Current Affairs Questions for Competitive Exams: 13th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Prime Minister Narendra Modi and his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly unveiled e-plaques for development projects in Bangladesh through video conferencing. Which among the following was/were the project /projects? 
1. Supply of buses and trucks, 
2. Inauguration of 36 community clinics, 
3. Inauguration of 11 water treatment plants, 
4. Extension of National Knowledge Network to Bangladesh.
Only (1)
Both (1) and (2)
Both (2) and (3)
All (1), (2), (3), and (4)
Both (3) and (4)
Solution:
Prime Minister Narendra Modi and his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly unveiled e-plaques for development projects in Bangladesh through video conferencing. Both the leaders launched the e-plaques for these projects in Bangladesh:
1. Supply of buses and trucks,
2. Inauguration of 36 community clinics,
3. Inauguration of 11 water treatment plants,
4. Extension of National Knowledge Network to Bangladesh.

Q2. Defence Research and Development Organization (DRDO) successfully test fired the PINAKA guided WEAPON rocket system from _________________.
West Bengal
Rajasthan
Punjab
Gujarat
Odisha
Solution:
Defence Research and Development Organization (DRDO) successfully test fired the PINAKA guided WEAPON rocket system from Pokhran range in Rajasthan.

Q3. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu had recently visited which of the following pair of countries for the first time?
Costa Rica and Argentina
Bolivia and Argentina
Paraguay and Costa Rica
Argentina and Brazil
Paraguay and Argentina
Solution:
The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu visited the Republic of Paraguay and the Republic of Costa Rica. This was the first high-level visit from India to both these countries. He was accompanied by a high-level delegation including the Minister of State for Tourism (I/C), Alphons Kannanthanam, the Members of Parliament and senior officials from the Government of India.

Q4. State-owned Punjab National Bank (PNB) has sanctioned loans worth ___________ to over 1,600 Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) through the psbloansin59minutes.com portal as part of its effort to promote such industries.
Rs 578 crore
Rs 689 crore
Rs 235 crore
Rs 455 crore
Rs 729 crore
Solution:
State-owned Punjab National Bank (PNB) has sanctioned loans worth Rs 689 crore to over 1,600 Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) through the psbloansin59minutes.com portal as part of its effort to promote such industries.

Q5. Name the bench of National Company Law Tribunal (NCLT) that has approved the Rs 42,000-crore resolution plan submitted by ArcelorMittal for the debt-ridden Essar Steel Ltd.
Kolkata bench
Varanasi bench
Ahmedabad bench
Kochi bench
Mumbai bench
Solution:
The Ahmedabad bench of the National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the Rs 42,000-crore resolution plan submitted by ArcelorMittal for the debt-ridden Essar Steel Ltd. The tribunal’s approval for the mega-deal has come 583 days after it started the insolvency proceedings, instead of the mandated 270 days.

Q6. The new visa agreement recently came into effect between India and ______________.
Bangladesh
Nepal
Sri Lanka
Afghanistan
Maldives
Solution:
The new visa agreement between India and Maldives came into force. The new policy provides a liberal visa policy for Maldivian citizens seeking medical treatment as well as education and business opportunities in India.

Q7. Name the Distinguished Scientist and Director, physics group of the Bhabha Atomic Research Centre (BARC) who has been appointed as the director of BARC recently.
K P Masand
Dr. Anurag Basu
K.N. Vyas
Dr. A.K. Mohanty
Dr. P. Cristopher
Solution:
Dr. A.K. Mohanty, Distinguished Scientist and Director, physics group of the Bhabha Atomic Research Centre (BARC) and Director, Saha Institute of Nuclear Physics, Kolkata took over as Director, BARC from Mr. K.N. Vyas, Chairman, Atomic Energy Commission and Secretary to the Government of India, Department of Atomic Energy.

Q8. India is the second largest importer of weapons in the world, as per the annual report ‘Trends in International Arms Transfers-2018’ released by the think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). It was replaced from 1st position by which of the following country?
Egypt
Iran
Israel
Saudi Arabia
China
Solution:
India is the second largest importer of weapons in the world, as per the annual report ‘Trends in International Arms Transfers-2018’ released by the think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Saudi Arabia is now the world’s largest weapons importer.

Q9. After the sad demise of Dr. Homi Jehangir Bhabha Atomic Energy Establishment, Trombay (AEET) was renamed Bhabha Atomic Research Centre (BARC) in ______________.
1936
1966
1987
1984
1975
Solution:
Dr. Homi Jehangir Bhabha established the Atomic Energy Establishment, Trombay (AEET) in January 1954. After the sad demise of Bhabha in 1966, AEET was renamed Bhabha Atomic Research Centre (BARC).

Q10. What is the Capital city of Paraguay?
Sucre
La Paz
Savanna
Asuncion
Baku
Solution:
Paraguay Capital: Asunción, Currency: Paraguayan guaraní.

               




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments