Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions

Directions (1-2): In the following questions, two quantities I and II are given. You have to find these quantities to give answer

Q1. Quantity I. Capacity of the water tank. There is a hole in the water tank which can empty it in 8 hours. A pipe is opened which fills 6 litre water per minute in tank and now tank is emptied in 12 hours.
Quantity II. Simple interest of a sum of money at the same rate of interest for 2 years. Compound interest of the same sum of money for 2 years at 4 per cent per annum is Rs. 2,448.
If Quantity I > Quantity II
If Quantity II > Quantity I
If Quantity I = Quantity II
If Quantity I ≥ Quantity II
If Quantity I ≤ Quantity II
Q2. Quantity I. Present average age of Abhishek and Rohit. The ratio of age of Abhishek and Rohit 4 year before was 4: 5 and Ratio of their ages 2 years later will be 5: 6.
Quantity II. Initial quantity of mixture. A vessel contains mixture of milk and water in ratio 3: 1. if 20 liters of mixture is taken out and 15 liters of milk is added then ratio of milk and water becomes 4: 1.
If Quantity I > Quantity II
If Quantity II > Quantity I
If Quantity I = Quantity II
If Quantity I ≥ Quantity II
If Quantity I ≤ Quantity II
Q3. Three vessels contain equal mixtures of acid and water in the ratio 6 : 1, 5 : 2 and 3 : 1 respectively. If all the solutions are mixed together, the ratio of acid to water in the final mixture will be
64 : 65
65 : 19
19 : 65
64 : 19
39 : 17
Q4. A manufacturer has 200 litres of Acid solution which has 15% acid content. How many litres of solution with 30% Acid content may be added so that Acid content in the resulting mixture will be more than 20% but less than 25%
More than 100 litres but less than 300 litres
More than 120 litres but less than 400 litres
More than 100 litres but less than 400 litres
More than 120 litres but less than 300 litres
None of these
Q5. In a rectangular plot of 24m × 16m two roads of 1.5m wide each as shown in figure were made. If cost of making road is Rs. 310 per m² then find the cost of making whole road.

Rs. 22000.50
Rs. 18850
Rs. 17902.50
Rs. 14603
None of these
Solution:
Area of road is = 16 × 1.5 + 24 × 1.5 – 1.5 × 1.5
= 24 + 36 – 2.25
= 57.75
So, total cost of road making = 57.75 × 310 Rs.
= Rs. 17902.5

Directions (6-10): Study the information carefully and answer the questions.

In a college, 150 students of MBA are enrolled. The ratio of boys to girls is 7:8. There are three disciplines, namely Marketing, HR and Finance, in the college. In Marketing discipline there are 50% girls of their total number and the boys are 40% of their total number. In HR discipline, girls are 30% of their total number while boys are also 30% of their number.
7 boys and 9 girls are enrolled in HR and Marketing both. 6 boys and 7 girls are enrolled in HR and finance together. 5 boys and 8 girls are enrolled in Marketing and Finance both. 2 boys and 3 girls are enrolled in all the three disciplines.

Q6. What percentage of students are enrolled in all the three disciplines?
3.3%
7.2%
8.5%
9.32%
None of these
Q7. What is the ratio of boys to girls only in Marketing disciplines?
13:9
9:13
9:11
11:9
None of these
Q8. The ratio of number of boys in Marketing and Finance both to that of girls only in Finance is?
5:3
3:5
5:4
4:7
None of these
Q9. By what per cent is the number of boys in Marketing discipline is more than the number of girls in HR discipline?
Q10. The ratio of boys to girls enrolled only in HR discipline is
10:11
9:10
7:5
5:7
None of these
Directions (11-15): What value should come in place of question mark (?) in the following equations?

Q11. 28% of 85 + 13.2 = ?
35
37
39
41
47
Solution:
23.8 + 13.2 = 37

Q12. (7/5) of 58 + (3/8) of 139.2 = ?
133.4
137.2
127.8
131.6
121.6
Solution:
81.2 + 52.2 = 133.4

Q13. ∛17576 + ∛4096 = ?
42
44
46
48
52
Solution:
26 + 16 = 42

Q14. 84368 + 65466 - 72009 - 13964 = ?
61481
62921
63861
64241
66481
Solution:
149834 - 85973 = 63861

Q15. 12% of 555+15% of 666=?
166.5
167.5
168.5
169.5
179.5
Solution:
66.6 + 99.9 = 166.5 