICICI Prudential MF to become the country’s largest asset management company after a gap of over two years. As of December-end, HDFC MF manages assets to the tune of Rs 3.35 lakh crore, while those of ICICI Prudential MF stood at Rs 3.08 lakh crore, as per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi).

Q6. Syndicate Bank has signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers. With which organisation it signed the pact?
Bajaj Allianz Life Insurance
ICICI Prudential Life Insurance
Max Life Insurance
SBI Life Insurance
Life Insurance Corporation of India
Solution:
Syndicate Bank and SBI Life Insurance signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers.

Q7. Who among the following has become world’s first woman amputee to climb Mount Vinson, the highest peak in Antarctica?
Santosh Yadav
Alana Nichols
Melissa Stockwell
Arunima Sinha
Premlata Aggarwal
Solution:
Arunima Sinha, the first female amputee to have conquered Mt Everest, created yet another record as she became world’s first woman amputee to climb Mount Vinson, the highest peak in Antarctica.

Q8. Markets regulator has allowed custodial services in the commodity derivatives market. The move is aimed at enabling the participation of institutional investors such as mutual funds and portfolio managers in the commodity derivatives market. What is the name of this regulator?
AMFI
CRISIL
IRDAI
RBI
SEBI
Solution:
Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has allowed custodial services in the commodity derivatives market. The move is aimed at enabling the participation of institutional investors such as mutual funds and portfolio managers in the commodity derivatives market.

Q9. The Indian Parliament passed the National Council for Teacher Education (Amendment) Bill, 2018, following the approval of the Rajya Sabha. This bill will replace the _________________.
National Council for Teacher Education (NCTE) Act, 2003
National Council for Teacher Education (NCTE) Act, 1993
Right of Children to Free and Compulsory Education Bill, 2009
National Council for Teacher's Training(NCTT) Act, 1999
None of the above option is the right answer
Solution:
The Indian Parliament passed the National Council for Teacher Education (Amendment) Bill, 2018, following the approval of the Rajya Sabha. The Lok Sabha had already passed the Bill. The Bill seeks to amend the National Council for Teacher Education (NCTE) Act, 1993.

Q10. As per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi), ICICI Prudential Mutual Fund’s AUM slipped by 0.6% in October-December quarter from the previous three-month period. What does M stands for in AUM?
Management
Mutual
Multi-national
Monitory
Manufacturing
Solution:
The assets under management (AUM) of HDFC MF have grown over 9% in October-December quarter from the previous three-month period, however, ICICI Prudential MF’s AUM slipped by 0.6% during the period under review.

               




You may also like to Read:


     

Print Friendly and PDF

No comments